Aşk bir hata mı

Aşık olan kişi hata yaptığını düşünür.

Aynı zamanda aşık olmak, kişiye dünya nimetlerinin en büyüğü gibi gelir. Birbiriyle çelişen bu durum son derece ilginç olmakla birlikte "hata" duygusu itici güç, "nimet" duygusu çekim gücü yaratır. Zaten "varoluş" bu itim ve çekim gücünün bir sonucu değil midir?

Maddenin yapısı, sistemin dengesi hep bu itici ve çekici gücün birliğinden oluşuyor. Dengesizlik ise, bu güçlerden birinin diğerine baskın olmasıyla ortaya çıkıyor. Şimdi bütün bu yazdıklarıma bakıp aşkın felsefesini yapacağımı düşünmeyin. Sadece dünyanın bu en seçkin duygusunu anlamak için mercek altına alıyorum, o kadar.

Şimdi bulunduğumuz yerin genel prensibini öğrendiğimize göre (itici ve çekici gücün birliği) aşığın hata ve nimet temasına geri dönebiliriz.

Adam kadına olan aşkından yerle temasını kesmiş bulunuyor. Her gün yürüdüğü yollar ona bir başka görünüyor. Öylesine genişlemiş bir halde dolaşıyor ki, bedenin içine sığmakta güçlük çekiyor. Metabolizmasından düşüncelerine kadar müthiş bir değişim geçiriyor.

Kan dolaşımı, algılaması, düşüncelerinin akışı, hayata bakış açısı hepsi değişime uğruyor. Tabii bu sırada şiddetli bir ızdırap duyuyor.

Değişimin sancısına katlanabilmek kolay değil. Üstelik bu bir doğum sancısı. Hem de kendi kendinizin doğumunu gerçekleştiriyorsunuz ve bu sırada yepyeni gerçeklere gözünüzü açıyorsunuz.

Üstelik aşık olan kişinin doğumu da tıpkı bir annenin ilk bebeğini doğuruncaya kadar dalga dalga gelen ve uzun saatler süren sancılarıyla gerçekleşir. Doğumun ardından anne için sancılar biter ve mutluluğun heyecanı başlar. Bebek içinse durum pek böyle değildir. Tabii aşık için de...

Çünkü o kendi kendisinin doğuranıdır. Hem annedir, hem bebektir.

Anlayacağınız başka bir şeydir. Kelimelerin yetmediği tanımsız bir durumdur. Ve aşığın bu durumunu sadece aşık olanlar bilir. Aslına bakacak olursanız, aşık olan kişi pek bilmez. Çünkü, aşk hali içindeyken kendisinde değildir. O, aşık olduğu andan itibaren başka bir şeydir. Aşkın şiddetli sarsıntısı geçtikten sonra düşünmeye, kendisine neler olduğunu anlamaya çalışır. Ama o artık aşık olmadan önceki kişi değildir. Bu nedenle tarifi imkansız bir durumdadır.

Rüyalar önem kazanıyor

Sanatsal faaliyetlerin dikkat çekici olacağını işaret eden gökyüzünün konumu, son derece ilginç gelişmelerin meydana geleceğini ve hayal gücünü harekete geçireceğini gösteriyor. Masal aşkları ortaya çıkabilir ve ulaşılmaz gibi görünen sevgiliye ilginç mesajlar gönderilebilir. Hem aşk, hem de sanatsal faaliyetlerin yeni boyutlar kazanacağını işaret eden gökyüzünün konumu, yaratıcılık gerektiren alanlarda başarılı çalışmaların yapılabileceğini gösteriyor. Mistik konular, sezgiler ve rüyalar önem kazanırken istekler tamamen değişebilir.

(Sürecek)
Yazarın Tüm Yazıları