Aşk bir hata mı (2)

Kişi için aşık olmak öylesine kuvvetli bir değiştirici etki meydana getirir ki, bu durumu tıpkı milat gibi aşktan önce ve aşık olduktan sonra şeklinde tarif etmek gerekir.

Artık kişi aşık olmadan önceki düşünce ve değerlendirmeleri ile ne kendisine ne de yaşadıklarına bakamaz. Bu nedenle de anlayamaz. Aşk deneyiminden sonra yaşadıklarıyla ilgili anlatacakları, sadece aşk halinin tecrübeleriyle aktarılacaktır.

Yani bambaşka olacaktır. Bu durumda aşk halinin yarattığı dayanılmaz geçişin inceliklerini aktarabilmesi imkansızdır. Sadece kendisinde bıraktığı izlenim, dışardan da görülen bir başkalık olacaktır, o kadar. Evet, o artık başka biridir. Aşk halini yaşarken kendisini kaptırıp koyuvermesini hata olarak niteleyebilir ve o zaman ızdırabı iki katına çıkar. Çünkü, bir tarafı değişmek istememektedir. Alıştığı, bildiği kendisi olmak için çırpınmaktadır. Fakat artık mümkün değildir. İçine balıklama atladığı akıntının baş döndürücü hızıyla kendinden geçmiştir. Bu kendinden geçiş öylesine mucizevi bir haz ve öylesine alternatifsiz bir nimettir ki, aklını ele geçirmiştir.

Zaten "Yaşamak" denilen şey de budur! "Akıl" yaşamanıza izin vermez. Tabii haz duymanıza, hayatın kendisiyle bütünleşmenize de izin vermez. Ama akıl olmadan da olmaz. Akıl olmadan "Yaşayacaklarınız" da olamaz. Çünkü yaşayacaklarınızı belirleyen akıldır. Aşık olacağınız kişiyle karşılaşmanızı sağlayan akıldır. Fakat aşkla karşılaştıktan aklınızı yitirmediğiniz zaman yaşayamazsınız. Yaşamadığınız zaman da buğday ambarında saman olursunuz. Halbuki buğday ambarından seçilmiş tohumluk! olmak da var. Seçim sizin. Bu durum tıpkı mistiklerin tanrıya ulaşmak için önerdikleri tarife benziyor.

Onlar şöyle diyor; "Tanrı kapısını bulmak için akıl gerek fakat bu kapıdan geçip Tanrıya ulaşabilmek için de aklı yitirmek gerek." Aşk, tanrıyla buluşmak ile eş değer bir durum. Sanırım mistiklerin tanrıya ulaşma yolu olarak kişinin bir insana aşık olması gerektiğini söylerken bunu kastediyorlar.

Fakat bu hal öylesine müthiş ve yakıcı bir hal ki, bu hale gelmek için öncesinde büyük bir hazırlık gerekiyor. Tıpkı denize girmeden önce yapılan hazırlıklar gibi.

Evrensel anlayış yükseliyor

Heyecan verici gelişmelerin meydana geldiği bir dönem. Radikal değişikliklere zorlayan durumlar olabilir fakat başarılı olmak için düşünce ve isteklerin değişmesi mümkün olacak. Öğlene doğru Ay Kova burcuna geçiyor. Evrensel anlayışın yükseleceğini ve büyük toplulukların kendini göstereceğini işaret eden gökyüzünün konumu vakıf ve yardım kuruluşlarının özellikle gençlik ve çocuklarla ilgili çalışmaların hızlanacağını gösteriyor. Bugün hem aşk, hem de parasal konulara yönelik olumlu duygular açığa çıkacak.
Yazarın Tüm Yazıları