Artvin’in fotoğrafı

ANKARA’da, Artvinliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği ‘Artvin’in Sorunları’ başlıklı bir toplantı yapılmış.

Haberin Devamı

81 ile üniversite öğrenciler esnaftan alışveriş yapsın diye mi açıldı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kılıçoğlu’nun yönettiği toplantıda, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, milletvekilleri Ertekin Çolak (AKP), Metin Arifağaoğlu (CHP), İstanbul Artvinliler Derneği Başkanı Recai Delibaş ve YARSAV önceki başkanı Şavşatlı hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu da konuklar arasında yer almış. İsteyen herkese söz hakkı tanınmış. Artvin 08 Haber Gazetesi’nin yazarı Mahiye Morgül de söz almış. “Herkes dertliydi. Vali de dertliydi” diyor. İlginç gözlemlerinden bir özet:
- Artvin’de bir üniversitemiz var, burada okuyan öğrencilere burs verin, o para Artvin esnafına dönüyor. Artvin’de genç tüketici nüfus kalmadı, tek tüketici olan öğrencilerdir, onların da burada okuması için paraya ihtiyacı var. Anladım ki, öğrencilerin daha iyi eğitim almaları için değil, esnafın daha çok para kazanması için dertliler. Halbuki gençlerimizin bir meslek sahibi olması için onun eğitimine bütçe ayrılır, harcanan paranın bilgi olarak topluma geri dönmesi umulurdu. Çünkü gencimizin topluma kazanılması hedefti. Şimdi Cumhuriyet ilkelerinden uzaklaşıyoruz, ki, valimiz bizden esnafı canlandırmak için burs istiyor.
- Valiye sordum: Verilen bursların esnafı canlandırdığını çok iyi anlattınız. Yeni üniversitelerde müfredatlar lise düzeyine çekildi, o burslar bilgi olarak geri topluma dönmüyor, hem de mezun olduklarında işsiz kalıyorlar, bu da burs parasının genci topluma kazanmak için bir işe yaramadığını gösteriyor. Eğitimin içini doldurmak için ne düşünüyorsunuz?
- Arılar yok oluyor ve arıcılıkla ilgili birçok iş alanı daha yok olacak.
- Artvin çevresindeki nebatat ile yapılan ilaçların yazıldığı ilk tıp kitabı Lokman Hekim’in anısına, Artvin’de Lokman Hekim Tıp Kongresi yapmayı düşünür müsünüz? 
- Dinleyicilerin haklı olarak baş sorunu HES’lerdi. Cansuyu bile bırakmayan bu santralları bilmeyen yok. Vali Bey, deneme aşamasında HES inşaatlarında ortaya çıkan sorunların normal olduğunu, hatta kimi yapımcı şirketlerin bu sorunlarla baş edemeyip terk ettiklerini söyledi. 
- Ulaşım sorunu konuşuldu. Ankara ve İstanbul’dan sonra en fazla asfalt yol yapılan il Artvin olmuş. Yine de sorun bitmiyor. Çünkü arazi engebelidir, kilometre olarak çok uzun mesafe alıyor. Asfalt her yıl onarım gerektiriyor, bu da masraftır, tamam da, asfalt hammaddesi kar suyunda eridiği zaman toprağa karışıyor ve doğaya zararlıdır, bunu kimse konuşmadı. 
- Ankara-Artvin havayolu isteyenler vardı, onlar Batum Havaalanı üzerinden Hopa’ya gitmek istiyordu. İlle Acarya’ya ayakbastı parası verecekler. Oysa Samsun-Hopa, İstanbul-Hopa hızlı deniz ulaşımı istemiş olsalar daha akıllıca olurdu. 
- Vali Bey, AB Genel Sekreteri’ni Artvin’e davet etmekle övündü, AB’den proje alarak para kazananlar olmuş. Keşke bundan hiç söz etmeseydi. Bu AB masallarıyla halkı avutmak kendisine sadece eyalet valiliğine adaylığını koyduğu zaman AB’den alacağı destek sırasında lazım olur.
YUSUFELİ’NİN HALİ
- Baraj gölü altında kalacak olan (Kadir Topbaş’ın ilçesi) Yusufeli halkı perişan, nereye taşınacakları bile daha belli değil. En acınacak halde onlardı. Kendilerinden çok endemik bitkilerine, zeytinlerine ağlıyorlar. 
- En sıkı soruyu Şavşat’tan gelen Fikriye Sayman anne sordu: “Bizim köyün dereleri kuruyacak. Biz göç mü edeceğiz? Biz göç edersek milletvekilini kim seçecek? (AKP milletvekiline bakarak) Siz de kalmazsınız. Kadınlara özgürlük diyorsunuz. Ekonomik özgürlüğü olmayan kadın özgür olur mu?”
- Eğer Artvin, AB ve ABD programlarına uyarak eyalet olursa, 2011 referandumuyla bu geçirilirse, önlem alınmazsa bu iktidar bunu yapacak, PKK’ya verilen söz de budur, maalesef gidişat öyle gösteriyor.
Artvin ve Rize dernekleri asıl bu konuyu gündemlerine almalıdır.
Mahiye MORGÜL

Haberin Devamı

Haramidere çöktü

Haberin Devamı

ESENYURT Belediyesi sınırları içinde Haramidere mevkiinde yapılan ‘Torium’ adlı alışveriş merkezi geçen hafta Başbakan tarafından açıldı. Pazar günü bu yolun hali bir görülseydi... Eş-dost telefon ederek isyanlarını bildirdi; “E-5’in üzerine böyle yoğunluktaki-Türkiye’nin 3. büyük AVM’si deniliyor- bir yapıya nasıl izin verildi?” diye sorgulandık. İzin veren AKP’li Esenyurt Belediyesi, CHP’li üyelerin oylarıyla da geçmiş bu planlar... Siz Küçükçekmece’den Büyükçekmece’ye üç saatte giderseniz, bunun bedelini birilerinin ödemesi gerekiyor. İstanbul böyle mi ‘çağdaş’ olacak? Bir dostumuz “Büyükçekmece’nin yolunu kapattılar, evime gidemiyorum” diyerek isyanını söylüyordu. AVM’nin ne üst ne alt geçişi var; İstanbul’a gerçekten yazık ediliyor. Kadir Topbaş yer bulursa bir metrobüs hattı daha yaparsa mesele yok; bu yoğunluk çok baş ağırtır. Esenyurt Belediyesi’nin E5’teki yan yolları ve yeşil alanları imara açma girişimleri biliniyor.
Nitekim geçenlerde birisinden eylem yapılınca vazgeçildi.
Gelelim bizim konumuza... ‘CHP’nin neden iflah olamayacağı’ (4.11.2010) anlatırken, Silivri toplantılarında CHP’li bir üyenin yaptığı eleştirel konuşmadan alıntılar yapmıştık: Belediye meclis üyelerinin hangi kıstaslarla belirlendiği, başka partilerden toplama üye getirildiği, imar planlarında AKP ile nasıl işbirliği yapıldığı vs.. anlatılıyordu. Dün CHP Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, İstanbul’daki rant yağması bir yana bırakılmış, “Bu haberi, Yalçın Bayer’e kim verdi?” diye İBB Büyükşehir üyesi Halil İbrahim Akpınar sorgulanmak istenmiş. Aslında bu adamcağıza değil bize yüklenmeleri gerekirdi. Ben de o konuşmayı hangi belediye meclis üyelerinden aldığımı anlatsaydım da, utansalardı. Torium’un trafiği nasıl felç ettiğini görmeyenlerle, hangi şehircilik olayını tartışalım.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Öcalan SBF’yi nasıl kazandı

“Sınavlarda kopya çekiliyor dedim. Herkes kızdı. Duyduğum bildiğim bir şey var ki söylüyorum, herhalde kafadan atmıyorum! Çünkü yıllardır takır takır sınavlarda kopya çekiyorlar. Abdullah Öcalan Mülkiye’yi nasıl kazanmış acaba o tarihte? Vay be kim inanır ona!”
(Prof. İlber ORTAYLI)

Resmen ilan

TARIM Bakanı Mehdi Eker, “Ben ithal et yiyorum, herkese tavsiye ederim, lezzeti çok güzel” demiş... Bu talihsiz beyan, “Türkiye’de hayvancılık bitmiştir”in kanıtı değil midir? ‘Hayvancılık öldü, Allah rahmet eylesin’ de diyebilirdi.    
Metin ALTAY

Biliyor musunuz

UNESCO’nun ‘Türkiye’nin ilk insan hazineleri ödülü’ne layık görülen, yaşayan en büyük çini ustası Sıtkı Usta’nın (Olçar), bir süredir Amerikan Hastanesi’nde tedavi altında bulunduğunu...

Haberin Devamı

Kaş üzeri öpmek

CHP İl Başkanı Berhan Şimşek, pazar günü Kadıköy’de bir nikahta, kendisi gibi tanık olan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’i kaşlarının üzerinden öptü. Bu ne anlama geliyor? Bayburt ve Ardahanlılar arasında bunun bir anlamı var mıdır? ‘Barışma’ mesajı mıdır? H.G.

Yazarın Tüm Yazıları