Artık sonradan ‘gurme’lik yok!

İŞADAMI Mehmet Sepil İzmir Alaçatı’da bir üniversite kuruyor. Okulun diğerlerinden farkı tamamen yeme-içme eğitimi verecek olması. Michelin yıldızlı Türk şefler yetiştirecek okul Ege mutfağını dünyaya tanıtacak.

Haberin Devamı

“İZMİRLİYİM. Ege benim için vazgeçilmez bir tutku. Yıllardır Ege’ye nasıl bir katkım olur diye düşünüp dururum. Sonunda hiç yapılmamış birşey buldum. Bugün bu heyecanı paylaşmak için sizinleyim.”
İşadamı Mehmet Sepil bu sözlerle karşıladı bizi. Sepil Holding enerjiden sonra bambaşka bir alanda, yeme-içme sektöründe yatırım kararı almıştı. Son dönemde iş dünyasının bu alana ilgisi malum. Ama Sepil’in bu alandaki planı diğerlerinden çok farklı.
Başlangıç sermayesi olarak 10 milyon dolar ayıran Sepil, ‘Ankaralı’, ‘Ankara’dan Doğma’ markalar yaratmayı ve devamında gelecek İzmir projeleriyle de Ege mutfağını dünyaya tanıtmayı ve ”Michelin Yıldızlı” şefler yetiştirmeyi hedefliyor.

İlk olarak Ankara’da Taurus AVM’nin içinde Fehmi Yaşar (Hayal Kahveleri, Lacivert, Zarifi ve Osmani’nin kurucusu) ile birlikte Pepperjam ve PopsyRocksy isimlerinde iki ayrı restoranı hizmete açan Mehmet Sepil, İzmir bölgesinde de Fehmi Yaşar ve İzmirli işadamı Cevat Akgerman ile, iki yeni restoran ve Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir ‘gurme üniversite’ açmayı planlıyor. Nisan ayında Alaçatı’da, ekim ayında da İzmir Swiss Otel’in altında MaNCaR adıyla hizmet vermeye başlayacak iki restoran, Ege mutfağının en leziz örneklerini sunacak. MaNCaR markasına, dünya çapında Türk gurme şefler yetiştirmek ve Ege mutfağını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla İzmir’de kurulacak Ege Mutfak Sanatları Akademisi’ne, Michelin yıldızlı İspanyol şef Daniel Lopez danışmanlık yapacak. Ayrıca, eğitmen temini ve kurulum know-how’ı için dünyanın önemli yemek okullarından biri olan Bask Culinary Center ile prensip anlaşmasına varıldı.

Haberin Devamı

HEDEF DÜNYA ÇAPINDA ŞEFLER

Mehmet Sepil, “Büyüdüğüm, eğitim hayatımın önemli bir bölümünü geçirdiğim İzmir’e yatırım yapma isteğim, Ege mutfağına olan tutkumla buluşunca yeme-içme sektörüne girmeye karar verdim. Muazzam bir yemek kültürü var Egemizde. Hem sağlıklı hem de yemek çeşitliliği açısından en zengin bölgemiz. Deniz ürünlerinin yanı sıra tüm bölgede yetişebilen yüzlerce çeşit otuyla dünyada önemli bir yere sahip. Egeli annelerimizin, anneannelerimizin bu otlarla yaptığı sayısız yemek var. Uluslararası gurmelerin bir numaralı tercihi zeytinyağlarımız ile yapılan bu yemekleri, tüm dünya tanımalı diyerek bu yola çıktık” diyor.

Haberin Devamı

ŞEF LOPEZ DANIŞMAN

Kuzey İspanya’nın Bask bölgesinden, dünyada en çok Michelin yıldızlı restoranın yer aldığı “gastrominin merkez üssü” San Sebastian’dan, yine Michelin yıldızlı bir şef olan Daniel Lopez ile anlaşma yaptıklarını açıklayan Sepil, “Daniel, hem restoranlarımızın menüsünü oluşturacak hem de Ege Mutfak Sanatları Akademisi’nde İtalyan yardımcısı Fabio ile birlikte bizlere danışmanlık yapacak. Ayrıca buradaki şeflerimizi de İtalya’ya Daniel’in yanına eğitim için göndereceğiz. Daniel, bizim yemeklerimizi bilimsel formüllerle nasıl standartlaştıracağımızı, dünya ölçeğinde bir bilgiyle teknolojiyi Ege lezzetleri için nasıl kullanacağımızı öğretecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

RESTORANLAR, EĞİTİM İÇİN LABORATUVAR GİBİ OLACAK

İSPANYA’daki Basque Culinary Center’ı model alarak kuracakları Ege Mutfak Sanatları Akademisi’ni, bir vakıf üniversitesine dönüştürmeyi planladıklarını söyleyen Mehmet Sepil, “Bu okul sadece yemek ve mutfak kültürü üzerine, uzman kadrosuyla eğitim verecek bir ‘gastronomi merkezi’ olacak. Uluslararası standartlarda yetişecek şefler, Ankara’daki Pepperjam ve PopsyRocksy ile İzmir ve Alaçatı’da bulunan MaNCaR restoranları da birer laboratuvar olarak kullanacaklar. Hem profesyonellere hem de amatörlere açık olacak okulda öğrencilere özel bir diploma verilecek” şeklinde konuştu. Ankara’nın dünya standartlarında bir İtalyan pizzacısına kavuştuğunu belirten Fehmi Yaşar ise “İlk şubesini Ankara’da açtığımız, Pepperjam, menüsünde yer alan orijinal reçeteli pizzaları ile bir İtalyan klasiği olmaya aday. Pepperjam için, pizzanın anavatanı Verona’dan “Pizza Maestro”su Marco Gobbi ile anlaşma yaptık. Ankara’da açılan ikinci restoranımız PopsyRocksy ise, Kaliforniya mutfağının en güzel örneklerini sunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Fas’ta petrol araması yapıyor

MEHMET Sepil Genel Energy’nin Kuzey Irak dışındaki çalışmalarıyla ilgili de “Kuzey ve Doğu Afrika ile Ortadoğu ve Akdeniz’de petrol ve gaz çalışmaları yapıyoruz. Fas’ta üç adet deniz arama bloğu bulunan şirket, kasım ayında petrol aramaya başlayacak. Malta, Etiyopya, Fildişi Sahili ve Somaliland’de arama/üretim imtiyazlarımız var. Bu ülkelerdeki toplam yatırım büyüklüğümüz 500 milyon dolara yakın. Malta’da Nisan 15’te arama başlayacak. Malta sahası, Libya Sirte Havzası ve Tunus petrol sahalarına benzer özelliklere sahip” diye konuştu.

Irak’ta çözüm ihtimali yüksek

MEHMET Sepil, Bağdat ile Erbil arasında kararların sürekli değiştiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Irak’ta da sorun var ama artık çözülme ihtimali daha yüksek. 2007’den beri hiç konuşmuyorlardı. Şimdi konuşulması dahi önemli. 3 aydır kim satacak ve paranın ödeme sistemi nasıl olacak diye konuşuyorlar. Bağdat, ‘sen kendi müteahhitinin parasını yüzde 17’den öde, ben de kendi müteahhitimin parasını yüzde 83’den ödeyeceğim’ dedi. Tartışma burada düğümleniyor.”

Yazarın Tüm Yazıları