Yumurtalık İlçesi’nin Sugözü Mahallesi’ne kurulması planlanan termik santralle ilgili köy konağında yapılan toplantıya santrali yapacak Ayas A.Ş.’nin yetkilileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CED İzin Denetim Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Metroloji Genel Müdürlüğü, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri ile vatandaşlar katıldı.
BÖLGE CEHENNEME DÖNER
Firma yetkililerin santral hakkında bilgi verdiği toplantıya katılan vatandaşlar ise, termik santral istemediklerini dile getirdi. Firma yetkililerin bilgi vermesinin ardından Adana Çevre Platformu üyelerinden Yaşar Gökoğlu, ÇED raporunda eksikler olduğunu öne sürerek şunları söyledi:
"Tespitlerimize göre 2014 yılında Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde 11 kömür santrali için CED başvurusu yapılmış. Bunların tümü birbirine 3- 5 kilometre yakınlıktadır. İki ÇED raporunu bakanlık kabul etmiştir. Halen bu bölgede mevcut termik santrali çalışmaktadır. Diğerlerinin de çalışması durumunda bölge cehenneme dönecektir. İnsanların gözüne baka baka yalan söylüyorlar. Santralin deniz suyu ile soğutulması için saniyede 33 ton deniz suyu kullanacağını söylüyorlar, neden? Rakamlar küçük görünsün diye. Bu santral bir saatte 118 bin 800 ton, bir günde ise 2 milyon 851 bin 200 ton denizden su kullanacaktır. Bu suyun denize kaç derece ısınmış olarak deşarj edileceği CED raporunda yazmamaktadır. ’Deniz’ dediğiniz okyanus olmayıp, İskenderun Körfezi’nin yaşam dengesinin büyük değişikliğe ve yıkıma uğrayacağı kesin gibidir ve sürdürülebilir değildir."
Toplantıya katılan bazı vatandaşlar ise termik santral yerine sanayi yatırımları yapılmasını istedi. Bazı vatandaşlar da santralin kurulması istemesi gerginlik yarattı. İki vatandaş arasında çıkan kavgaya jandarma müdahale etti.