KAGİDER, geleceğin kadın liderlerini yetiştiriyor

2dk okuma

Geçen sene Geleceğin Kadın Liderleri adında bir projeye başlayan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 119 kadına eğitim verdi. İş aramada teknolojinin kullanımından liderlik, hedef belirleme ve hedefe ulaşma sürecine kadar birçok konuda verilen eğitimler sonrasında kursiyerlere iş bulma sürecinde mentorluk da yapılıyor.

 

 

 

Zeynep MENGİ

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2010 yılında Geleceğin Kadın Liderleri (GKL) adında bir projeye başladı. Projede ilk sene 56 genç kadına eğitim verildi. Eğitimler sonrasında bu genç kadınlar 6 aylık mentorluk sürecinde PwC, P&G, Garanti Bankası, Unilever, Coca-Cola, Garanti Emeklilik gibi firmalarda iş analistliği, insan kaynakları, müfettiş yardımcılığı, medya planlama alanlarında çalışmaya başladı.

2011 yılında ise projeye katılan genç kadınların sayısı 63. Verilen 4 günlük eğitimin devamında da genç kadınlara iş arama süreçlerinde 6 ay boyunca yönlendirme yapılarak mentorluk verilecek. KAGİDER üyelerinin verdiği bu eğitimler dört gün sürüyor. Tüm Türkiye’den başvuru yapılabiliyor.

Geleceğin Kadın Liderleri Projesi, 20 - 25 yaş arasında İngilizce bilen, üniversite son sınıf öğrencisi veya yeni mezun genç kadınların yetkinliklerini ve profesyonel iletişim ağlarını geliştirmeyi ve kariyerlerine çok daha güçlü bir başlangıç yapabilmelerini hedefliyor. Projenin amacı, toplum ve iş hayatındaki yerlerini kuvvetlendirmek, teknik eğitimlerle iş arama süreçlerini kolaylaştırmak, profesyonel iletişim ağlarını genişleterek iş gücüne katılımlarını sağlamak ve sosyal duyarlılıklarını geliştirmek.

Önce istihdam

sonra girişimcilik

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gülden Türktan, KAGİDER’in kadının iş hayatında iş sahibi olmasını arzulayan bir dernek olduğunu söylüyor. İş sahibi olmanın istihdamdan geçtiğini gördüklerini belirten Türktan, kadın girişimci sayısının çok düşük olduğunu vurguluyor: "Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Avrupa’daki kadınların yüzde 65’i iş hayatının içinde. Yüzde 35 de gençlik ve yaşlılık nedeniyle dışarıda. Bizde iş hayatındaki kadınların oranı yüzde 29. Hedef ise yüzde 35. Biz bu hedefi yeterli bulmuyoruz. Yüzde 50’yi aşabilmeliyiz. Burada tarımda çalışan kadının istatistiklerde çalışıyor görülüp görülmediği önemli. Aynı şekilde kayıt dışı çalışan kadın da içeri alınmalı. Bir diğer konu da kadının gerçekten istihdam içinde yer almak istemesi ve alıyor olması, bunu da devlet kayıtlarıyla gösterilebilmesi."

Kadın istihdamının devlet politikalarıyla mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Türktan, bir STK’nın istihdam konusunda tek başına yeterli olmadığını söylüyor.

Projeye bu sene Sanofi-aventis de destek oluyor. Sanofi-aventis Kurumsal İşler ve İletişim Direktörü Aysun Hatipoğlu, bu projeye destek vererek kadın istihdam oranını Avrupa standartlarına çıkarmada katkıda bulunmayı hedeflediklerini söylüyor. Sanofi-aventis’in kadınlara çok önem verdiğini belirten Hatipoğlu, kurumlarında globalde çalışan kadın oranının yüzde 46, yönetim seviyesindeki kadınların yüzde 45, Türkiye ofisindeki yönetim seviyesindeki kadınların oranının ise yüzde 60 olduğunu söylüyor.

Eğitimden çok içsel bir yolculuk oldu

Kursiyerlerden Yeşim Ekici, İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu. Boğaziçi Üniversitesi’nde çevre teknolojileri üzerine yüksek lisans yapmış. Eğitimden sonra ne yapacağını kestiremediği bir dönemde bu projeyle karşılaşmış. Daha doğrusu KAGİDER’in bu projesinden annesi bir televizyon programı sayesinde haberdar olmuş. Hiçbir şey yapmamaktansa bir projeye dahil olmanın kendisini geliştireceğini fark eden Ekici başvurusunu yapmış. Programı bir eğitimden çok içsel yolculuk olarak gördüğünü belirten Ekici, kendisiyle beraber aynı şeyleri yaşamış kişilerle birlikte olduğunu, benzer tecrübeleri paylaştıklarını söylüyor: "Herkes bankacı veya memur olmamız gerektiğinden bahsediyordu. Ben bu programda hedefimi fark ettim. Mühendislik yeteneklerine sahip olmama rağmen insan ilişkilerim gelişmiş olduğu için fabrikaların yönetim kısımlarında daha başarılı olacağımı anladım. Direkt mühendislik yapsaydım mutsuz olacaktım. Bu program bize hedef belirleyip o hedef bazında çalışmamız gerektiğini gösterdi."

Bir başka kursiyer Hatice Altun, Marmara Üniversitesi Gazetecilik mezunu. Genel gazetecilik üzerine yüksek lisans yapıyor. Altun, kariyerini girişimci olarak sürdürmeyi düşünüyor: "Girişimcilikle ilgili bir planım vardı ama kararsızdım; işe mi girsem akademik kariyer mi yapsam diye düşünürken iş kurma isteğim daha ağır bastı ve KAGİDER’e bakayım dedim. Programı gördüm ve başvurdum. " 

Haberle ilgili daha fazlası: