Online alışveriş danışmanlarınız
Erdal Kaplanseren
Aradığınız ürünü en uygun fiyatla bulabilmek için karşılaştırma sitelerine girmeden online alışveriş yapmayın
Ürünleri kimi zaman yalnızca bilgi almak, kimi zaman da hızla satın almak için internette arıyoruz.
Ama eski dost Google bize bu konuda bir yere kadar yol gösterebiliyor. Satın almak istediğimiz bir ürünün teknik özelliklerine ve fiyatına giden en kısa yol, online alışverişin yol göstericilerinden, yani fiyat karşılaştırma sitelerinden geçiyor. Geçen yıllarda internette kendini göstermeye başlayan fiyat karşılaştırma siteleri zamanla gelişen ve arama motorları tarafından karşılanamayan bir ihtiyaca çözüm oluyor. Satın almadan bir önceki aşamada ya da fikir edinme aşamasında kullanabileceğiniz bu siteler bütçenizi planlamanız ve özellikle teknoloji konusunda harcamalarınızı doğru yapmanız için her zaman elinizin altında bulunmalı.
İLGİ ÇEKİCİ ÖZELLİKLER
İnternette fiyat karşılaştırmanın temel mantığı, bir ürün adı girildiğinde ürünün hangi online mağazalarda hangi fiyatlarla satıldığının gösterilmesine dayanıyor. Bu alanda liderliğe oynayan fiyat karşılaştırma siteleri, sistemlerine birçok ek özellik ekleyerek rekabette öne geçmeye çalışıyor. Örneğin bazı sitelerde sanal mağazalara ek olarak gerçek mağazalardaki fiyatları da görebiliyorsunuz. Ürünlere yorum yapılmasını mümkün kılan, hatta ürünlerin ve mağazaların tartışılması için forum hazırlayan fiyat karşılaştırma siteleri de var.
Bu siteleri öneriyoruz
Akakce.com
Şık ve kullanışlı bir arayüze sahip bir fiyat karşılaştırma sitesi olan akakce.com, fiyat karşılaştırmalarını ürün marka, model ve çeşitlerine göre detaylandırarak yapıyor. Ayrıca en uygun taksit imkânlarını da gösteriyor.
Cimri.com
Gittigidiyor’un bir iştiraki olarak kurulan Cimri, fiyat karşılaştırma işlemini bir adım daha ileri götürüyor ve ürünlerin teknik özelliklerini de kendi aralarında kıyaslamaya imkân tanıyor. Böylece “hangisini alsam?” diyenler için iyi bir yol gösterici görevi görüyor.
PriceGrabber.com
Adından da anlaşılacağı üzere PriceGrabber yabancı bir alternatif. İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Portekizce hizmet veren PriceGrabber, yurtdışında bulunan alışveriş sitelerini kullanmayı düşünenlerin tercih edebileceği bir site.
Teknofiyat.com
İncelediğimiz siteler içinde belki de en hızlısı diyebileceğimiz Teknofiyat, bunu ana sayfasında sadece bir arama kutusunu ve arama düğmesi bulundurmasına borçlu. Çünkü siteyi açtığınızda Google arama motoru gibi karşınıza sade bir arama kutusu geliyor.
Ucuzu.com
Ucuzu Bulgarca, Çekçe, Macarca, İtalyanca, Portekizce, Rumence ve tabii ki Türkçe olarak hizmet veriyor. Tabii bu yalnızca farklı dillerde hizmet verebildiği anlamına gelmiyor, seçtiğiniz bölgeye göre alışveriş yapabileceğiniz mağazalar da değişiyor.
Bulunduğunuz bölgeye hizmet veren ucuzu.com alternatifi siteye yönlendiriliyorsunuz.
Onu e-hediyelerle sevindirin
Sevgiliniz sizden sürpriz bir hediye mi bekliyor? O zaman doğru klavye başına
Hobi armağanı
Sanal alışverişte alelade hediye dönemi bitti. Ealışverişte hobisi olan sevgiliyi sevindirme devri. Sanal hobi mağazası www.hobievi.com Sevgililer Günü için birçok hediye alternatifi sunuyor. Örneğin puzzle seçenekleri, ahşap gövdeli mozaik setleri, elektroniğe meraklılar içinse favori Arduino Uno Başlangıç Seti, maketler, origami, boyalar, hobi plastiği, elektronik gibi 3 binden fazla hobi ürünü var.
Aşka gelen tişörtler
Aşkın günü 14 Şubat için ışıltılı kadının markası adL’de hem hediye arayışındaki erkeklere hem de o gün ne giysem telaşı içindeki bayanlara Sevgililer Günü’ne özel tişört tasarımı ve ‘Modern Beat’ koleksiyonu var. Aşk gününde sevgilisine büyülü görünmek isteyen kadınlarsa, kırmızının tahtını sarsacak olan koral rengi ve siyah dantel elbise modelleriyle hayallerini gerçekleştirecek. Sevgililer Günü için adL’nin tasarım tişörtlerine online satış sitesi www.adilisik.com aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Eğlenceli hediyeler
Sıradan ve klasik hediyelerden sıkıldınız mı? Eğlenceli ve seksi hediyeler için www.buldumbuldum.com yeni bir adres. Sitede Kamasutra zarları, kürklü kelepçeler gibi kişiye özel eşyalar ve seksi ürünler büyük ilgi görüyor. Ayrıca üzerine özel yazı yazılan Oscar Heykelciği ve ödül kupaları, istediğiniz fotoların basıldığı ve içine sıcak bir içecek koyunca çıkan sihirli kupalar, aşk sertifikaları gibi ürünler var.
Ünlülerin e-alışveriş sırları
Tıklıyorum sepete ekliyorum
Online alışveriş yapmak için herkesin ayrı bir sebebi, başka başka öncelikleri var. Kimi Türkiye’de bulamadıklarının derdinde, kimi çarşı-pazar dolanıp bir şey aramaktan sıkılmış...
Türkiye’de bulamadıklarımı getirtiyorum
Mehmet Gürs (Aşçı)
İnternetten alışverişi çok uzun süredir yapıyorum ve seviyorum. En çok da kitap, müzik ve spor malzemeleri alıyorum. Hiç Türk bir internet sitesinden alışveriş yapmadım. İnternet alışverişindeki en büyük amacım Türkiye’de olmayan ürünleri bulabilmek. Bu sitelerden dostlarıma da hediyeler alıyorum. Aldıklarımı kendi adresime getirtip özel ambalaj yaparak teslim ediyorum.
Eşimin doğum günü hediyesini internetten aldım
Mehmet Günsur (Oyuncu)
İnternet üzerinden ucuza elektronik eşya bulabiliyorum. Dükkâna gitmeye gerek kalmıyor. Bazen de Mağazada görüp beğendiğim marka ve modelin üzerinde düşünürken internette rastlıyorum ve sipariş ediyorum. Hard disk, telefon aksesuarları, hatta mobilya alıyorum. Bazı müzik albümleri sadece internet üzerinden satılıyor. Bazen mağazalarda kalmayan, ikinci el ürünleri internette buluyorum. Eşimin doğum günü hediyesini dahi internet üzerinden aldım. ÇEKÜL Vakfı’nın internet sitesinden eşimin adına ağaç diktirdim.
Mağaza mağaza dolaşmaktan kurtuluyorsunuz
Nazlı Öztarhan (Sunucu)
Çok sık olmamakla birlikte kafamda aradığımı rafta bulamadığımda yöneldiğim yer internet. Bir de program yoğunluğunda, dışarı çıkmaya vakit olmadığında internetten sipariş veriyorum. Çocuk alışverişinde çok yararlandım. Özellikle yaratıcı çocuk oyunlarında geniş bir seçenek yelpazesi var. Bir de aplikasyon satın alıyorum ve Apple TV’den film kiralıyorum. Amazon da sıkça kullandığım bir site. Yabancı kitap siparişi için birebir. E-alışveriş sitelerinin bence şu avantajı var: İnsanı mağaza dolanmaktan ve vakit kaybından kurtarıyor. Ama kıyafet alışverişinde riskli. Çünkü denemeden alınan her tekstil ürününün bir de beden sorunu oluyor.
Telefonumu önceden getirttim
Hande Subaşı (Manken-oyuncu)
Fırsat sitelerinde çok uygun fiyatlı, farklı ürünler bulmak mümkün. Bugüne kadar telefon, yatak, parfüm, saat, tatil aldım. Kullandığım marka cep telefonu henüz GSM şirketleri tarafından getirilmeden ben internetten almıştım. Çok iyi markaların uygun fiyatlı ürünlerini bulabiliyorum. Giysilerimi internetten almıyorum. Çünkü denemeden satın almayı tercih etmiyorum.
15 yıldır Amazon’cuyum
Derin Sarıyer (Mimar-tasarımcı)
Fiziksel olarak ulaşmamın mümkün olmadığı durumlarda e-alışverişi mantıklı buluyorum. Bugüne kadar sadece yurtdışından e-alışveriş yaptım. Birinci önceliğim elbette kitap, CD, DVD. Özellikle Türkçe’ye çevrilmemiş ve okumadan duramayacağım kitapların siparişleri için yurtdışı alışveriş siteleri çok işe yarıyor.
En çok kullandığımız hizmet yemeksepeti
Tülin Şahin (Model)
İnternette en çok kitap alışverişi yapıyorum. Kimi zaman seyahatlerde çok güzel kitaplar görüyorum. Ancak çok büyük oldukları için alamıyorum. Dönüşte hemen internetten istiyor ve taşıma derdinden kurtuluyorum. Ayrıca yeni çıkmış kitapları beklememek için da internetten istiyorum. Eşimle en çok kullandığımız site yemeksepeti.
e-alışveriş rakamları
% 35.3 sektörün 2012’deki büyüme oranı
174 TL İşlem başına ortalama tutar
162 Milyon 2012’de internet üzerinden yapılan işlem adedi. 2011’de bu rakam 125 milyon adetti. Büyüme yüzde 78.
30.6 milyar TL Bankalararası Kart Merkezi‘den açıklanan verilere göre Türkiye eticaret sektörünün 2012 yılı toplam hacmi
5 soruda e-haklarınız
İnternetten satın aldığımız ürünler bazen ekranda göründüğü gibi çıkmayabiliyor. İşte zarardan dönmek için bilmeniz gerekenler...
Erdal Kaplanseren
ekaplanseren@hurriyet.com.tr
İnternetten alışveriş yaparken ne gibi haklara sahibim?
- Çevrimiçi alışverişlerde haklarınız hem Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hem de Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile korunur. Buna göre, satıcı siparişinizi aldıktan sonra 30 gün içinde siparişinizi temin etmek zorundadır ve önceden belirtmek koşuluyla bu süreyi 10 gün uzatabilir. Satın aldığınız mal size ulaştıktan sonra, yedi gün içinde sebep göstermeden iade edebilirsiniz. Bu durumda ulaştırma (genellikle kargo) bedeli de satıcıya aittir. Satıcı cayma bildirimini aldıktan sonra bedelini 10 gün içinde iade eder.
Satın alıp henüz paketini açmadığım bir ürünün başka bir yerde daha ucuza satıldığını gördüm. Ürünü iade edip paramı geri alabilir miyim?
- Ürünü fiziksel bir mağazadan satın aldıysanız yasal olarak böyle bir hakkınız bulunmuyor. Buna rağmen, müşteri memnuniyetini öne çıkaran zincir mağazaların birçoğu paketi açılmamış ürünleri iade etmek istediğinizde sorun çıkarmıyor. Hatta bazı mağazalarda karşılaşacağınız ‘en düşük fiyat garantisi’ sayesinde ürün sizde kalırken paranızın önemli bir kısmını geri alabilirsiniz. İade konusundaki istisna, internet üzerinden yapılan satışlardadır. Bu durumda satıcıyla aranızda bir ‘mesafeli sözleşme’ yapılır ve malı teslim aldığınızdan itibaren 7 gün içinde hiçbir sebep göstermeden iade edebilirsiniz.
İKİNCİ EL ALIŞVERİŞ
Alışveriş sitesindeki bireysel satıcıdan ürün satın aldım, ama aldığım ürün sitedeki açıklamaya uymuyor. Ne yapabilirim?
- Bu gibi birebir alışverişler ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un kapsamına girmemesine rağmen ikinci el alışveriş ve açık arttırma siteleri çeşitli koruma mekanizmaları geliştirmiştir. Bu mekanizmaları kullanırsanız, ürün size ulaşıp siz onay verene kadar parası satıcıya aktarılmaz. Ürünü size ulaştığında beklediğiniz gibi olmadığını fark ederseniz, ödemeye onay vermeden ürünü iade edebilirsiniz.
Bir ilanda gördüğüm özellik nedeniyle satın aldığım üründe o özelliğin mevcut olmadığını fark ettim. Paramı geri alabilir miyim?
- Evet, bu mal ‘ayıplı mal’ kabul edileceğinden 30 gün içinde iade edebilirsiniz. İlan veya broşürde yer alan “Tipografik hatalardan mağazamız sorumlu değildir” ibaresi de sizi bağlamaz. Örneğin bir cep telefonu ilanında ekranın 4 inç olduğunu okudunuz ve telefonu satın aldınız ama ekranın aslında 3 inç olduğunu ve bu bilginin yanlış yazıldığını fark ettiniz. Aldığınız telefonu 30 gün içinde mağazaya geri götürüp paranızı alabilirsiniz.
Kargoyla gelen ürün hasarlı çıktı. Ne yapabilirim?
- İnternet üzerinden alışveriş yaptıysanız, kurye size ulaştığında paketi teslim alırken mutlaka açın ve içeriğini kontrol edin. Ürünlerde herhangi bir eksik ya da yanlışlık varsa paketi teslim almadan tutanak tutturarak geri gönderebilirsiniz. Bu durumu satıcı firmaya da haber vermeyi unutmayın. Diyelim ki ürünün paketinde gözle görülür bir hasar olmamasına rağmen kurye gittikten sonra paketi açtığınızda bir parçanın kırık olduğunu fark ettiniz. Öncelikle kargo firmasıyla iletişime geçin. Kargo firması size yardımcı olmazsa satıcı siteyle iletişime geçin.
İnternet üzerinden aldığınız ürün size ulaştığında, kuryeden teslim alırken mutlaka paketi açın ve ürünü kontrol edin. E-ticaret sistemleri ileri dönemlerde
bugünkünden çok daha yoğun bir biçimde kullanılacak.
Sitenin alışveriş sertifikasını kontrol edin
Merter Özdemir (Elektronik Ticaret Siteleri ve İşletmeciler Derneği Genel Sekreteri)
E-alışveriş satıcıya ne tür avantajlar sağlıyor?
- Elektronik ortamda para kazanmaya başlamanın en kolay yolu e-ticaret paketi kullanımı. Ürünlerimizi, projelerimizi bu sistemi kullanarak tüm dünyaya açabilir, hedef ve müşteri potansiyelini internetin sınırları kaldıran dünyasıyla buluşturabiliriz. E-ticaret 7/24 çalışma fırsatı sunar, stok ve personel maliyeti azaldığı için ürün ve hizmeti kolay, hızlı ve ucuza tüketicilerle buluşturabiliriz.
Türkiye, dünyadaki e-ticaretin neresinde?
- İleriki dönemlerde çok daha yoğun bir şekilde kullanacağımız e-ticaret sistemleriyle firmaların hızlı bir şekilde tanışmasında büyük fayda var. Büyüme hızına bakıldığında dünya ortalamalarının ilerisinde bir hacimle Türk e-ticareti, yıllık yüzde 45’lik bir büyüme trendine sahip. Ama sanal poslar üzerinden geçen 30.5 milyar liralık bir pazarda internet kullanıcılarının henüz sadece yüzde 5’i internetten alışveriş yapıyor. Bu yüzden henüz yolun başındayız.
Tüketici, kredi kartı bilgilerini hangi koşullarda paylaşmalı?
- Öncelikle aldığınız bir ürünün ödeme sayfasına ulaştığınızda ‘SSL’ sertifikasının olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunun en kolay yolu, site ismini girdiğiniz adres çubuğunuzdaki alan adında meydana gelen değişikliktir. Örneğin ‘http://www’ ile başlayan domain isminin başındaki değişiklik ‘https://www…’ oluyorsa, bunun anlamı sitede bir SSL sertifikası olduğu ve ödemeyle ilgili bilgilerinizin site sahipleri tarafından görülemediğidir. Kart ve güvenlik gerektiren bilgilerinizin siz ve ödeme kuruluşu arasında kalması anlamına geliyor.
ŞİRKETİN İLETİŞİM BİLGİLERİ ÖNEMLİ
E-alışveriş yaptığımız firmaların güvenilirliğinden nasıl emin olacağız?
- Firmanın iletişim bilgilerinin ana sayfasında olup olmadığı kontrol edilmeli. Herhangi bir kurum, dernek veya grup çatısı altında olup olmadığına da dikkat edilmeli. Site altında ‘ETİCAD’ logosunu görüyorsanız, bu sitelerden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. ETİCAD üyeleri gerekli kriterlere sahip, uygunluğu test edilmiş güvenli şirketlerdir. Bir diğer kontrol sistemi de firma hakkında şikâyet veya övücü yorumların olup olmadığının incelenmesi. İnternet ortamında yapılacak olan alışverişin en iyi sorgulanacağı yer yine internet ortamındaki bilgilerdir.