Güncelleme Tarihi:
Burun estetiği ile ilgili en çok merak edilenlerden biri “Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?” sorusudur. Birçok hasta, burun estetiği olmaya genç yaşlarda karar verir. Burun estetiği için 18 yaşını geçmek gerekir. Kişi estetik operasyona istekli olsa bile kemik ve kıkırdak gelişimi tam anlamıyla tamamlanmamış olabilir. Bu da burun estetiği sonuçlarını olumsuz etkiler. Ancak kaza ya da sağlık ile ilgili özel durumlarda, 18 yaşından önce de burun estetiği yapılabilmektedir.
Estetikli Burun Şekli Önceden Görülebilir mi?
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde burnun alacağı son şekli görmek mümkündür. Hastanın istediği burun şekli doktor tarafından değerlendirilir. Karşılıklı fikir alışverişi ve doktorun yönlendirmeleri ile ideal burun şekline karar verilir. Bu şekil, gerekli tarama yöntemleri yapıldıktan sonra iki boyutlu ya da üç boyutlu cihazlarla ekranda görülebilir. Operasyondan sonra nasıl görüneceğini bilmek, hastalara güven vermektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Burun estetiği ameliyatlarının süresi, yapılan işleme göre değişir. Bu nedenle bazı hastalar daha uzun ameliyathanede kalabilmektedir. Genel olarak söyleyecek olursak; septum eğriliğinden kaynaklanan burun estetikleri 2 – 4 saat sürer. Bu süre estetik operasyonlarda tercih edilen yönteme göre de değişebilmektedir.
Ameliyattan hemen sonra yüzde şişlik ve morarma görülebilir. Şişlik ve morluklar ilk 1 – 2 gün artarak devam eder. Bu süreçte gözlere ve tüm yüze soğuk jel paketleri ile kompres yapmak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 1 haftanın sonunda şişlik de morluklar da yavaş yavaş yok olmaya başlar.
İkinci haftanın sonunda şişlik ve morluklar genellikle tamamen geçer. İlk günde ara ara sızıntı şeklinde burun kanamaları görülebilir.
Ameliyattan yaklaşık bir ya da iki gün sonra varsa silikon tamponlar çıkarılır. Eğer ameliyat açık teknikle yapılmış ise birinci haftada sadece burun ucunda olan dikişler alınır. Ameliyattan sonraki 4 hafta boyunca ağır sporlardan ve darbelerden kaçınmak gerekir. Hastaya yan yatmaması gibi konularda bilgi verilir.
Prof. Dr. Fahrettin Yılmaz
İlandır