Kedi ve köpeklerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği ROYAL CANIN®, PEDIGREE®, PERFECT FIT™, WHISKAS® ve SHEBA® portfoyü ile hayvanların sağlıklı yaşam sürmelerini amaçlayan Mars Petcare, dünya çapında evsiz hayvan popülasyon dinamiklerini anlayabilmek, sahiplenmenin önündeki bariyerleri tespit edebilmek ve çözümün geliştirilmesine katkıda bulunabilmek amacıyla kapsamlı bir rapor yayınladı[1]. Türkiye’ye ilişkin veriler, evsiz hayvan sayısı, kısırlaştırma oranları, hayvan sahiplenme alışkanlıkları ve hayvan sahiplerinin görüşlerine dair önemli bulgular ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre;
Araştırma; kedi ve köpeklerin evsizliğini sona erdirmek için üç konu başlığında aksiyon alınması gerektiğini belirtiyor: Kısırlaştırma, sahiplenme ve hayvanların sahipsiz duruma geçmelerinin önüne geçilmesi.
Kısırlaştırma: Evsizliği önlemede kritik adım
Araştırmada, sahipli kedi ve köpeklerin kısırlaştırma oranlarına dair önemli veriler yer alıyor. Buna göre, köpek sahiplerinin yalnızca yüzde 36’sı, kedi sahiplerinin ise yüzde 52’si hayvanlarını kısırlaştırdıklarını belirtirken, kısırlaştırmanın yaygınlaşmamış olmasının hayvan popülasyon kontrolünün önünde önemli bir engel olduğu belirtiliyor.
Türkiye’de hayvan sahiplenmeye olan ilgi, dünya ortalamasının üzerinde; ancak sahiplenmenin önündeki bariyerlerin ortadan kaldırılmasına çalışılmalı
Araştırma kapsamında, katılımcılara yakın gelecekte kedi veya köpek sahiplenmeyi düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda yüzde 45’i köpek, yüzde 47’si ise kedi sahiplenmeyi düşündüğünü belirtiyor. Sonuçları değerlendiren rapor, Türkiye’deki hayvan sahiplenmeye yönelik ilginin, raporda yer alan diğer ülkelere kıyasla ortalamanın üstünde yer aldığının altını çiziyor.
Sahiplenme konusundaki veriler umut verici olsa da, bunun için hayvan sahiplenmenin önündeki temel bariyerlerin ortadan kaldırılması gerekliliği raporda belirtiliyor. Araştırmaya katılanlar, sahiplenme önündeki engeller olarak şunları belirtiyor:
Son 12 ay içerisinde sahipli köpeklerin yüzde 11’i, kedilerin ise yüzde 14’ü kayboldu
1239 hayvan sahibi ile yapılan görüşme çıktılarına göre, Türkiye’deki köpek sahiplerinin yaklaşık yüzde 29’u, kedi sahiplerinin ise yüzde 33’ü yaşamları boyunca en az bir kez hayvanlarının kaybolduğunu belirtti. Hayvanların tek başlarına ve çoğu kez “sosyalleşme” amacıyla evden dışarıya bırakıldığını belirten rapor, bu uygulamanın önüne geçilmesinin onların sağlık ve güvenlik ihtiyaçları için kritik önemde olduğunu belirtirken, sahipsiz hayvan sayısının bu nedenle de artmakta olduğunun altını çiziyor. Mikroçip uygulamalarının yaygınlaştırılması ve iletişim detayları içeren tasmaların kullanılması etkili önlemler olarak ayrıca belirtiliyor.
Mars ve Royal Canin Türkiye, evsiz hayvanlar için yıl boyunca 1500 saat üzerinde gönüllülük çalışması yapacak
Küresel Evsizlik Raporu bulguları hakkında konuşan Mars Gıda Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu: “Hayvanların insan ve toplum hayatına sunduğu psikolojik, sosyal, bilişsel ve fiziksel faydaları göz önüne aldığımızda, hayvan sahiplenme oranlarının artması bir numaralı önceliğimiz. Rapor, ülkemizdeki evsiz hayvanların durumunu bizlere aktarırken, bu duruma yol açan temel etkenleri de gözler önüne seriyor. Bu alanda ilerleme kaydedilebilmesi için yol haritası niteliğinde bilgiler sunan raporun, konu hakkında çalışmalar yürüten tüm paydaşlara fayda sağlayacağına inanıyoruz. Amacımız doğrultusunda elimizden geleni yapmaya ve çözümün bir parçası olmaya kararlıyız. ”
Hayvanlar için daha iyi bir dünya yaratmak hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini belirten Royal Canin Türkiye Ülke Müdürü Aslı Çelikkol, şunları söyledi: “Amacımız, her bir kedi ve köpeğin, sağlıklı, mutlu ve oldukları gibi kabul edildikleri bir yaşama kavuşması. Bu amaç doğrultusunda tüm çalışanlarımız ve yarattığımız değer ekosistemi içerisindeki paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Mars Petcare ve Royal Canin Türkiye olarak bugüne dek, ‘Sevgiyle Besle’, ‘Mama Ekspresi’, ‘Patibüs’ ve ‘İyilik Hareketi’ gibi farklı projeler geliştirerek sahipsiz hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşıladık. Önümüzdeki yıl için ise evsiz hayvanların yaşam şartlarını iyileştirmeyi, insanlar ile hayvanlar arasındaki sosyal bağı anlatmayı ve güçlendirmeyi ve sorumlu hayvan sahipliğini teşvik etmeyi amaçlayan toplam 1500 saatin üzerinde gönüllülük çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”
[1] State of Pet Homelessness Project: A global data initiative for understanding pet homelessness
Raporun Türkiye sonuçları için, tıklayınız.
İlandır