Aman tuzağa düşmeyin

Biz kadınlar ne çok severiz alışveriş yapmayı.

Hele alışverişin pusulası giyim kuşamı gösteriyorsa daha da artar aldığımız tat. Hatta bazen yanımızdaki erkek ’yeter’ dediğinde fark ederiz, o ana kadar hiçbir şey almadığımızı. Alışverişe çıkmadan önce ne alacağımızı bilmek ve hatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyin en üstte yer aldığı bir liste yapmak hem zaman hem de para kaybını önleyecektir. Küçük bir fiyat araştırması yapmak da bizi ’son pişmanlık’lardan koruyacaktır. Çünkü bazen hepimizin yaşadığı bir şeydir aldığımız ürünün aynısını başka birinin daha ucuza aldığını duyup hayıflanmak. Nereden neyi alacağımızı bilmek de sanırım alışverişi kolaylaştıran unsurların başında gelir. Hele hele gıda maddesi alırken çok daha dikkatli olmak ve örneğin son kullanma tarihlerine bakmadan almamak gerekli. Alışveriş deyip geçmeyin, her şeyin bir püf noktası var.

Fındıklı Zigana ekmeği

Toz maya, ılık süt ve tozşekeri yoğurma kabına koyup maya eriyinceye kadar karıştırın. Sıvıyağ, yoğurt ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Önce kepek ununu ilave edip iyice karıştırın, sonra un ve fındığı ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar, 5-6 dakika yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 40 dakika bekletin. Kelepçeli bir kek kalıbını sıvıyağla yağlayın. Kabarıp mayalanan hamuru tekrar yoğurup kalıba yerleştirin. Kalan sıvıyağ ve yoğurdu küçük bir kapta çırpıp hamurun üzerine sürün. Varsa ay çekirdeklerini serpiştirip 20 dakika daha mayalanmaya bırakın. 10 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırının alt rafında 30 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp dilimleyin ve servise sunun.

Not: Ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için fırının en alt rafına fırına dayanıklı bir kapla sıcak su doldurup koyun. Ekmek yumuşak olacaktır.

10 kişilik

Hazırlama süresi 70 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Hamur için

á 1 yemek kaşığı toz maya

á 1 su bardağı ılık su

á 1 tatlı kaşığı tozşeker

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 1 çay bardağı yoğurt

á 2 su bardağı kepek unu

á 3 su bardağı un

á 1 su bardağı çekilmiş fındık içi

á 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

á Varsa 2 yemek kaşığı ayıklanmış ay çekirdeği

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 yemek kaşığı yoğurt

kşisıksın (Tahinli dipsos)

Nohutların kabuklarını soyup mutfak robotuna aktarın ve püre haline gelinceye kadar çekin. Derin bir kaba aktarıp limon suyu ve kimyonu ekleyin. Karışımı tahine azar azar ve bir taraftan çırparak ilave edin. Ilık su, dövülmüş sarmısak ve zeytinyağını da katıp çatalla çırpmaya devam edin. Sertleşmemesi için tuzu en son ekleyin. Kıymayı derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı ekleyip iyice yoğurun. Unu geniş bir tabağa serpiştirin. Hazırladığınız kıymalı harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve unlu tabağa koyarak her taraflarını una bulayın. Sıvıyağı geniş bir teflon tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Köfteleri kızgın yağda sallayarak kızartın. Servis tabağına önce tahin sosu, sonra da köfteleri yerleştirdikten sonra servise sunun.

Not: Tahinli dipsos, muhallebi kıvamında olmalı, yani ekmeği daldırıp yenebilecek kıvamı yakalamak lazım. Ayrıca ızgara et yanında da, olağanüstü tamamlayıcı bir sos olarak kullanılır.

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı haşlanmış nohut

(konserve nohut da kullanabilirsiniz)

á 1 su bardağı tahin

á Yarım su bardağı ılık su

á 2 adet limonun suyu

á 3 diş sarmısak

á 1/2 çay kaşığı kimyon

á 1 çay kaşığı acı kırmızıbiber

á Yarım kahve fincanı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz

Siş köfte için;

á 400-500gr az yağlı dana kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1/2 çay kaşığı kimyon, yenibahar

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

Kızartmak için;

á 5 yemek kaşığı sıvıyağ
Yazarın Tüm Yazıları