Almanya’dan beklenenler Türkiye’nin yapacakları

“ALMANYA’daki saldırılar ciddi bir şekilde Nazi saldırıları olarak algılanmalı. Son gelişmeler Nazizmin Almanya’da tam olarak bitmediğini gösteriyor. Bu açıdan bugüne kadar kullanılan neo-Nazi teriminin yanlış olduğundan hareket edebiliriz.”

Haberin Devamı

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen böyle diyor. Uzun yıllar Almanya’da Türk Araştırmalar Merkezi’ni (TAM) yöneten ve iki yıldan beri Türkiye’de oturan Şen şöyle devam ediyor:
“Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 Alman’ı öldüren neo-Nazi terör grubunun öldürülme listesinde bulunan 88 kişiden 3 kişi ortaya çıktı. Bunlardan biri eski Milli Görüş Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, ikincisi de uzun yıllar Almanya’da Türkiye Araştırmalar Merkezi yöneticiliği yapan Prof. Dr. Faruk Şen ve üçüncü kişi Kuzey Ren Vestfalya Yabancılar Meclisi Başkanı Tayfun Keltek olarak belirlendi. Listede bulunan diğer Türk ve yabancıların listesinin açıklanması şarttır. Bugüne kadar Alman Anayasayı Koruma Örgütü ve ya Alman polisinin bu kişileri bu olaylardan haberdar etmemeleri ve koruma için hiçbir tedbir almamaları Almanya için ciddi bir şekilde ayıptır.
Bu listede bulunun 88 kişiden 68’inin Türk olduğu Alman ve Türk basınında ortaya çıktı. Bugüne kadar 2005’te yapılan ve 2008’den beri Alman Anayasayı Koruma Örgütü tarafından bilinen bu listenin Alman hükümeti tarafından açıklanmaması, bu bireylere haber verilmemesi, anlaşılır gibi değildir. Bu listede bulunanlar, Almanya’da Türk toplumunun çıkarlarını savunan Alman resmi görevlerini hatırlatan kişilerden oluşmaktadır. Buna karşılık belirli şekilde projeler almak için ve Alman yetkililerine yaranmak için yalakalık yapan bazı Türk sivil toplum örgütü yetkilileri bu listede yer almamaktadır. Eski sosyal demokrat Alman İçişleri Bakanı Otto Schilly’nin yakını olarak Almanya’da çalışmalar yapan kişiler ve bazı Türk kökenli politikacılar böyle olaylar karşısında suskun kalmışlardır.
1991’den beri Nazilerin 182 göçmeni öldürdükleri öne sürülüyor.
Nazilerin derin devletle olan ilişkisi ortaya çıkarılmalı ve Türkiye bu konuda duyarlı bir politika izlemelidir.
ALMANYA’DAN BEKLENENLER
Almanya şunları yapabilir:
1- İlk olarak öldürülen 8’i Türk, 1’i Yunanlı olmak üzere 9 göçmenin ailelerine 10.000 Euro gibi komik tazminatlar yerine ciddi olarak aile başına en az 500.000 Euro tazminat ödenmelidir. Bu öldürülenlerin aileleri herhangi bir gelirleri olmadığı için çok zarar görmüşler ve aileler çöküş durumuna gelmiştir.
2- Alman Anayasayı Koruma Örgütü içindeki aktif aşırı sağcı unsurların temizlenmesi ve bu kuruluşun aklanması şarttır.
3- Almanya’da yaşayan göçmenlere özellikle Türk göçmenlere yönelik artık böyle şeylerin olmayacağına dair garanti verilmelidir.”

Haberin Devamı

Onur ve ahlak abidesi

Haberin Devamı

ANAYASA hukuku profesörü, öğretim üyesi, yazar Server Tanilli’yi kaybettik.
Türkiye’nin az kalan değerlerinden biriydi. Onun için ne dediler?
- Prof. Dr. Alpaslan Işıklı (TÜMÖD Genel Başkanı): Prof. Dr. Server Tanilli, yurtsever aydınlara karşı başlatılan saldırıların önde gelen hedeflerinden biri olmuştur. Server Tanilli, sağlığını ve vücut bütünlüğünü önemli ölçüde yitirmiş olmasına karşılık, Atatürk’ün izinde, özgürlük ve adalet yolunda sürdürdüğü mücadelesini asla elden bırakmamış; yaşamını bir onur ve ahlak anıtı olarak tamamlamayı başarmıştır.
Tanilli’yi daima aydınlık olacağına inandığımız sonsuzluğa uzanan yoluna uğurlarken, örnek kişiliğiyle gerçek bilime ve bilim insanına saygısı olan herkesin gönlünde varlığını sürdürecektir.
- Zeki SARIHAN (Öğretmen Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni): Özellikle “Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?” kitabı aydınlanmacı eğitim anlayışındaki bakışlarımızı güçlendirmiştir.
Server Tanilli hocamız, birçok benzeri gibi ülkemizin devrimci aydını olmasının çilesini çekti. 1978’de uğradığı silahlı bir saldırı karşısında bile insanlığa küsmedi, onun bir gün bütün bağımlılık zincirlerinden kurtulacağı yolunda inancını kaybetmedi ve mücadelesinden vazgeçmedi. Yurtsever, örnek bir insandı.
(Tanilli için ilk tören yarın saat 10.00’da Cumhuriyet gazetesi önünde yapılacak. Şakirin Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.)

Haberin Devamı

Balbay aday olsun

BU çarşamba Mustafa Balbay hapisteki bininci gününü doldurdu.
İddianameyi okuyup orada Balbay’ın işlediği bir suç görememiş, ama uğradığı zulmü görmüş bir vatandaş olarak CHP’ye önerim şudur: 2012’de yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçiminde Mustafa Balbay’ı aday gösteriniz. Benim oyumu bu şekilde garantileyebilirsiniz.
Prof. Dr. Cem SAY
Boğaziçi Üniversitesi

Biliyor musunuz

- KOÇ Üniversitesi Felsefe Bölümü (temsilci Yrd. Doç. Dr. Hülya Durudoğan), Türkiye Felsefe Kurumu (Başkan Prof. Dr. İonna Kuçuradi) işbirliğiyle düzenlenen ‘Felsefe ve Edebiyat’ konulu seminerin 1-2 Aralık tarihlerinde üniversitenin Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (İstiklal Cad. Merkez Han) yapılacağını...
- CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’nün, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin önlenmesi ve acilen önlem alınması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdiğini...

Haberin Devamı

EXPO değil, UKS denmeli

SIKÇA duyduğumuz ‘EXPO’ sözcüğünü bu biçimiyle neden kabullenelim? İngilizce ve İtalyancada ‘sergi’ anlamında kullanılan bu sözcüğün Fransızcası ‘fuar’. Bu ‘EXPO’ alışılagelmiş bir ‘sergi/fuar’ değil. Bu sergiye (gerçek ya da tüzelkişiler değil) uluslar katılır, geleceği biçimlendirecek buluşlarını, kültürlerini ya da ören yerlerini tanıtır. Alışılagelenden uzun (üç ila altı ay) sürer bu etkinlik. Bu etkinliğin güzel dilimiz Türkçemizdeki anlatımı ‘Uluslararası Kültür Sergisi’dir. ‘EXPO’ yerine kısaltılarak ‘UKS’ ya da ‘Uluslararası Kültür Sergisi’ neden denmesin? Bir yabancı sözcük, bir dile girmeden daha sınırdayken, o dilin sevenlerince durdurulabilirse, o dil sonsuza dek saygın bir biçimde yaşayacak, gelişecek, varsıllaşacak demektir. Türkçemiz adına bu görev bizimdir.
(Türk tarımının kalbi Antalya’da atacak... Sera, tarım ekipmanları, çiçekçilik ve teknolojileri fuarı ‘Growtech Euraisa’nın açılışı bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından açılacak. Fuara 30 ülkeden 600 yerli ve yabancı firma katılıyor.)
Tarık KONAL

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

PRENS Adaları’na hizmet veren tüm firmaların (Şehir Hatları, İDO, Mavi Marmara, Prenstur, Turyol, Dentur) tarifelerini bir araya getiren bir web sitesi hazırladık. www.tarifeyebak.com
Erkan ÖZKAN

Yazarın Tüm Yazıları