Alkollü içki şirketi yönetimi bana yakışmazdı TPG Mey’den çıksın diye 3 yıl uğraştım

TEKSAS Pasific Group (TPG) Capital Türkiye Kıdemli Danışmanı Cuneyd Zapsu’nun ofisine 12 Ekim’de İstanbul’da düzenleyecekleri “Türkiye’ye Yatırımda TPG Perspektifi” başlıklı konferansı konuşmak üzere uğradım.

Zapsu, söze Türkiye’nin Mey İçki’den tanıdığı TPG’yi anlatmakla başladı:
- TPG, dünyanın en büyük girişim sermayesi. 1992’den buyana kurup değerlendirdiği ilk 5 fonu bitirdi. Şu anda 40 milyar dolarlık 6’ncı fon bitmek üzere. Sanıyorum ellerinde 4-4.5 milyar dolarlık fon kaldı. Şimdilerde 7 numaralı fonu oluşturmak üzere hazırlıklar yapıyorlar.
Ardından TPG Capital’in kurucu ortakları arasında önde gelen isme, David Bonderman’a dikkat çekti:
- David Bonderman aslında avukat. Fıkıh (İslam hukuku) da okumuş. 1992’de ilk fonu kurup, Continental Airlines’ı almışlar. TPG Capital’i diğer girişim sermayesi fonlarından ayıran en büyük özellik, ortak olduğu veya satın aldığı şirketleri doğrudan yönetmesi. Nitekim ilk yönetim başarısını Continental’de göstermiş, zordaki şirketi başarıya taşımışlardı.
Bonderman ve ekibinin yönetim başarısına son örneklerden biri olarak otomotiv devi General Motors’u gösterdi:
- 2008-2009 krizi sırasında ABD Başkanı Barack Obama rica etti, David Bonderman GM’in yönetimine de girdi. GM’in krizi atlatma stratejisini hepimiz izledik.
TPG Capital’in yönetim becerisine yeniden vurgu yaptı:
- TPG, oluşturduğu fonlar için kaynak toplarken genelde 11-12 yıllık süreler koyar. Sonra dönüp dünyanın çeşitli noktalarındaki şirketleri tarar. Sıkıntıda olan veya sektöründe o ülkede büyüme potansiyeli gördüğü şirketleri satın alır. Yönetimine de bizzat girer. Zamanı geldiğinde de satıp, kârlı bir şekilde o şirketlerden çıkar.
Türkiye’deki Mey İçki örneğine değindi:
- Türkiye’de Mey İçki’yi satın almaları da büyüme potansiyeli görmelerinden kaynaklanıyor. 4 numaralı fon üzerinden Mey İçki’yi satın almışlardı. Şirketi CEO olarak her ne kadar Galip Yorgancıoğlu yönetse de, TPG Capital’in ortaklarından Vincenzo Morelli hep Mey İçki’nin içindeydi.
- Şirketi 2.1 milyar dolara Diageo’ya satmaları başarılı bir operasyondu değil mi?
- Oldukça başarılı bir operasyondu. Fona para koyan yatırımcılar da çok memnun kaldı.
- Siz ne zamandan beri TPG Capital’le birliktesiniz?
- 2008 yılından beri. Bana Mey İçki’de danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği önerdiler.
- Mey İçki’nin yönetiminde var mıydınız?
- Alkollü içki şirketinin yönetimine girmek veya danışmanlığını yapmak bana yakışmazdı. O yüzden doğrudan TPG Capital’in danışmanı oldum.
- Ne farkı var? TPG Capital’in Türkiye’deki tek işi Mey İçki değil miydi? TPG Capital’in danışmanı olarak Mey İçki’nin işleriyle uğraşmadınız mı?
- Elbette uğraştım. Ancak, 3 yıl boyunca TPG’ye Mey İçki’yi satmaları konusunda tavsiyede bulundum, o yönde çaba harcadım.
- Mey İçki adına bir ara danışmanlığını yaptığınız Başbakan Tayyip Erdoğan’la da görüşmeleriniz oldu sanırım.
- Alkollü içkilerle ilgili tartışmalı dönemlerde Sayın Başbakanımıza hep, “TPG Capital dünyanın en büyük girişim sermayesi fonu. Onları Mey İçki’yi satın aldıklarına pişman edecek adımlar atılmamalı. Eğer oradan zararla çıkarlarsa bir daha dönüp Türkiye’ye bakmazlar” diye tavsiyelerde bulundum.
Cuneyd Zapsu’yu kamuoyu önceleri fındık piyasasında oynadığı rolle tanıdı. Sonra BİM’deki başarılı operasyonları dikkat çekti. AK Parti kurucuları arasından yer alan Zapsu, bir süre Başbakan Erdoğan’ın danışmanı olarak en yakınında bulundu.
AK Parti’deki Kurucular Kurulu Üyeliği dışındaki aktif görevlerini bir süre önce bıraktı... Başta TPG Capital olmak üzere, bazı yabancı kuruluşların danışmanlığını yürütüyor, yönetimlerinde bulunuyor... Türkiye’ye daha çok kalıcı yabancı sermayenin gelmesi yönünde çaba harcadığını belirtiyor...
Zapsu, Mey İçki’ye 900 milyon dolarla girip, 2.1 milyar dolar alıp çıkan TPG’yi yeni yatırımlara ikna edebilecek mi?

Allah’a bin şükür şu anda çok şapkam var

CUNEYD Zapsu, kendi adını taşıyan danışmanlık ofisinde sohbete başladığımızda ekibinden Gülşen Karanis Ekşioğlu’nu da yanında istedi. Zapsu, önündeki kartvizit kutusunu açtı:
- Allah’a bin şükür şu anda çok şapkam var.
İlk kartı uzattı:
- Cuneyd Zapsu, Senior Advisor (Barclays Capital-London).
Hemen ekledi:
- İnşallah Barclays Capital’e de Türkiye’de önemli işler yaptıracağız.
Ardından ikinci kartı çıkardı:
- Cuneyd Zapsu, RWE Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı.
Alman enerji devi RWE’yle ilgili de bilgi verdi:
- Çok uğraştık. 500 milyon Euro’luk ilk doğalgaz çevrim santrallarını Denizli’de yapıyorlar...
Ardından sohbete dalınca, Zapsu’nun diğer şapkalarıyla ilgili kartvizitlerini görme fırsatım olmadı...
Ailesiyle birlikte yürüttüğü başta fındık olmak üzere diğer işleri bir kenara bırakırsak Zapsu’nun TPG Capital, Barclays Capital ve RWE Holding’teki rolü oldukça dikkat çekiyor.

Hedefim TPG Growth’u Anadolu’daki KOBİ’lere yatırım için getirmek

CUNEYD Zapsu, önündeki programdan 12 Ekim’de düzenlenecek “Türkiye’ye Yatırımda TPG Perspektifi” konferansına TPG Capital’den katılacakları sıraladı:
- David Bonderman (kurucu ortak), Ramzi Gedeon (ortak), Vincenzo Morelli (ortak), Bill McGlashan (TPG Growth Kurucu&Yönetici Ortak).
TPG Growth’a vurgu yaptı:
- TPG Capital 400 milyon dolar ve daha üzeri işlere giriyor. TPG Growth, 20 milyon dolara kadar inebiliyor. Biz bu rakamı Türkiye’de 10-15 milyon dolara kadar da çekebiliriz. İstiyorum ki TPG Growth, Anadolu’daki KOBİ’lere yatırıma gelsin.
Bir ayrıntının daha üzerinde durdu:
- TPG Capital, girdiği şirketlerde çoğunluk hisseyi alır, yönetiminde etkin olur. TPG Growth, sadece girişim sermayesi koyup, azınlık hisseyi de kabul eder.
Sonra programdaki bir ismi daha gösterdi:
- Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın açılış konuşmasını yapacağı konferans, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kapanış konuşmasıyla bitecek. Öğlen yemeğindeki onur konuğumuz ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger olacak.
- TPG hangi sektörlerle ilgileniyor Türkiye’de?
- Hemen her sektörle ilgiliyiz. TPG, sıfırdan yatırımlara, yani proje aşamasındaki işlere girmez. Kurulu şirketlerle ilgilenir. Para koyup büyütebileceği şirketlere bakar.

KOBİ’ler için BİM örneğini verdi

CUNEYD Zapsu, bazı şirketlerin kısa sürede halka açılma yolunu denediklerine dikkat çekti:
- Şirketi kuruyor, belirli bir aşamaya getiriyor, sonra da kaynak için halka açılma yoluna gidiyorlar.
- Halka açılmak doğru değil mi?
- Bence öncelikle bir “girişim sermayesi” ortaklığı düşünseler daha iyi. Bunu KOBİ’ler için söylüyorum.
- Neden?
- Çünkü, işin içine girişim sermayesinin girmesi, şirketi büyütüyor, değerini yükseltiyor.
Hemen BİM örneğini ortaya koydu:
- BİM, öncelikle kendine girişim sermayesi ortağı aldı. O dönemde değeri 130 milyon dolardı. 5 yıl sonra halka açılma kararı aldı. Değeri 560 milyon dolara çıkmıştı...
Zapsu’nun verdiği örnek, KOBİ’lerin “girişim sermayesi” dersini iyi çalışmaları gerektiğini gösteriyor...
Yazarın Tüm Yazıları