Akil listede bir ‘terör örgütü üyesi’

ŞABLON aynı. Gazetecileri mi içeriye atıyorsun, yurt dışından sorulduğunda, yanıt hazır, “onlar yazılarından dolayı değil, terör örgütü üyesi olduğu için hapisteler”. AKP yönetimi ve yandaşları ezberlenmiş bu yanıtı veriyor.

Haberin Devamı

Sendikacılar mı içerde ya da yargılanıyor, yurt dışından sorulduğunda, yanıt hazır, “onlar sendikal faaliyetten dolayı değil, terör örgütü üyeliğinden yargılanıyorlar”. Ezber böyle devam edip gidiyor.

LAMİ ÖZGEN

Akil İnsanlar listesine bakıyorum, biri var ki, dikkatimi en çok çekenlerden biri. KESK Genel Başkanı Lami Özgen. KESK, yani Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu.

Lami Özgen 1989’dan bu yana sendikacı. Halen yurt dışına çıkış yasağı var. Sendikal faaliyetlerinden dolayı hakkında pek çok dava açılmış, aklanmış, son olarak yine bir dava açılmış.

İKİ BAKAN

KESK, olağan olarak, pek çok sendikal faaliyete imza atıyor. Hepsi yasal, fakat AKP karşıtı eylemler.

Lami Özgen ile ilgili son davanın ilk duruşması gelecek hafta. Özgen ve sendikacı arkadaşları hakkında savcı “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla dava açıyor.

Haberin Devamı

Özgen, hakkındaki iddianameyi Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e anlatıyor. İki bakan ezberlemiş gibi, aynı şeyleri söylüyor:

“Kontrol edemediğimiz eski alışkanlıklar var. Biz bu ülkede vesayeti kaldırdık, ancak hukuki uygulamalar bazen demokrasiye denk düşmüyor”.

Düşmüyor ama, insanlar mahkemelerde sürünüyor, hapislerde çürüyor. Gerçekten öyle düşünüyorsanız, durumu düzeltmek için ne yapıyorsunuz? Daha ne yapalım, işte Akil İnsanlara alıyoruz.

Başkanları ‘yanımıza çekelim’

HAK-İş, Türk-İş, DİSK, KESK, Memur-Sen, TESK Başkanları. Akil İnsanlar listesinde yer alan bu başkanların ortak bir özelliği var.

Hepsi hükümetle yapılan toplu sözleşme görüşmelerine katılıyor, yüz binlerce işçi ve memur adına hükümetle ücret pazarlığı için masaya oturuyor. Onlar aynı zamanda Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyesi.

Hükümetin çalışanlara ilişkin yürüttüğü ücret politikasının vazgeçilmez elemanları bu başkanlar.

Örneğin, son toplu sözleşme görüşmelerinde çalışanlara yüzde dört gibi komik zam oranı verilince KESK çekiliyor. DİSK katılmıyor. AKP’yi başından beri destekleyen Memur-Sen Başkanı Başbakanlığa davet ediliyor, Başkan gelip imzayı basıyor. AKP ile birlikte büyüyen Memur-Sen’in 2002’de üye sayısı 40 bin, bugün 600 bin. Değerli bir başkan, listeyi çoktan hak ediyor.

Haberin Devamı

Hükümetin “bu başkanları yanımıza alalım” stratejisi, kendi açısından iyi bir strateji. Hepsiyle ücret pazarlığı için yarın yine masaya oturacak.

DİSK’in eski başkanı listeden çekiliyor, KESK Başkanı rahatsız, TOBB Başkanı ise bölge başkanı.

Başka sivil toplum örgütlerinin başkanları da var listede. Onlara da selam olsun.


 

Yazarın Tüm Yazıları