Akdeniz yerine Volga Nehri’nde yüzecekler

PARMALAT skandalı yüzünden el konulan European Star Transatlantiği ile Kurban Bayramı’nda Akdeniz limanlarını gezmeyi planlayan 312 Türk müşteri için şimdi Volga Nehri’nde tur düzenleniyor.

Transatlantiği Türkiye’de pazarlayan Seamer Turizm Satış Müdürü Osman Erler, Parmalat yüzünden zararlarının 1 milyon euroyu bulduğunu söyledi.

İTALYA’daki Parmanat skandalıyla bağlantısı yüzünden geçtiğimiz ocak ayında el konulan European Star adlı transatlantik’le Akdeniz limanlarında rüya gibi bir bayram tatili geçirmeyi planlayan Türk turistler, beş ay bekledikten sonra Volga Nehri’yle yetinmek zorunda kalacak. European Star’ın turlarını Türkiye’de pazarlayan Seamer Turizm yetkilileri, iptal edilen tur nedeniyle müşterilerinin mağdur olmasını istemediklerini bu nedenle de alternatif Volga Nehir turu organize ettiklerini söyledi.

Parmalat’ın ortaklarından İtalyan Festival Cruises şirketinin kiraladığı 1566 yolcu kapasiteli European Star transatlantiğine, alacaklılar tarafından Barcelona’da el konmuştu. Bunun üzerine, European Star transatlantiğinin 26 Ocak’ta Cenova’dan başlayıp, 5 Şubat tarihine kadar sürecek olan Marsilya, Barcelona, Malaga, Cadiz, Kazablanka ve Tanca limanlarını kapsayan 11 günlük turu da iptal edilmişti.

1500 DOLARLIK TUR

Bu tura Türkiye’den de 312 tatilci 699 dolar ile 1500 dolar arasında değişen tur bedellerini ödeyerek rezervasyon yaptırmıştı. Parmalat skandalı yüzünden European Star’a el konulması üzerine, transatlantiği Türkiye’de pazarlayan Seamer Turizm de, müşterilerin mağdur olmaması için 312 Türk yolcuyu Bayram’da Tunus’a götürmüştü.

Ancak Seamer Turizm, Akdeniz limanlarında 11 günlük tatil hayal ederken, Bayram’ı Tunus’ta geçirmek zorunda kalan Türk müşterilerine, iptal edilen Akdeniz turunu tekrarlama vaadinde de bulundu. Ne var ki, ilk önce 16 Mart’ta, ardından da 15 Nisan’da organize edeceğini vaat ettiği turu, gemilerin geri alınamaması nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Bu da, müşterilerin tepkisine yol açtı. Bunun üzerine, başka bir İtalyan firmasıyla anlaşan Seamer Turizm, 220 Parmalatzede müşterisini 26 Nisan’da 11 günlük farklı bir gemi turuna dahil etti.

ZARAR 1 MİLYON EURO

Arkadaşimiz Ayşegül Akyarlı, okuyucularımızdan Mustafa Nishari’nin başvurusu üzerine Seamer Turizm Satış Müdürü Osman Erler ile görüştü. Erler, ‘İtalya’da yaşanan Parmalat skandalı bizi de vurdu. Gemilere el konulması yüzünden firmaya tur bedeli olarak ödediğimiz 340 bin euroyu geri alamadık. Ayrıca, müşterilerimizin bayramı evlerinde geçirmemeleri için organize ettiğimiz Tunus ve diğer alternatif geziler yüzünden zararımız, 1 milyon euroyu buldu’ dedi.

Nisan ayında organize ettikleri Akdeniz turuna katılmayan müşterileriler için Volga Nehri’ni kapsayan yeni bir tur organize ettiklerini de söyleyen Osman Erler, ‘Bu alternatif tur, 14-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ayrıca, Volga turuna katılmak istemeyen müşterilerimize de bir ödeme planı çerçevesinde para iadesi yapacağız’ dedi.

İtalya’nın gıda deviydi

PARMALAT, İflas etmeden önce 34 bin kişinin çalıştığı 7 milyar euro ciroya sahip İtalya’nın en büyük gıda şirketlerinden biriydi. Sıkandalının patladığı günlerde şirket için parlamentoda oylama yapılarak, ‘‘İtalyan İflas Koruma Kanunu’’nun kapsamına da alınması sağlanmıştı. Battığında 7 milyar euro borcu bulunan Parmanat’ın eski sahibi Calisto Tanzi başta olmak üzere 9 yöneticisi tutuklanarak, cezaevine kondu. Skandala neden olarak da Parmalat’ın bir aile şirketi olarak yönetilmesi ve yönetim sırasında da kurumsal yönetişim kurallarına uyulmaması gösteriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları