ABD'nin yeni terör listesinde sürpriz

CIA Başkanı Tenet'in açıkladığı yeni terör listesine dikkat edin. Bu listede, Türkiye'nin listeye dahil edilmesini istediği örgütlerden sadece birisi var. DHKP-C.

Ya PKK? O yok.

Daha önce ABD tarafından açıklanan listeye alınarak 'terörist' damgası yiyen diğer örgütler ise, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri, İran tarafından desteklendiği bilinen İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Hamas.

DHKP-C'nin, neden bu listeye alındığını açıklarken Tenet, 'Bu örgüt açıkça ABD'yi eleştirmekte ve Afganistan'daki operasyonumuza karşı çıkmaktadır' dedi.

Washington Post Gazetesi'nin dünkü sayısında Tenet'i yorumlayan bir Amerikan istihbarat kaynağı ise, Türkiye'deki Amerikan üslerinin ve istihbarat tesislerinin bu örgütün muhtemel hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Demek ki DHKP-C, 10 Eylül günü Taksim'i kana bulayan intihar eylemi ve ona benzeyen eylemleri yüzünden değil, Amerikalı istihbarat servislerinin, Türkiye'deki Amerikan üsleri ve istihbarat faaliyetlerine yönelik tehdit oluşturduğu için bu listeye alınıyor.

PKK ise Amerikan çıkarları açısından böyle bir tehdit oluşturmuyor anlaşılan.

* * *

ABD de Avrupa gibi, PKK'nın siyasallaşması için bir fırsat veriyor. Bütün gelişmeler bunu gösteriyor.

Çünkü, PKK'nın terör listesine alınması demek, bu örgüte bağlı olan her kuruluşun derhal takibe alınması, faaliyetlerinin yasaklanması, banka hesaplarına el konması anlamına gelecek.

Onları barındırmak, desteklemek, BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre askeri müdahale nedeni sayılabiliyor. Afganistan operasyonu, Taliban'ın El Kaide'ye verdiği destek yüzünden tamamen yasal bir çerçeveye böylece oturtulmuştu.

Evet PKK şimdilik bu listeye dahil edilmiyor ama DHKP-C'nin alınması, onun için de bir ihtar niteliği taşıyor.

Çünkü bu adımlar birbirini etkiliyor. Örneğin DHKP-C Avrupa'nın terör listesinde yok. Avrupalılar, bu konu açıldığında 'ikinci bir gizli terör listesi olduğunu, örgütün orada yer aldığını' söylüyorlar. Ama ABD'nin listesine giren bu örgütün Avrupa'daki hareketleri de bundan böyle sınırlanacak.

* * *

PKK'nın siyasalaşmasına neden fırsat tanınıyor?

ABD'nin, Ortadoğu'ya yeniden çeki düzen verme planları çerçevesinde ve muhtemel Irak operasyonu arifesinde Barzani ve Talabani dışında bölgede, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerini paylaşan laik, Batı'ya yönelik, demokrasi meseleleri üzerine kafa yormuş bir ulusal hareketin alternatif oluşturabileceği hesapları mı yapılıyor?

Yoksa, önümüzdeki dönemde bölgede oynayacağı rol nedeniyle Türkiye'nin istikrarı mı düşünülüyor? Kürt sorununun kalıcı çözümü için geçmişten ders çıkartan bir hareketin yararlı olacağı hesapları mı yapılıyor?

Her ikisi de mümkün.

Ayrıca şunu da söylemeliyim ki, ABD'nin PKK'yı terör listesine almaması çok da önemli değil. Terörle bir yerlere varmayı planlayan hiçbir siyasi hareket artık yaşayamaz.

Bir hareketin siyasallaşması ise, içinde bulunduğu ülkenin hassasiyetlerini dikkate almadan mümkün değil.

Arkasında Amerika bile olsa.
Yazarın Tüm Yazıları