ABD'den, güneydoğu üniversitelerine ilgi

'HİÇBİR zaman arkama bakmam. Önce nerede olmak istediğimi saptar, bir vizyon geliştirir, o hedefe doğru yürürüm.

Oraya varmak için öğrenilmesi gereken ne varsa öğrenirim. Olimpiyat madalyalı sporcu Dan Jansen hayatında bir kez yarış kaybetti. O da rakibiyle arasındaki mesafeyi görmek için dönüp arkasına baktığı yarıştı.'

Patricia De Stacey Harrison
, başarısının sırrını bu sözlerle açıklıyor.

Harrison, ABD Başkanı Bush'u iktidara taşıyan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi'nin başkan yardımcısı, bir iş kadını. Bir başka özelliği de kadın konularına ilgisi. İki kitabı var. A Seat At The Table (Masada bir yer) ve America's New Women Entrepreneurs (Amerika'nın yeni kadın girişimcileri).

Harrison,
şimdi ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın kültür ve eğitim işlerinden sorumlu bakan yardımcısı.

Bir yıllık görev süresinde Türkiye'ye bu ikinci gelişi.

Bu ziyaretinin en öncelikli konusu, eğitim.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin derinleşmesinde eğitim işbirliğinin önemini vurgulayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın bu ziyaretinde iki ülke arasında bir ilk gerçekleşiyor.

İlk kez güneydoğu üniversiteleri de Amerikan burs programı Fullbright'a alınıyor.

'Bugüne kadar çok sayıda, gelecek vaadeden, parlak Türk öğrenci Amerikan hükümetinin burslarından yararlandı. Ancak, bu burslar İstanbul ve Ankara üniversiteleri arasında paylaşıldı. Şimdi ilk kez güneydoğu üniversitelerinde okuyan öğrencilere de burs vereceğiz' diyor Bayan Harrison.

* * *

BU
nedenle de Cuma günü, Güneydoğu Anadolu üniversitelerinin rektörleri ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldiler.

Güneydoğu'da, Türkiye'nin her yerinden öğrenciler eğitim görüyor, ama çoğunluğu bölgede yaşayan gençler oluşturuyor.

Güneydoğu Anadolu ise yatırıma muhtaç, en çok da insana yatırıma. Tabii eğitim ilk adım.

Pekiyi, Amerikan Yönetimi'nin bu kararının arkasında ne yatıyor? ABD Bakan Yardımcısının yanıtı şöyle:

'Türkiye'nin sadece seçkin tabakasına odaklanmak istemiyoruz artık. Toplumun yeteneklerini geliştirmek için Amerika'da iyi üniversitelerde eğitim bursu vereceğimiz öğrencilerin, toplumun diğer kesimlerinden de gelmesini, olanakları yetersiz başarılı öğrencilerin de bu olanaklardan yararlanmasını istiyoruz.'

Bu ilgi şimdilik sadece güneydoğu üniversiteleri ile sınırlı, ama diğer bölgeler de sıradaymış. Çünkü bakana göre toplumlar arasında anlayışı ve işbirliğini geliştirmenin en etkili yolu eğitim işbirliği.

Pekiyi Türkiye'nin diğer bölgelerindeki üniversiteler? Onlar da sıradaymış.

* * *

SIRA
Irak'a geldiğinde ise Dışişleri Bakan Yardımcısı, 'henüz hiçbir şey belli değil' diyor 'iyi niyetli insanlar, bu sorunu çözmek için ellerinden geleni yapmalı. Irak halkının hak ettiği yaşam düzeyine kavuşması için herkes yardımcı olmalı.'

Bakan, sohbetimizde 'Amerika'da herkes Türkiye'yi modern bir ülke olarak kabul ediyor' sözleriyle bölgenin diğer Müslüman ülkeleriyle Türkiye arasındaki algılanma farkının altını çiziyor.

Bölgedeki tek 'modern' Müslüman ülke ayrıcalığının daha çok konuşulacağı günler geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları