80 kilo balık yiyor Japonlarla yarışıyor

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 8’inci kuruluşu, en büyük 271’inci şirketi, en değerli 79’uncu markası, çipura ve levrek yavru balık üretiminde dünya, su ürünleri ve hayvancılık ihracatında Türkiye birincisi Kılıç Balık’ın kurucusu Orhan Kılıç, ülkemizdeki balık tüketiminin azlığından dertli.

Haberin Devamı

Dünya ortalamasının kişi başı 18 kilo olduğunu söyleyen Kılıç, “Bu rakam Avrupa’da 24, Amerika’da 22, İskandinavya’da 60, Japonya’da ise 80 kilo” diyor. Türkiye’de verilerin 8 kilo tüketim olduğunu gösterdiğini ama bunun daha aşağıda (3-3.5 kilo) olduğunu düşündüğünü belirten Orhan Kılıç, “Balık; Omega 3, protein, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir besin. Neredeyse her derde deva. Bu nedenle ülkemizde bu kadar az tüketilmesi beni üzüyor. 3’üncü dünya ülkelerinin bile gerisindeyiz. Ben şahsen Japonlar kadar tüketiyorum” diye konuşuyor.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ
Tıraş olmadan evden çıkmam

· 24.00-01.00 arası yatar, 08.00’de kalkarım. 08.30-08.45 gibi işe gitmek için evden çıkarım. Aradaki sürede kişisel bakımımı yapar, kahvaltımı eder, gazetelerin ekonomi sayfalarına göz atar, ekonomi kanallarına bakarım. Hafta içi her gün mutlaka tıraş olurum.

Haberin Devamı


TEKNOLOJİ
Sosyal medyaya zamanım yok

· İşim gereği yakından takip ederim.
· Sosyal medyada yokum. Facebook’a bir ara girdim çıktım. Zamanım yok.


OTOMOBİL
İki Mercedes arabam var

· Kendi kazancımla edindiğim ilk otomobil Murat Şahin’di. 1976’da, bir öğretmenden almıştım.
· Şu an biri 2005, diğeri 2011 model iki Mercedes’im var. Aynı zamanda makam aracı olarak da kullanıyorum.
· Genelde şoförüm kullanıyor. Yoğun iş tempomda arabada da çalışıyorum çünkü. Ancak dikkat toplamak ve reflekslerimi çalıştırmak adına direksiyona ben de geçerim.
· Kuralların izin verdiği ölçüde hızlı ve seri bir şoförüm. Zaman benim için çok önemli. Bugüne kadar kazam yok, yediğim ceza da bir ikiyi geçmez.
· Bir otomobil alırken öncelikle emniyetli olmasına dikkat ederim. Sonra, kendi sınıfında yakıt tüketimine bakarım. Üçüncü olarak da konforu gelir.


BESLENME
Haftada en az 4 gün balık

· Günde üç öğün yerim. Az ve hafif şeyler tüketirim. Ara öğün olarak meyve alırım.
· Genelde kahvaltısız evden çıkmam. Bir dilim ekmek, biraz peynir, birkaç zeytin, bal, greyfurt ya da portakal suyu, mevsim meyvelerinden mix meyve suyu yeter.
· Öğlenleri son zamanlarda salata ağırlıklı besleniyorum. Akşamları haftanın dört günü balık, kalanında da sebze yiyorum.
· Balığımı çoğu kez kendim tutarım. İskorpit, çipura, levrek severim. Sebze ve meyvelerimi de kendim yetiştiriyorum. Hepsi organik.
· Yemek seçerim. Balıktan sonra en çok kurufasulyeden hoşlanırım.
· Türk, İtalyan, Çin mutfağı severim.
· Aşçılığım iyidir. Balık, makarna ve sosta iddialıyım.

Haberin Devamı


SPOR
25 metreye dalardım

· Eskiden çok iyi bir dalgıçtım. Maskeyle 25 metreye dalardım. Şimdi de zaman zaman dalıyorum ama 5-6 metreyi geçmiyor.
· Bol bol yüzüyorum. Hem denizde hem havuzda. 58 yaşındayım, çok şükür sağlıklı ve zindeyim. Bunu da bolbol yüzmeye borçluyum diyebilirim.
· Fenerbahçe’ye sempatim var.


SEVİMLİ DOSTLAR
Köpeğim ve güvercinlerim var

· Çok ciddi bir hayvanseverim.
· Cesur isminde Labrador cinsi bir köpeğim var. 1 yaşında. Gri. Çok akıllı. Birlikte keyifli zaman geçiriyoruz.
· Bir de güvercinlerim mevcut. 2 taneydi şimdi 150 civarındalar.


KARİYER
Tırnaklarımla kazarak bügüne geldim

· Sağlık sorunu nedeniyle eğitimime ortaokulda okurken nokta koymak zorunda kaldım. Bu nedenle iş hayatına erken atıldım.
· Babamın bakkal dükkanı vardı, bir süre ona yardım ettim. Sonra Bodrum ve civarında pazarlarda sebze-meyve sattım. Ardından, bu işin toptancılığını yaptım. Mandalinayla da ilgilendim.
· Turizmdeki gelişmeye paralel inşaata da girdim. Sebze-meyveyi bıraktım.
· 1990’da, denizde balığın azaldığını fark ettim. Geleceğini parlak gördüğüm kültür balıkçılığına yatırım yapmaya ve ağırlıklı olarak bu sektörde faaliyet göstermeye karar verdim.
· İlk işletmeyi 1991’de Salih Adası’nda kendi adımla kurdum. 1993’te kurumsallaşmaya başladık, şirketi A.Ş.’ye çevirdim, ismini de Kılıç Deniz Ürünleri olarak değiştirdim. 2006’da hayvancılığa da başladık. 2007’de de Göltürkbükü’nde ‘Villa Kılıç’ adıyla butik otel açtık. 2010’da holding olduk. Birkaç ay önce de mandıra satın aldık.
· Halen balık, büyükbaş hayvan, inşaat ve otel olmak üzere dört sektörde faaliyet gösteriyoruz.

 

Haberin Devamı

TATİL
İşle karışık tatil yaparım


· İşimi çok seviyorum. Hayatım evle fabrika arasında geçiyor. Çalışırken dinleniyorum. Uzak kaldığımda kendimi çok daha yorgun hissediyorum.
· Bu nedenle çok fazla tatile çıkmıyorum. Zaten hem fırsatım yok hem de ihtiyaç duymuyorum.
· Bazen çok sevdiğimiz arkadaşlarımızı kırmamak için birlikte bir yerlere gidiyoruz. O da yılda en çok 1-2 kez olur. Kısa sürelidir. İş aklımdan çıkmadığı için uzak kalamam, online bağlanır, bulunduğum yerden de her şeyle ilgilenmeye çalışırım.

 

HOBİ
Sebze-meyve yetiştiriyorum


· Dediğim gibi en büyük hobim aslında işim. Zamanımın büyük kısmını işime ayırırım. Boş vakitlerimi de yeni projeler üretmek için kullanırım.
· Bir teknem var. Adı Sword. Hafta sonu Bodrum ve çevresi ile Yunan adalarına giderim. Kaptanım var ama ben de kullanıyorum. Kaptanlık ehliyetim var.
· Evim Salih Adası’nda. Kendime bir bahçe yaptım. Zeytin başta olmak üzere binlerce ağaç var. Ayrıca, organik sebze yetiştiriyorum. Rengarenk güllerim mevcut. Keçi, tavuk, kaz, ördek gibi yaklaşık bin kadar faydalandığım hayvanım var. Beni rahatlatıyor.
· Arada sırada kitap okurum. Gazetelerin sadece ekonomi sayfalarına bakarım, en çok 20 dakika ayırırım. TV’de de ekonomi kanallarını izlerim.
· Sanat ve halk müziğinden hoşlanırım. Yerel türküler hoşuma gider, keyif alırım. Bir dönem keman ve cümbüş çaldım. Arada tellerine dokunduğum olur.
· Tavla oynamayı severim ama yenilgiye tahammülüm yok.
· National Geographic Wild başta olmak üzere belgesel kanalı izlemekten büyük keyif alıyorum.

 

Haberin Devamı

MEKAN
Kendimi özel hissetmeliyim
· Kalabalıktan ziyade, kendimi özel hissettiğim yerlerden hoşlanırım.
· Suni dekore edilmiş mekanları tercih etmem. Temizlik, hijyen, kalite, hızlı servis, disiplin, güleryüz ve iş bilen eleman ararım.
· Bodrum’da Denizhan, Marina Yacht Club ve Memedof, İzmir’de Boğaziçi ve Deniz, İstanbul’da Balıkçı Hasan ve Fenerbahçe Marina en sevdiğim mekanlar.
· Miami’de muhteşem deniz ürünleri ve yengeç yapan Joe’s Crab’a her gittiğimde uğrarım. İtalya Rimini’de La Purazza, Brüksel’de midyeleriyle ünlü Leon ve Yunan adalarındaki sayısız balık lokantası da yine keyif alarak oturduğum yerler arasında.


MODA
Yüzde 99 spor giyiniyorum

Haberin Devamı


· Eskiden işe mutlaka takım elbiseyle gelirdim. Ama son dönemde yüzde 99 spor giyiniyorum. Kendimi daha rahat hissediyorum.
· Resmi ziyaret ya da konuklar için ofiste yedek takım bulunduruyorum.
· Uyumlu giyinmeye özen gösteririm.
· Ayakkabı ve kemerde kahverengiyi tercih ederim.
· Kıyafetlerimi hazır alırım. Lacoste giyerim. Bedenime ve zevkime uygun.
· Kot, deri ceket de giyerim.
· Aşırıya kaçmam ama renkli giyinmekten hoşlanırım.


TOPLANTI
İkinci güne sarktığı da olur


· Yönetim kurulu olarak 45 günde bir toplanırız. Tam gün sürer, bazen ertesi güne de sarkar.
· Başkan olarak ben yönetirim. Gündemli toplanırız. Çekinceler, düşünceler, tavsiyeler dile getirilir. Herkes demokratik şekilde düşüncelerini paylaşır.
· Genelde sakin geçer ama zaman zaman tansiyonun yükseldiği de olur.
· Oybirliğiyle karar almaya çalışırız. Ancak, oy çokluğuyla aldığımız zamanlar da olur. İnanmadığım şeye onay vermem.
· Yönetim kurulu toplantısının dışında her gün bir araya gelir, acil karar almak gerektiğinde de hemen organize olur, gereğini yerine getiririz.

HAYAT FELSEFESİ
Zoru, disiplini severim, mağlubiyetten hoşlanmam.

Yazarın Tüm Yazıları