2000 Yılı hangi yüzyılın?

Pakize SUDA
Haberin Devamı

Sevgili babacığım,

Dünya gailesinden sana yazmayı ihmal ettim. Hayat zor, bilirsin... Bir sürü dert, iş, güç, insan ilişkileri... Vereceğim haberlerle kendimi affettirmek umudundayım.

BAŞIN DÖRDE BÖLÜNDÜ

‘‘Tahkim Yasası’’ndan başlıyorum. Sorma babacığım, bu yasa yüzünden basın ikiye bölündü. Hatta dörde... Çünkü işin içine köprüyü de karıştırdılar, Boğaz Köprüsü'nü. Hani o zamanlar köprünün yapılmasına ‘‘karşı çıkanlar’’la, ‘‘arka çıkanlar’’ vardı, hatırlarsın. Şimdi,

- O zaman köprüye karşı çıkanlar, şimdi tahkime de karşı çıkanlar,

- O zaman köprüye karşı çıkanlar, şimdi tahkime karşı çıkmayanlar,

- O zaman köprüye karşı çıkmayanlar, şimdi tahkime karşı çıkanlar,

- O zaman köprüye karşı çıkmayanlar, şimdi tahkime de karşı çıkmayanlar

şeklinde dörde ayrıldılar.

Beni sorarsan hiçbir gruba dahil değilim. Zira köprü yapıldığı günlerde yazı yazmıyordum. Gerçi bir fikrim, vardı ama bunu yayın yoluyla beyan etme imkanım yoktu. ‘‘Tahkim Yasası’’ konusunda ise açıkçası derin bir bilgim yok babacığım.

Bildiğim, bu yasayla Türkiye'de yatırım yapan yabancıların, anlaşmazlık halinde Türk yargısına değil, uluslararası hakem kuruluna başvuracak olmaları. Bir de milliyetçilerin bu yasadan yana, milliyetçi olmayan bazı kişilerin bu yasaya karşı oluşları. Bildiklerim bunlar. Bir de anlayamadığım var. Yerden yere vurulan hukuk sistemimizin yabancılar sözkonusu olduğunda yere göğe konmaması.

***

Kapsam dışıyım

İkinci haberim emeklilik yaşıyla ilgili. Emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarıldı. Burada anlayamadığım 2 sene farkın nedeni. Kadın 58 yaşına geldiğinde 60 sene yaşamış gibi mi oluyor, yoksa erkek 60 senede ancak 58 senelik mi yıpranıyor? Yani aslında bu, her ikisinin birden 58 ya da her ikisinin birden 60 yaşında emekli olması mı demek? Amaan, neyse ne. Zaten bu yasa beni kapsamıyor. Ben emekli maaşının bir işe yaramadığı aleme göçene kadar ‘‘emek’’ vermek durumundayım.

***

Odam kireçtir benim

Sana çok sevineceğin bir haberim var. Gazetede oda verdiler bana. Önüme gelene söylüyorum bunu. Küçük kızın geçenlerde ‘‘Görmemişlik yapma’’ dedi. Tamam kabul ediyorum gazeteye telefon açıp ‘‘Odam duruyor mu?’’ diye sormam hoş değil ama ben onu görmemişlikten değil, ‘‘şüphecilik’’ten yapıyorum. Olur ya birkaç gün uğramayınca alıp başkasına verirler. Hem pek ‘‘görmüş’’ de sayılmam. Sahne arkasındaki soyunma odalarını saymazsak evin dışında bir yerde ilk defa odam oluyor.

***

Sapık mı faks mı?

Söz şüphecilikten açılmışken... Ben bu huyumdan hiç vazgeçemeyeceğim babacığım. Geçenlerde telefon çaldı. Açtım, bir düdük sesi. ‘‘Telefon sapıkları eskiden üflerlerdi, artık düdük öttürüyorlar’’ dedim ve düdükle ilgili, bir sapığa ne söylenmesi gerekiyorsa arka arkaya sıralamaya başladım. Sapık asla vazgeçmiyor. Tabii ben de... O sırada küçük kızın içeriden koşarak geldi ahizeyi elimden kaptı. Meğer biri bize faks çekiyormuş. Düdük onun düdüğüymüş.

***

Bir yasa iki anlam

Bir haber de ‘‘Siyasi Partiler Yasası’’ndan. Değişiklik yapıldı. ‘‘Neden?’’ dersen rivayet muhtelif. Mesela ‘‘Erbakan'a meclis yolunu açmak suretiyle FP'nin tahkim yasasına desteğini sağlamak’’ için diyenler var.

‘‘Erbakan zaten Meclis'te değil mi?’’ diyeceksin. Haklısın, senin haberin yok. Erbakan yine yasaklı. Sorma, akranları cumhurbaşkanı, başbakan oldular o hala mebus olabilmenin mücadelesini veriyor. Bu yasa değişikliğiyle tekrar milletvekili olacak ya da olamayacak. Bu ne demek? Vallahi bilmiyorum. Ecevit ‘‘Katiyen olmaz’’ derken, Erbakan ‘‘Bal gibi olurum’’ diyor. Aynı anda iki zıt anlama gelen yasa dünyanın başka bir yerinde var mıdır bilmiyorum.

***

2000 yılı hangi yüzyılın?

Son olarak aklıma takılan bir konuya değineceğim. Hemen herkes 21. yüzyıla 4 ay kaldığından söz edip duruyor. Güya 20. asrın son senesini yaşıyormuşuz. Bana sorarsan asrın son senesi 1999 değil 2000. Yani 21. yüzyıl 2001 yılının ilk günü başlamış olacak. Böyle düşünen ancak birkaç kişiye rastlayabildim bugüne kadar. 1 Ocak 2000'de 21. yüzyılın başlayacağını düşünenler 2000'li yıllara girmekle 21. yüzyıla girmeyi birbirine karıştırıyor olmasınlar? Eğer yanılan bizsek bir asır 99 yıldan oluşuyor demektir. Bu mümkün mü? Değil. Bir yandan da ‘‘Bütün dünya aptal da biz mi akıllıyız’’ diyorum. Sen konuşabilsen beni aydınlatırdın babacığım. Belki senin yerine bunu yapan biri çıkar. Hoşçakal.

Mış muş...

Merve'ye dolarla yardım kampanyası açılmış.

Dolarla açılması iyi olmuş. Amerikan vatandaşı Türk Lirası'nı ne yapsın?

Aşkın kokusu çıkmış.

Yeni nesil bu işin b.kunu çıkardı ya, onun kokusudur.

Kadınlar yazın aldatıyormuş.

‘‘Hazır soyunmuşken...’’ diyorlar herhalde.

60 yaşındaki Halit Akçatepe 23 yaşındaki meslektaşıyla evlenmiş.

İyi. Hiç olmazsa ‘‘Yaşlılara hürmet’’ durumundan diğer evliliklerdeki gibi hır gür olmaz.

Erkeklere takılan mutluluk çubukları dedektörle arama yapılırken ötüyormuş.

Bence hiç fena değil bu. Düdüğü duyan kadınlar ‘‘garantili seks’’ için adamın peşine düşebilirler.

Kayınbiraderi A. Şener, Türkbank ihalesinde haber taşımakla suçlanan K.Çörtük, hakkında İnterbank'ın içini boşaltarak paraları kişisel hesaplarına aktardığı gerekçesiyle çok sayıda dava açılan C.Çağlar ile hatıra fotoğrafı çektiren Demirel, ‘‘Bu bizim aile fotoğrafımız’’ demiş.

Biz ona ‘‘God father’’ dememiştik ki, ‘‘Baba’’ demiştik.



Yazarın Tüm Yazıları