13 sayısı neden uğursuz

13 rakamının uğursuzluğu ile ilgili uygulamaların "Batı medeniyeti" olarak nitelediğimiz ve gelişmiş olduklarını kabul ettiğimiz Avrupa’da hálá önemini koruduğunu biliyor musunuz?

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 1965 yılında Federal Almanya’yı ziyaret ettiği zaman, Duisburg garının 13 numaralı peronu 12a adını alır. Bunun dışında pek çok otelde 13 numaralı oda bulunmadığı gibi 13. kat, tiyatrolarda 13. sıra ve 13 numaralı koltuk bulunmamaktadır. Efsaneye göre Kral Peleus düğününe 13. Tanrı’yı davet etmemiş ve o günden sonra da Truva’nın uğuru kaçmıştır. Son yemekte Judas, 13 kişidir. Ancak, çok geçmeden 12 kişi kalırlar. Kısacası 13 rakamının uğursuzluğunu işaret eden birçok uyarı bulunduğu düşünülmekte ve ayın on üçüne rastlayan cuma günü Avrupalılar karmaşık duygular içine girerek son derece tedirgin bir gün geçirirler. Üstelik dikkatle incelediğiniz zaman bu insanların o gün çeşitli terslikler yaşadıkları ve talihsizliklerle karşılaştıkları görülmektedir. Buna karşılık 13 rakamıyla ilgili hiçbir olumsuz düşünce taşımayan diğer insanlar da ise, uğursuzluk sayılabilecek tersliklerle karşılaşmadıkları görülmektedir. Hatta, bu çeşit uğursuzluk sayılabilecek görüşlere son vermek için oluşturulan kulüpler yaptıkları toplantılarında 13 kişilik masalar kuruyorlar. Bütün bunların boş inanç olduğunu kanıtlamak amacıyla Amerikalı Lois Barr, 13 ile ilgili çeşitli kuralları çiğnedikten sonra, 13’üncü paraşütle atlayışını yapmak için, ayın 13’ünde saat 13’te ve 13’üncü kişi olarak uçaktan atlar. Yere de sapasağlam iner. Bütün bunlara rağmen 13’ün uğursuzluğuna inanlar için bu durum yeterince kanıt oluşturmamaktadır. Üstelik, 13’ün uğursuzluğuna inanan biri, kuralların dışına bilerek çıktığı zaman şayet bir terslikle karşılaşacak olursa, zaten böyle bir talihsizliği beklediği için yaşayacaktır.

Evet, boş inanç deyip geçilen şeyler, kişinin zihnine yerleştikten sonra hiç de boş inançlar olmayıp işleyen prensiplere dönüşür. Bu prensiplerin nasıl işlediği bilinmemekle birlikte işletenin bizzat insan olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Uğur ve uğursuzluğun mekanizması aynı prensiplere bağlı çalışmaktadır. Ve pek tabii hemen her konuda olduğu gibi kişiyi ilerletici olabileceği gibi hayatını karartıcı da olabilmektedir.

Aşk maceraları

Sanatsal faaliyetlerin hareketli olacağını işaret eden gökyüzünün konumu ilginç aşk maceralarının yaşanacağını ve ilişkilerin sıcak olacağını gösteriyor. Büyük organizasyonlar yapılabilir ve bu sırada ortaya çıkan ilginç olaylar ve beklenmedik durumlar düşünceleri değiştirebilir. Yabancılarla yapılan iş birliği sırasında farklı isteklerin uyanması mümkün. Bazı karışıklıklar meydana gelse bile Mars ile Satürn arasındaki uyumlu etkileşim, istekleri gerçekleştirmek için büyük bir güç ve irade ortaya konulacağını işaret ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları