11 Ocak Pazar günü Kadıköy'de eylem var

11 Ocak Pazar günü Kadıköy'de sağlığımızı tehlikeye atanlara karşı büyük bir eylem düzenlenecek. Gıda mühendisleri bir araya geliyor. Hem yiyeceklerle ilgili tehlikeyi duyurmak için hem de gıda mühendislerinin istihdamı sorununa çare bulunması için.

Haberin Devamı

Türkiye’de özel okulların sayısı her geçen gün artıyor. Bu okulların çoğu yemek hizmeti de veriyor. Ancak bu okulların büyük bir bölümünde gıda mühendisi bulunmuyor. Yani yemekler denetlenmiyor. Çocukların yedikleri yemekler sağlıklı mı, kaliteli malzemeler kullanılıyor mu, yağ ve tuz oranları doğru mu, hiçbiri bilinmiyor.

Okul yemekhanelerinde, lokantalarda, fabrikalarda, hastanelerde, küçük büyük işletmelerde, kısacası yemek hizmeti veren her yerde gıda mühendislerinin olması gerekiyor. Oysaki yok. Verilen rakamlara göre, sonuçlar kâbus gibi…

Haberin Devamı

Gıda mühendisi istihdam edilmeli

Her gün değişik bir haber duyuyoruz. “Renk versin diye içine kiremit tozu karıştırılmış baharat”, “Renklendirilerek kırmızı ete benzetilmiş tavuk eti”, “Beyazlatılmış peynir”, “Dana eti diye satılan domuz eti” ve daha niceleri… Satın aldığımız şeylerin güvenilirliğini nasıl denetleyeceğiz? Bunun bir yolu var. Gıda mühendislerinin istihdam edilmesi… Yemek hizmeti veren her yerde gıda mühendisi bulundurulmalı ki, sağlığımız ve geleceğimiz daha fazla tehlikeye girmesin.

Bakın bir mühendis ne diyor: “Et ürünleri üreten bir firmada bizzat tanık olduğum vahim olay, maalesef iade edilen ambalajı bozuk, küflenmiş sucuklar tekrar ‘kuterleme işlemi’nden sonra normal aşamalarından geçirilip kılıflandıktan sonra yeni parti ürünlerle piyasaya sürülüyor. Üstelik bu ürünler birçok yerde satılarak milyonlarca kişinin mutfağına gidiyor.”

Çocuklar sağlıklı büyümüyor

Uzmanlar, gelecek kuşakların daha şişman, sağlıksız ve vücudunda hastalıklar biriktirerek büyüyeceğinden söz ediyorlar. Peki, bu gidişi durdurmanın bir yolu yok mu? Elbette ki var. Öğrencilerin yedikleri yemekler denetleniyor mu? Kuşkusuz ki denetlenenler vardır, peki ya denetlenmeyenler? Türkiye’deki her okulda, her öğrenci yurdunda, her hastanede, lokantada, yemek hizmeti veren her yerde gıda mühendisi çalışıyor mu? Maalesef ki hayır! Oysaki çalıştırılması zorunlu olmalı.

Haberin Devamı

Her şehre, her ilçeye üniversite ama iş nerede?

Türkiye’de yüzlerce gıda mühendisi var. Bu alanda eğitim veren üniversiteler kurulmuş, her yıl yüzlerce mezun veriyor. Siyasilerimiz “Her şehre, her ilçeye üniversite” diye övünüyor; ama durum bu kadar kısa özetlenebilecek gibi değil. O üniversitelere büyük umutlarla girenler, mezun olduklarında iş bulamıyorlar. Bu durumdan en olumsuz etkilenen mesleklerden biri de gıda mühendisleri…

2010 yılında yürürlüğe giren 5996 sayılı kanun ile 10 kişiden daha az kişi çalıştıran işletmelerde gıda mühendisi bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. Gıda mühendisleri iş bulamıyor, bulduklarında ise çok düşük ücretlerle ve özel işletmelerde işverene bağlı kalarak çok düşük ücretlerle çalıştırılıyorlar. Bir usulsüzlük gördüğünde ise işten çıkartılabiliyorlar. Yeni bir düzenleme hazırlanarak gıda mühendisleri devlet memuru olarak istihdam edilebilir, yönetmelik özel işletmeler için de düzenlenebilir. Böylece bu soruna çözüm üretebilir.

Haberin Devamı

11 Ocak Pazar günü Kadıköy’de eylem var

Gıda mühendisleri seslerini duyurmak için bir araya geliyorlar. 11 Ocak Pazar günü Kadıköy’de büyük bir eylem yapacak olan gıda mühendisleri durumun ciddiyetini haykıracaklar. Bu sese yetkililer ve tüm yurttaşlar kulak vermelidir.

Yazarın Tüm Yazıları