1 koltuk benim olsun Türkiye senin olsun

CHP'nin adayları ile ilgili yoğun eleştiriler geliyor. Lider sultasından yakınılıyor.

Baykal'ın ‘‘partiyi mezhepçi ve etnik gruplardan temizledim‘‘ sözü tartışılıyor. Listelerde bazı tarikat yanlıların yeraldığı öne sürülüyor.

Almanya'dan arayan bir okurumuz ‘‘Atatürk yanlısı mezhepçiler atılıyor, Atatürk düşmanı mezhepçiler partiye kazandırılıyor’’ diyor.

Bu arada bize ‘‘CHP'de sapma’’ başlıklı bir yazı gönderen 16. dönem CHP Kayseri milletvekili; ilahiyatçı, müftü ve Bilim Kurulu üyesi A. Gani Aşık, bu tartışmalara açıklık getiriyor: ‘‘CHP'den milletvekili adayı olmak isteyen İstanbul'un büyük bir ilçesinin müftüsü genel merkezde dağıttığı bildirinin girişinde ‘Türkiye'de dinin siyasetin dışında tutulmasını savunan 3. din adamıyım' diyor ve ‘kendisinden önceki iki kişiden birisinin Gani Aşık' olduğunu söylüyor. Gerçekten de 1950'li yıllarda moda olan 'CHP'liler dinsizdir' iftirasına, ortanın solu açılımı ile de hezeyanın nitelik değiştirip 'CHP'liler komünisttir' propagandasına fiilen karşı çıkan bu ülkenin ilk din adamıyım. Bu uzun yolculuk boyunca yurtiçinde ve dışında çektiğim çilelerin ve verdiğim kavgaların belgeleri devletin arşivindedir.

12 Eylül sonrasında CHP'nin desteğini yitirmiş büyük bir inanç grubunu yeniden kazanabilmesi için belki bir yöntem olarak düşünülen 'Edebali-Anadolu Solu' söylemini, partinin büyüyebileceği umudu ile benimseyip destekleyen demeç ve makalelerim var. Ne varki Edebali'nin sanki Atatürk'ün yerine oturtuluyormuş izlenim ve kuşkusunun uyandırılmasını hiç düşünmemiştim. CHP'nin milletvekili aday listeleri bu bağlamda ciddi ipuçları vermektedir ve Sayın Genel Başkan'ın bir TV kanalında liste ve sıralamalarla ilgili olarak söyledikleri maalesef inandırıcı değildir. Bu listelerle CHP ahlaken de, ideolojik olarak da ciddi ve tehlikeli bir sapma göstermiştir.’’

KAPI KULU ANLAYIŞI

Aşık'
a göre CHP'de misyon ve kültürünün önemi kalmadı; ideoloji, siyasi eğilim, ticari ahlak önemli değil; yeter ki aday zengin olsun; TBMM'ye gelinsin ama siyaseti bilmesin ki, başarılı bir kapı kulu olsun anlayışı egemen oluyor.

PM ve MYK'nın 'bir koltuk benim olsun, Türkiye olsun' anlayışı ile düzenlenen milletvekili aday listeleri, CHP'yi besleyen ulusal damarların kurutulması, bu tarihsel partinin köklerinden koparılması, yörüngesinden ve ideolojisinden saptırılması gibi ağır hatalar yanında emeğe saygısızlığın, hukuksuzluğun, vicdansızlığın ve tutarsızlığın da şahaser bir belgesidir.’’

Son söz: ‘‘Bir koltuk benim olsun, Türkiye senin olsun.’’

Baykal, Ecevit modeline döndü


İZMİR'den bir partili anlatıyor: Baykal, Ecevit'i sevmez; Ecevit de kendisini... Ecevitler, yeni parti modeliyle iktidara geldi. Tek ses tek nefes oldular; 'tayin' usulü ile adaylarını gösterdiler. Örgüt kavgası, hizbi de yaşamadılar, konuşanın 'kafasını kopardılar'.

Sayın Baykal şimdi buna özendi, Ecevit'in izinde gidiyor. Uyumlu, sessiz, ensesine vur lokmasını al bir anlayışı ortaya çıkarıyor. Yani Baykal, Ecevit'ten çok şey öğrenmiş...

Listeye sadece Hikmet Çetin, Ertuğrul Günay, Hurşit Güneş alınmadı; Baykal'ın eski arkadaşı Alev Coşkun, Sabri Ergül de dışlandı. Özellikle Coşkun için Ödemiş, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçe başkanları ile ilk kez bir araya gelen STÖ'lerin talepleri dikkate alınmadı. 1. sıraya konulan Ankaralı Dr. Hulki Akalın'ı bölgede tanıyan çıkmadı.

Sandığa gömeceğiz


SEÇİM yaklaşırken siyasileri anlamak mümkün değil. Önseçim diye tutturur dururlar. Sonra ertelemeye kalkarlar. Hey siz yukarıdakiler; bu ülke sizin oyuncağınız değil. Bu insanlar sizin köleniz değil. Kendi çıkarlarınızı düşüneceksiniz diye bu ülkeyi batırmaya hiç mi hiç hakkınız yok.

Zannetmeyin ki bu halk yapılanları unutur. Düşün artık yakamızdan, rahat bırakın insanları. Kendi çıkarlarınız için kullanmayın bu ülkeyi.

Biz şaibelileri, iş takipçilerini, avantacıları ve miadı dolmuşları istemiyoruz. Biz ülkesini, insanlarını seven, kendi çıkarını düşünmeyen, bu ülkeyi kalkındıracak kişileri istiyoruz.

Bir de bu ülkeyi kurtarmak Cem Uzan'a mı kalmış. Ne için Türkiye'yi yönetmeye talibim, diyor.

O çok laf edenleri sandıktan çıkınca göreceğiz.

3 Kasım ülkeye hayırlı olsun.

Tekin SULKUTAYİSTANBUL

AKP=Karanlık


AKP gene tarikatçılara ve hocalara teslim... Değişen hiçbir şey yok. Erzurum aday listesi, hocalar ve tarikatlar tarafından hazırlanmış... Aydınlık tek bir isim bile yok. Doğu bu adamlardan oluşan listeden ibaret değil.

Gelişmemiş olmamızın tek sebebi böyle adamlar... Bizim aramızda okumuş, aydın kimlikli insanlar da var. Ama onlara fırsat verilmedi. AKP'nin ya da Tayyip Erdoğan'ın değiştiği sadece hikáye.

ERZURUM'dan bir grup imza

TAKKE DÜŞTÜ


AKP kesinlikle değişmemiş; çünkü listelerine bakıldığında adayların tamamına yakını eski RP ve FP'li; yani Milli Görüş'e mensup kişiler... 11 Eylül akşamına kadar seçmen mozaiği çok farklı bir yer olan Mersin'de seçilecek 12 milletvekilinden 5-6'sını AKP çıkartır deniliyordu; şimdi ise 2 milletvekili ancak çıkarır deniliyor. Takke düştü, kel göründü, gerçek yüzleri ortaya çıktı. Mersin'de milletvekilliği için başvuran 78 kişi arasında aday olacak hiç kimse yok muydu ki, şu andaki liste çıkarıldı? Seçmeni kandıran, kendisini kandırır.

M. YILMAZ-MERSİN

Bunlar mı kurtaracak bizi


BU seçim tantanasında milleti düşünen yok; halkın sorunlarına çözüm bulmak gibi düşünceye ne yazık ki kimse sahip değil.

Halk aç, parasız, işsiz, eğitim hakları ellerinden alınmış, kira borçları yüzünden sokaklarda yatıp kalkmakta... Ne yazık ki halkı bu duruma getirenler, bağımsız (bağımlı/ABD) Türkiye Cumhuriyeti başbakanı, adayı hatta aday adayı bile olamazlar bizim gözümüzde.

Neşe YAKICI-ANKARA

Örnek davranış


‘20 Eylül 2002'de bir yaş daha gençleşiyorum. Sakın zahmet edip de bana hediye falan almayı düşünmeyin.

Ama TESYEV'e yapacağınız en ufak bir bağışla, bana dünyaları vermiş olursunuz.’

Bu davetten 50 dostuna gönderen; işadamı A. Yavuz Kocaömer... Kafasını, zamanını ve parasını engelliler için adamıştır.

Kocaömer'in yaş gününü kutluyoruz; örnek davranışını da... Siz de bir katkı yapmak istiyorsanız... 0212-255 44 33, 253 00 85.

Okuyan rahatladı


CHP'nin Yalova'dan 1. sıradaki milletvekili adayı Selçuk Ergin'i tanıyan var mıdır? AKKÖK Şirketler Topluluğu Murahhas üyesi, Yalova'daki AKSA'nın eski Genel Müdürü olan Ergin dünyada kimya sanayiinde ünlü bir isim olarak biliniyor. Kendi isteğiyle aday olup Deniz Baykal'ın ender görüştüğü adaylardan biri olan Ergin'in adaylıktan çekildiğini bildirmesi hem şaşkınlık hem de üzüntüyle karşılandı.

Önceki akşam Taksim Toplantıları'nda Kemal Derviş'i izleyen Ergin'in istifası ile ilgili olarak bir CHP PM üyesi, ‘‘Yalovalıların çok sevdiği bir isimdi. Liste başına konulmasından onur duyduğunu söylemişti. MHP'den aday gösterilen Yaşar Okuyan'ın şansını kıracağı ve ANAP'lı Belediyeyi ezebileceği için kendisine çeşitli baskılar yapılmış olabileceği düşünülebilir. Ergin'in adaylığı Okuyan'ı çok rahatsız etmişti. Gerçeği Ergin açıklayacaktır.’’

GÜNÜN SÖZÜ


‘‘Bilen bilmeyen konuşuyor. Bu işi Anayasa ve ceza hukukçuları bilir. Bana göre Recep Tayyip Erdoğan ve Necmettin Erbakan aday olamazlar.’’

(Prof. Süheyl Batum)
Yazarın Tüm Yazıları