Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Osmanlı’dan günümüze bir Ramazan geleneği: Güllaç

Osmanlı’dan günümüze bir Ramazan geleneği: Güllaç

On bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir...

03.04.2024
Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Sevgili lezzetsever dostlarım... Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeyiz. Bir ay boyunca iftarlar yapılacak, kocaman sofralar kurulacak, o sofralara “onun da sahibi gelir” diye bir tabak fazla konacak, paylaşımlar artarken, en...

15.03.2024
Gastronomik macera ülkesi: Sri Lanka

Gastronomik macera ülkesi: Sri Lanka

Sevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik...

16.02.2024
İki İtalyan lezzetinin tek tarifte buluşması: Focaccia Pizza

İki İtalyan lezzetinin tek tarifte buluşması: Focaccia Pizza

Sevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana...

21.01.2024
Pratik ve çıtır çıtır yılbaşı özel: Milföylü ayva tatlısı

Pratik ve çıtır çıtır yılbaşı özel: Milföylü ayva tatlısı

Merhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği...

28.12.2023
Yöresel tadın dünya lezzeti ile buluşması: Sürk çökelekli hamburger tarifi

Yöresel tadın dünya lezzeti ile buluşması: Sürk çökelekli hamburger tarifi

Sevgili lezzetsever dostlarım... En sevdiğiniz et restoranlarının burgerlerini evinizde çok daha sağlıklı ve leziz bir şekilde yapabileceğinizi söylesem ne dersiniz? Çocuklu evlerin en gözde yiyeceklerinden biri şüphesiz ki hamburgerdir. Yanında...

18.12.2023
Türk mutfağının mayhoş güzeli: Yeşil domates yemeği

Türk mutfağının mayhoş güzeli: Yeşil domates yemeği

Sevgili lezzet sever dostlarım... Hiç şüphesiz domatesler, tezgahlara çıkmaya başladığı ilk andan itibaren kıpkırmızı görüntüsüyle iştah kabartır. Peki ya yemyeşili? Her yaz sonu olduğu gibi bu sonbahar da kısa bir süreliğine kendini gösteren yeşil...

07.11.2023
Fransız mutfağına Türk dokunuşu: Pastırmalı kremalı patates

Fransız mutfağına Türk dokunuşu: Pastırmalı kremalı patates

Kızarmış, fırınlanmış; püresi, böreği, gözlemesi hatta poğaçası... Ülke olarak patatesin her halini çok seviyoruz. Hem her tarife kolayca uyum sağlaması hem de içine girdiği tüm tariflere ekstra bir lezzet sağlaması nedeniyle patates, mutfağımızın...

19.10.2023