Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane

Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane

Herkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen,...

19.12.2022
Türk ve dünya mutfaklarının ortak lezzeti: Yahni tarifi

Türk ve dünya mutfaklarının ortak lezzeti: Yahni tarifi

Yahninin, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez reçetelerinden biri gibi görünse de aslında tüm dünya mutfaklarının ortak lezzeti olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çok iddialı gibi görünse de hiçbir konu hakkında fikir birliği sağlayamayan dünya, söz konusu...

06.12.2022
Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak

Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak

Yine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken...

24.11.2022
Bu köfteler denizden: Palamut köftesi

Bu köfteler denizden: Palamut köftesi

Bu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli...

15.11.2022
Antalya’nın meşhur gastronomik değeri: Antalya Kabak Tatlısı

Antalya’nın meşhur gastronomik değeri: Antalya Kabak Tatlısı

Geçtiğimiz günlerde ,20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Sense of Antalya’ etkinliğine katıldım. Bu Türkiye gastronomisi adına büyük anlam taşıyan etkinlik kapsamında Antalya’nın kent gastronomisine hayat veren lezzet noktalarını, coğrafi...

03.11.2022
İtalyan içli köftesi: Tavuk ciğerli arancini

İtalyan içli köftesi: Tavuk ciğerli arancini

Bu hafta sizi tamamen kendime ait olan bir lezzet olan tavuk ciğerli arancini tarifi ile Akdeniz mutfağının önemli oyuncularından birisine, İtalya’ya götürüyorum. Adını küçük portakal cinsi olan “arancini”den alan bu lezzet, İtalya’da genellikle...

20.10.2022
Bir balerin kadar zarif ve narin: Pavlova tatlısı

Bir balerin kadar zarif ve narin: Pavlova tatlısı

Küçüklüğümüzde pastanelerde şeffaf paketlerde satılan, günümüzde de patisserie dünyasının gözdesi halini alan bezelerin bir değişik versiyonuyla geldim bu hafta karşınıza; evet bildiniz, Pavlova tatlısı. Bolca taze meyve ve çırpılmış krema ile...

01.10.2022
Kış mutfaklarının vazgeçilmezi: Kışlık domates sosu tarifi

Kış mutfaklarının vazgeçilmezi: Kışlık domates sosu tarifi

Bir yaz mevsimini daha geride bırakırken yepyeni bir mevsimi karşılamaya hazırlanıyoruz. Eylülün hepimize bolluk, bereket, huzur ve sağlık getirmesini diliyorum. Tabii bu arada kış da yavaştan yüzünü göstermeye başlayacak. Yaz aylarının o al al mis...

07.09.2022