Her baharatın kendine özgü bir tadı ve kokusu var.
Kendi başlarına besin maddesi olmasalar da baharatlar benim için lezzetli bir yemeğin vazgeçilmezleri. Baharat yönünden oldukça zengin bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen her gün bu zenginlik içinden tanımadığımız yeni bir tatla karşılaşabiliyoruz. Zahter de bu yöresel baharatlardan birisi. Zahter Arapça kekik anlamına geliyor. Bir kekik türü olarak bilinen zahter aynı zamanda bir karışım baharatı. Kekik türü olan zahteri çay olarak içebilirsiniz. Ortadoğu kökenli bir karışım olan zahter ise basit olarak yabani kekik ve susamın tuzla kavrulmasıyla elde ediliyor. Çeşitli yörelere göre çördük, kimyon, rezene gibi baharatlar eklenerek hazırlanan yeşil zahterin yanı sıra sumakla yapılan bir de kırmızı zahter var. Ayrıca içine karpuz çekirdeği, leblebi ve tuzsuz yer fıstığı da konularak tadı zenginleştirilebiliyor. Bu tip karışımların başarılı olabilmesi ve kendine özgü tadını yakalayabilmesi için içeriğindeki malzemelerin taze ve doğal yollarla yetiştirilip büyütülmüş olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yani süpermarketten aldığınız malzemelerle yapacağınız zahterin tadının köyden getirdiğiniz zahterle aynı olmasını beklemeyin.
Pastırmalı Sivas böreği
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á3 adet hazır yufka
á 1 demet ıspanak (yaklaşık 100 gr kadar)
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 100 gr çemensiz pastırma
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Ispanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Elinizle büyük parçalar haline getirdiğiniz ıspanağı derin bir kaba koyun. Üzerine tuz ve karabiberi serpip ovalayarak ezin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Ispanakları tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Kuşbaşı et formunda doğradığınız çemensiz pastırmaları da kavrulan ıspanakların üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Hazır yufkalardan bir tanesini tezgaha serin. Yufkanın tam ortasına pastırmalı harçtan 3-4 yemek kaşığı kadar koyup harcı yemek tabağı büyüklüğünde bir alana yayın. Yufkanın dört tarafını içe doğru katlayarak kare şeklinde bir yufka elde edin. Geniş bir teflon tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırın. Böreği kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Börekler sıcakken üzerlerine tereyağı sürün. Servis yapmadan önce 4 eşit parçaya bölüp, sıcak olarak ikram edin.
Pırasalı omlet
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á3 adet pırasa (sadece beyaz sapları kullanılacak)
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 6 adet yumurta
á 1 yemek kaşığı dolusu un
á 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
á 1 su bardağı süt
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Pırasanın kök kısmını ve yeşil saplarını kesip atın. Beyaz kısımlarını yıkayıp çok ince doğrayın. Pırasayı üzerine çıkacak kadar sıcak suyla kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Diğer taraftan yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tuz ve karabiber serpiştirerek sütü katın. Köpük köpük oluncaya kadar, 1-2 dakika çırpın. Üzerine un ve hafifçe haşladığınız pırasayı ilave edin. Bir taraftan karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da rendelenmiş peynirleri ekleyip tüm malzemeleri harmanlayın. Yaklaşık 20-25 santim çapındaki bir teflon tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırın. Hazırladığınız omlet harcının yarısını kızgın yağa aktarın. Üzerini bir kapakla kapatıp tavayı sallayarak omletin altını pişirin. Omleti tahta bir spatula yardımıyla, kenarından başlayarak ters çevirip diğer yüzünü de kızartın. Yumurtalı karışımın kalanını da aynı şekilde pişirdikten sonra omleti dilimleyerek ve sıcak olarak servise sunun.