Ne yediğiniz kadar önemlidir bazen, nerede ve nasıl yediğiniz.
Yani şöyle özenle kurulmuş bir sofrada şık şamdanların aydınlatıığı bir sofrada porselen yemek takımlarıyla yediğiniz yemeğin tadı bir başkadır. Her zaman söylerim, yemeğin tadı kadar sunum şekli de önemlidir diye. Porselen yemek takımı dendiğinde de ister istemez insanın aklına şıklık geliyor. Demek istediğim, porselen şık bir sofranın olmazsa olmazıdır bence.
Zaten adını da çok şık bir şeyden almıştır porselen. Ortaçağ’da domuza benzetilerek ’porcellano’ denilen salyangoz kabuklarına kadar dayanır porselen adı. Bu kabuklar kırılıyor ve yemek yemek için kap olarak kullanılıyormuş o zaman.
Porselen denince akla ilk gelen ülke ise Çin ve aslında bu iki adın birbirini çağrıştırıyor olmasının nedeni de 15. ve 16. yüzyıllara kadar porselen piyasası üzerinde Çin’in etkisi büyüktü. Yani, tüm dünya satışları göz önüne alındığında en çok porselen ihraç eden ülke Çin’miş. Bu da demek oluyor ki, dünya üzerindeki hiçbir ülke porselen eşya üretimi bakımından Çin’in eline su dökemezmiş. Ancak sonraki yüzyıla gelindiğinde dengeler birazcık da olsa değişmeye başlamış ve Fransa ve İtalya da artık porselen yapar hale gelmiş.
Bezelyeli Çin Tavuğu
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 4 adet tavuk şinitzel
á 2 adet yeşil çarliston biber ya da sivribiber
á 1 adet kırmızı sivri biber
á 1 su bardağı konserve bezelye
á 2 adet yeşil taze soğan
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 6 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için;
á 1 yemek kaşığı soya sosu
á 2 tepeleme çay kaşığı nişasta
á 1/2 su bardağı süt
á 2 çay kaşığı bal
á 3 diş sarmısak
á 1 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
Şinitzelleri parmak boyunda ve kalınlığında uzun şeritler oluşturacak şekilde keserek derin bir kaba koyun. Sosu hazırlamak için; soya sosu, nişasta ve sütü derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Bal, limon suyu ve dövülmüş sarmısakları ekleyin. Tuz ve kırmızı biberi de serptikten sonra malzemeleri çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu tavukların üzerine gezdirip karıştırın. Üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında en az 2-3 saat ya da bir gece bekletin. Diğer taraftan, biberlerin saplarını kapak gibi kesip atın. Tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayıp ince halkalar halinde doğrayın. Yeşil soğanı ayıklayıp incecik dilimleyin. Sıvıyağı geniş bir teflon tencere ya da wok tavasında (derin ve geniş Çin tavası) kızdırın. Soslu tavuk etlerini yüksek ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Ocağın altını biraz kısıp biber ve soğanları ilave edin. Malzemeleri orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip konserve bezelyeyi de katın. Ocağın altını kısıp etler iyice yumuşayıncaya kadar, 15 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Dondurma
Kızartması
6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
5 dakika
Malzeme listesi
á 6 top vanilyalı dondurma
Hamuru İçin;
á 1 tatlı kaşığı kuru maya
á 2 su bardağı un
á 1 çay kaşığı tuz
á Kızartmak İçin;
á 1 su bardağı sıvıyağ
Mayayı 1 su bardağı ılık suda eritin. Üzerine unu ekleyip tuzu atın, malzemeleri çatal yardımıyla koyu kıvama gelinceye kadar karıştırın. Sıvıyağı derin bir teflon tavada kızdırın. Dondurmayı buzluktan çıkarıp hiç beklemeden hazırladığınız bulamaca aktarın. Dondurma toplarını bu karşıma iyice bulayıp alın. Dondurma toplarını kızgın yağda, tavayı sallayarak kızartın (topları çevirirken patlatmaması için özen gösterin) Toplar nar gibi kızarınca tavadan çıkarıp içindeki dondurmalar erimeden servise sunun.