Yüzünü saklayan adam

GAZETENİN ilk sayfasındaki bu beyefendi yüzünü neden şapkasıyla saklıyor?

Kendini neden gizlemek istiyor?

Kötü bir şey yapmış besbelli.

Dünkü Vatan Gazetesi'nde gördüğüm resim, kadınların tecavüz suçlarının caydırıcı biçimde cezalandırılması talebini gerçekçi bulmayan Adalet Bakanlığı yetkilisine ait.

‘‘Kimse bakire olmayan biriyle evlenmek istemez. Bekareti bozulduysa, (tecavüzcü ) onunla evlenmeli. Evlenince de cezadan kurtulmalı’’ diyen Hukuk Profesörü Doğan Soyaslan'a.

* * *

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in danışmanı Soyaslan, tecavüz suçunun, hafifletici hiçbir nedeni olamayacağını yazan arkadaşımız, Vatan Gazetesi yazarı Ruhat Mengi aleyhine açtığı dava nedeniyle önceki gün duruşmaya giderken yüzünü şapkasıyla kapatmış.

Mengi'yi desteklemek için duruşmayı izlemeye gelen, kadın politikacılar ve sivil toplum temsilcilerinin önünden geçerken yüzünü gizlemek durumunda kalan profesörün hali, kadınlarla ilgili düşüncelerinin savunulacak tarafı olmadığının kanıtı.

Kadını birey olarak kabul etmeyen; ailenin, toplumun malı olarak değerlendiren bu anlayışı değiştirmek kolay değil.

Ama bunu değiştirmeden de uygarlıktan söz etmek olanaksız.

O zaman biz de, insan içine çıktığında yüzünü gizlemek durumunda kalan bir toplum haline döneriz.

Kendi arasında haklılığından hiç şüphe etmeyen ama şapkamızın arkasına gizlenerek yaşamak zorunda kalan bir toplum.

Neyse ki kadınlar artık seslerini yükseltiyor. Bu sayede, düne kadar bize olağan gelen bir çok anlayışın, inancın, kabullenişin aslında hiç de doğal olmadığını görmeye başlıyor insanlar.

* * *

Zorbalığın, şiddetin, tecavüzün hiç bir hafifletici nedeni bulunamayacağını, evliliğin suçluyu kurtaramayacağını, küçük çocuklara yönelik cinsel eylemlerde 'rıza'nın söz konusu olamayacağını, sivil toplum örgütlerinin, siyasilerin, her çevreden kadınların uyarıları, itirazları sayesinde daha fazla insan görüyor artık.

Türk Ceza Kanunu, sadece kadınları değil, çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Ama, kadınlar dışında kimseden çıt yok.

İyi ki bu ülkenin kadınları var.

GÜNEYDOĞU EKSPRES

Güneydoğu'da yeni bir gazete dünden itibaren yayın hayatına başladı. Adı, Güneydoğu Ekspres. Başında, deneyimli gazeteci Naci Sapan var. Bu bölgede görev yapan arkadaşlarım, bizim mesleğin en ağır yüklerini taşıyanların başında gelir. Terör dönemlerinin ve Irak'taki iki savaşın esas yükünü gazeteci olarak onlar çekti. Güneydoğu, çok önemli bir değişim döneminden geçiyor. Bir yandan Irak'taki gelişmeler, öte yandan Türkiye'nin demokratikleşme adımları bu bölgenin önemini arttırıyor. Keşke ulusal gazeteler bu gelişmelere daha fazla yer ayırabilseler. Güneydoğu Ekspres bu eksiği kapatmayı amaçlıyor. ‘‘Demokratik, tarafsız, ev kadınından bürokratına kadar herkesin kendisini bulabileceği bir bölge gazetesi yapıyoruz’’ diyor Sapan. Kendilerine başarı diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları