YetiÅŸ AyÅŸe

Haberin Devamı

ELEKTRÄ°KLÄ° SÃœPÃœRGE

Eşimden habersiz bir iş yaptım çok zor durumdayım

Ayşe Hanım umarım bu mailim size ulaşır.

Size ulaşan mesajlar, yardım taleplerine göre benim durumumu okuyunca gülebilirsiniz ama yardım ettiklerinize kıyasla benim durumum çok aciz sayılmayabilir ancak size yazmayı düşünecek kadar bunalmış, çaresiz durumdayım.

Ben ev hanımıyım 42 yaşımdayım, biri 8 yaşında K., biri 2 aylık K. adında iki çocuğum var. Emeklilik için yaşımı beklediğimden dolayı bir maaşım filan yok şu anda. Ben eşimden habersiz 1.200 TL’lık bir elektrikli süpürge aldım taksitlerini harçlıklarımla öderim diyordum ama eşimin işleri de çok parlak gitmeyince düzenli harçlık filan veremiyor. Bu arada eşimin hakkını da yiyemem, gerçekten çok çalışıyor ama küçük esnafın hali malum.

Haberin Devamı

Ben şimdi bu süpürgenin borcunu ödeyemiyorum, annem ev hanımı, babam da emekli, onlardan da yardım alma imkânım yok.

Eşimden habersiz aldığım için ne yapacağımı şaşırdım, eşim duyarsa mecazi anlamda keser beni, hani kapının önüne koyar desem az gelir. Ne yapar da bu borcu öderim, eşim öğrenirse ne yaparım diye düşünmekten uykularım kaçıyor, soğuk terler döküyorum resmen. Bu kadar eşinden korkuyorsan niye bu derdi başına sardın diyebilirsiniz ama bu hale geleceğini düşünemedim.

Sizin çevreniz çok geniş, bu konuda yardımcı olmanız mümkün mü, önümüz Ramazan fitre, zekât yardımları arasında benim derdime de çare bulunur mu diye size yazayım dedim.

Eğer ilgilenebilirseniz çok duacı olurum.

Eğer teyit almak isterseniz telefonumu da…

İnşallah sizden hayırlı bir haber alırım.

Çok selam ve saygılarımla,

M.

CEVAP: Sevgili M., epostanı yayınladım, bakalım yardım etmek isteyen çıkacak mı? Ancak bana sorarsan eşine anlatman çok daha uygun olacak.

………..

RAMAZAN

Buraya kardeşim de daha önce mail atmıştı. Ben 13 ve 9 yaşında iki erkek çocuğu sahibi bir ev hanımıyım. Eşim haftada 100 TL alıyor, işveren bu arada canı istediği zaman tatil yapıyor bazen haftada bu 100 TL’yı da alamıyoruz.

Kendim de kalp rahatsızlığı var ve çalışamıyorum, dolaysıyla evime de yiyecek, içecek alamıyoruz, kıyafet de; çocuklarıma başkalarının verdiklerini giydiriyorum ayrıca kışın evimizde doğalgaz tesisatı olduğu halde alamadığımız için kullanamıyoruz.

Haberin Devamı

Evimizde kira paramız 2 aylık birikti. Ne yapacağımı bilemiyorum, tedavi olmam için Konya’daki doktorlar Ankara’ya yönlendirdi ama maddiyat sebebi ile gidemiyorum.

Hayırsever tüm vatandaşlardan şu mübarek Ramazan ayında yardımlarını bekliyorum (gıda, giyecek, para vb) yardımlarınızı Allah kabul etsin.

(Ayşe Abla ismimi gizli tutarsanız sevinirim)

CEVAP: Geçmiş olsun, inşallah eşin de daha iyi bir iş bulur, sorunlarınız kökünden çözülür. Okur dostlarımdan yardım etmek isteyen olursa yönlendireceğim. Sevgiler.

……….

KÄ°RA YARDIMI

Yetiş Ayşe’m.

Ben 45 yaşında yalnız yaşayan bir bayanım, kimim kimsem yoktur. Evde dantel elişi yaparak geçimimi sağlıyorum. Kiramı ödeyemedim kaç zamandır ev sahibi beni sokağa atacak. Ne yapayım diye düşünürken bir komşumun kızı seni söyledi şimdi benim durumumu sana o yazıyor.

Haberin Devamı

Hayatta yalnız olmak zordur, evinde ne yersen ye kimse bilmez ama ev sahibi olunca başında her ay gelir. Yardım et bana da

herkese yardım ettiğin gibi...

Meryem

CEVAP: Sevgili Meryem, Allah herkesi ev sahibi yapsın, kimselere de muhtaç etmesin. Kolaylıklar diliyorum.

………..

İLAÇ YARDIMI

Ayşe Hanım, ben lupus hastasıyım. Q… adında bir ilaç kullanıyordum. Yurtdışından getirtiyordum, birkaç senedir bu ilacı kullanmıyorum. Durumu iyi olmayan ve bu ilaçtan kullanan hastaya elimdekini göndermek istiyorum aracı olur musunuz? Saygılar.

Şükran

CEVAP: Şükran’ım, ilaç yardımı hem çok güzel hem de bir o kadar riskli. Bu reçeteyle verilen bir ilaç mı, kullanım süreleri devam ediyor mu, Türkiye’de bu ilaç kullanılıyor mu vs pek çok konunun göz önünde tutulması da gerek. Yine de talep eden olursa sana yönlendireceğim. Öperim.

………….

AMELÄ°YAT

Ayşe Hanım merhaba,

Haberin Devamı

Ben İstanbul’dan N. (ismimi yayınlamazsanız sevinirim) ben 3 çocuklu bir anneyim, 3 tane oğlum var. Eşim bizi terk edeli 4 yıl oluyor. Ben temizliğe giderek geçinen bir bayandım, 6 aydır gidemiyorum. Boyun fıtığı ve bel fıtığı var. Büyük oğlum 14 yaşında okul tatil olunca bir sucunun yanında çalışmaya başladı, evlere su servisi yapıyor, 400 TL maaş veriyor patronu.

Ayşe Hanım 5 aydır kiramı verememişim, eşim kayıp olduğu için ondanda bir fayda göremiyorum, yani çocuklarına bakmıyor.

Biz ortada kaldık yani, oğlanın parasıyla ancak mutfak ve fatura ihtiyacımızı karşılıyoruz. Küçük oğlum çok üzülüyor, bunu da bize hep kavga ederek ifade ediyor. Sürekli evde bir tartışma halinde bizimle. Daha 9 yaşında ama hiç bir arkadaşıyla da konuşmuyor.

Haberin Devamı

Ne yapacağımı şaşırdım Ayşe Hanım. Bel fıtığı için ameliyat olmam gerek ama kilomdan dolayı biraz bekletiyorlar yani şu an diyet yapıyorum ama ameliyattan sonra da kalkıp çalışabilir miyim ya da ne kadar dayanabilirim bilmiyorum. Oğlum okulu bırakıp çalışırım dese de ben onun okumasını çok istiyorum. Hepsi okusun bir meslek sahibi olsun diye mücadele ediyorum ama elimden bu kadar geliyor.

Senden yardım istiyorum, hiç değilse ayağa kalkıp düzelene kadar maddi destek olabilecek okur dostlarından kiramı karşılayabilecek bir yardım bekliyorum.

Kusura bakma Ayşe Hanım, muhtaç olmasaydım bu yardımı senden istemezdim ama buna mecburum, artık yapabilecek bir çözüm bulamadım çünkü. Yaptığın ve yapmaya devam ettiğin tüm hayırların için dua ediyorum, şimdiden sağolun.

İyi günler.

N.

CEVAP: Sevgili N., öncelikle geçmiş olsun, inşallah bir an önce iyileşirsin. Okur dostlarım da eminim Ramazan öncesi sana ve çocuklarına destek olacaklardır. Öperim.

……….

KIZ BEBEK GÄ°YSÄ°SÄ° TALEBÄ°

Sevgili Ayşe Hanım,

Bundan 1 yıl önce kızım için ayakkabı talebinde bulunmuştum. Allah sizlerden ve değerli okuyucularınızdan razı olsun, talebime yanıt geldi.

Çok ama çok teşekkür ediyorum "Yetiş Ayşe" köşesi için.

Benim sizden ricam şimdi de komşum için olacak.

Komşumun 2 oğlu var ve şu an üçüncüye hamile. Evleri kira, iki çocuk da ilkokula gidiyor, masrafları falan inanın kolay değil.

Komşumun kızı olacak bu ay sonu Allah izin verirse. Ben de kızımın miniklerini evimde yer olmadığı için başkalarına verdim.

Komşum da benden kızımın küçülenlerini istedi ben de başkalarına verdiğimi söyledim ama belki sizin köşenizden gelebilecek yardımı anlattım.

Eğer yeni doğan kız çocuğu için kullanılmış kıyafet, body falan olan varsa bana yönlendirirseniz çok memnun olurum.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Kocaman öpüyorum sizi.

İyi ki varsınız.

Ä°rem

CEVAP: Sevgili İrem, okur dostlarım gerekli yardımı komşun için de yapacaktır eminim. Seni ve minik kızını da öperim.

……..

5.000 TL

Merhaba YetiÅŸ AyÅŸe.

Ben her sabah işyerime geldiğimde gazeteleri okur, yazarları takip ederim.

Bir sabah sizin yazılarınıza rastladım, dikkatimi çekti, okudum ve inanın çok mutlu oldum. Hep dualarımı Allah’ım darda sıkıntıda olan insanlardan yardımını esirgeme diyerek başlardım ve birilerinin darda sıkıntıda olan insanlara yardım ettiğini görmek beni çok mutlu etti.

Benim sizden isteğim kendim için değil. Aynı işyerinde çalıştığım bizim yemekçi ablamız, D. Abla için.

D. Abla hayatta çok zorluklar çekmiş, kadın olarak hayatta tek başına 2 erkek çocuğu için mücadele vermiş onları kimseye muhtaç etmeden büyütmüş. Namusunu, onurunu korumuş bir kadın. Eşinden yıllar önce ayrılmış, ayrılma sebebi de eşinin aşırı içki içmesi, evine çocuklarına bakmaması ve şiddet uygulaması olmuş.

Ben D. Abla’nın hikâyesini öğrendiğimde inanın iliklerime kadar dondum ve gurur duydum kadınlarımızla.

O kadar mücadeleyi ancak bir kadın, bir anne verebilirdi. Kadın olduğum için bir kere daha kendimle gurur duydum.

D. Abla benim çalıştığım şirkette yemek ve çay işlerimize bakıyor. Oğlu da aynı şirkette grafiker olarak çalışıyor. Diğer oğlu da aşçı yalnız bugüne kadar şansı pek yaver gitmemiş, çalıştığı yerlerden parasını alamamış bir sürü aksilik onu bulmuş son çalıştığı yere de 1 ay önce girdi.

D. Abla çocuklarını büyütürken birçok zorlukla karşılaşmış ve kimseden destek görmemiş. Bu yüzden hep borçlanmış.  Şimdi çocuklarıyla birlikte ve büyük oğlunun eşiyle birlikte kirada oturuyorlar. Eskiden kalma borçları aylık giderleri kazançlarını çok aşmakta olduğundan çok sıkıntı çekiyorlar.

Ben yardım sever insanlardan D. Abla için sadece 5.000 TL istiyorum. 5.000 TL D.Abla’nın tüm borçlarını sıfırlamasına yetecek ve aylık maaşı da kira, elektrik- su mutfak masraflarında kullanmasında yeterli olacaktır. Her gün maaşını hesaplayıp ay sonunu düşünmesini istemiyorum.

Sevgili Yetiş Ayşe prosedür nedir bilmiyorum ama söylediklerimin doğruluğu için ne yapmam gerekiyorsa yaparım. Yalnız sizden ricam D. Abla’nın isminin geçmemesi ve telefon numaramın bilinmemesi. Ayrıca nakit olarak da yardım olmasa da olur kredi kartı borçları, birikmiş faturaları ödense o da yeterli olur. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle…

Aynur

CEVAP: Aynur’um, belki tek bir okurum bu meblağı veremeyebilir ama yardım etmek isteyenleri yönlendireceğim. Ne demişler damlaya damlaya göl olur.

…………

ANNE BEN PÄ°LOT OLDUM

Ayşe Hanım;

Merhabalar bugünkü köşe yazınızı okuyup bu maili atmaya karar verdim, öncelikle sadece rumuz olarak ve mail adresi olarak yayınlarsanız sevinirim. (yayınlanırsa tabi)

Gördüğünüz gibi ben bankacıyım ve işimden nefret ediyorum hatta intihar etmeyi düşündüğüm zamanlar bile oldu, neden mi? Çünkü kendimi bildim bileli yapmak istediğim tek iş var, o da "Reklam-Metin yazarlığı" iki yıl boyunca irili ufaklı ajanslarda çalıştım, ardından kurumsal bir firmanın reklam departmanında "reklam yazarı" olarak işe başladım.

Her şey yolunda giderken bu banka işi çıktı karşıma ailemle kavgalar sonucu bu işi kabul ettim. Daha doğrusu kavgamız esnasında babam kalp spazmı geçirince hayallerimden vazgeçeyim, bu vicdani yükün altına girmeyeyim dedim. Şimdilerde ise yataktan her sabah lanetler okuyarak uyanıyorum, ayaklarım hiç yürümüyor oraya doğru. Ayrıca ilk defa bir gazeteye yazıyorum.

Size dilerseniz bir cv gönderebilirim gerçi bu yolla reklam ajanslarında iş arayan birini kim işe alır bilmem. Ama benim aklıma değişik bir fikir var eğer siz de isterseniz yapabiliriz.

Ben en son "K. Ajansı" diye bir ajansa başvurdum. Ama ben ajanslara hep yaratıcı cvler gönderiyorum. "K. Ajansı"na telefon numaramdan oluşan bir kurabiye sepeti gönderdim sepete "neden orada olmalıyım?" adlı bir yazı(cv) yerleştirdim. Onlar da bunu beğenmiş olacak ki sonradan mail atıp işlerimi istediler ama gönderdiğim işleri beğenmediler galiba ancak o işlerin hiç biri beni yansıtmıyor, bunun nedenini dilerseniz daha sonra anlatırım.

İşin özü şu; sizden ricam sadece rumuz ve maille gazetede yayınlamak isterseniz

Rumuz: Anne Ben Pilot Oldum

e-mail: demir_43c@hotmail.comÂ

CEVAP: Gerçekten yaratıcı bir yaklaşım, bakalım bu şekilde dikkatlerini çekebilecek misin. Başarılar, iyi şanslar dilerim.

………..

Ä°SPANYA BURSU

Ayşe Hanım Merhaba,

Köşenizi yakın zamanda ablamdan duydum ve inceleme fırsatı buldum; çok güzel bir şey yapıyorsunuz, birçoklarının aklına gelmeyecek çok hoş bir köşe bu.

Ben üniversiteden geçen sene mezun oldum ve o zamandan beri de çalışmaktayım. Gıda mühendisiyim. Mezun olduktan sonra başvurup kabul edildiğim İspanya'daki master programı için yaklaşık bir senedir para biriktiriyorum. Okulumun parası 4.350 Euro. Bu paranın yaklaşık olarak üçte ikisini biriktirebildim. Geri kalanını da ailem vasıtasıyla ödeyebileceğim.

Ancak oraya gidince de geçinebilmek için belli bir miktar paraya ihtiyacım olacak. Bunun için de burslara başvuruyorum ancak İspanya'da birçok kuruluş ekonomik krizden dolayı burslarını geri çekmiş durumda. Bu yüzden bir çare aramaktayım; İspanyolcam ve İngilizcem var, orada imkân bulursam çalışmak isterim, bu yüzden bana iş imkânı ya da burs imkânı sunabilecekler olabilirse diye buradan yazmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.

Not: İsmimi ve iletişim bilgilerimi yayınlamazsanız çok sevinirim.

Saygılarımla,

CEVAP: Şimdiden başarılar diliyorum. Sevgiler.

Yazarın Tüm Yazıları