Güncelleme Tarihi:
Önyargıları saf dışı edebilmek için yazıma şu bilgiyi vererek başlamak zorundayım... Ben hiç sigara içmedim. Acıları ve can sıkıntısını paylaşmak için dostların birbirine “yak bir sigara” deyişlerindeki güzelliğe vurgunum da, tütünün güzel bir şey olduğuna bir türlü ikna olamadım! O yüzden de sigara yasağı beni kişisel olarak rahatsız etmiyor. Hatta kendimi bir duman avcısı olarak görürüm. Sigara konusunda tartıştığım insanların sayısı hiç de az değildir. Yeşil Ay’ın üyesi olmaktan da gurur duyarım.
Ortak yaşam alanlarımızın sigara dumanından ve kokusundan arınması çok hoşuma gidiyor. Sigara içenler ne kadar karşı çıkarsa çıksın, kabul etmek istemeseler de bu yasa onlar için de iyi oldu, onların da sağlığını düşünen bir yasa. Tabii kabul etmek istemeyen kavgaya, tartışmaya meyilli olanlar var olacaktır;İşte onlar kendinden başkasını düşünmeyen, saygı duymayan sokak ortasında fabrika bacası misali tüttürerek gezen, girdiği bir ortamda rahatsız olan, hasta olan var mıdır sormadan kendi keyfini düşünerek paketine sarılan, toplu taşıma aracına elindeki sigarayı hemen söndürüp bindiğinde yaydığı o pis kokuyu düşünmeyen, bırakın çevresini kendine bile saygı duymayan insanlar olacaktır.
*
Dünyadaki tüm Müslümanları, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaştıran ve arındıran kutsal ramazan ayı, bu kez nikotinin esiri olup hem kendilerinin hem yakınlarının hayatını tehlikeye atan sigara bağımlılarının kurtarılması için iyi bir fırsattır. Sigara tiryakileri bu günleri bir fırsat olarak değerlendirmelidir.
Sigarayı bırakmayı daha önce denediniz ve başaramadıysanız ama oruç tutarak bütün gün sigara içmemeyi başarabiliyorsanız, bedeninize tam bir sağlık hediye etmenin zamanı gelmiştir belki de!
*
Ramazan tüm yönleriyle insana durmadan kazanımlar sağlayan bir aydır. İnsanı kötü düşüncelerden, karamsar tablolardan, günlük kırılmalardan kurtarır. Coşkun arzuların iradeli binicisi haline getirir insanı. On dakikada bir sigara içmezse çıldıracağını söyleyen kimsenin aklına akşama kadar sigara içmek gelmez bile. Çünkü onu, oruç tutmaktadır. Oruçla terbiye ettiğimiz beden ve ruhumuzun güzelliklerinin tüm yıl boyunca sürmesi ne güzel olur. Bu nedenle “Oruç tutabilme iradesine sahipseniz, sigarayı da kolaylıkla bırakabilirsiniz” diye düşünüyorum.
Oruç ibadetinin temel sebeplerinden biri, bedenimizi dinlendirmek, sağlıklı bir ay geçirmek ise eğer... Neden orucu bozar bozmaz bedeninize zehir gönderiyorsunuz ki sigara içerek?
*
Ramazan ayı sigara içmek gibi zararlı bir alışkanlıktan kurtulmak için ideal bir zaman bence!
Sigara içmeye teşvikin en az olduğu ramazan ayı, bu zararlıyı bırakmak için çok iyi bir fırsattır.” Sigarayı bırakan kişinin Ramazan ayında çevresinde sigara içen kişilerle karşılaşmadığı için, bırakmaya karar verdiği sigaraya yeniden başlama ihtimalinin azaldığını, güçlü bir şekilde irade gösterilmesi durumunda ise ramazan sonrası da rahatlıkla sigara içilmemeye devam edilebilir. Sigaraya başlamada ve içmeye devam etmede, sigaraya ulaşmanın kolay olmasının da büyük etkisi vardır. Sigaranın fiyatı da bu zararlıyla tanışma ve kullanmaya devam etmede çok önemli bir faktör. Bugün sigarayı bırakan bir kişi aile bütçesine önemli bir katkı sağlayabilir. Bu tasarruf ile çocuklarına günde bir bardak süt içirip, bir yumurta yedirebilir. Böylece çocuklarımızın daha sağlıklı ve okullarında daha başarılı olmalarına yardımcı olabiliriz. Bu da geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yapabileceğimiz iyi bir yatırımdır. Sigara içmeyi bırakmak isteyenlere birkaç öneri:
Sigarayı bırakmada en önemli nokta sigarayı tam anlamıyla beyninizde bitirmektir. Eğer bir yanınız sigarayı bırakmak isterken bir yanınız “ben bu işten keyif alıyorum arada bir tane yakmaktan zarar gelmez” derse, içmek isteyen tarafınız galip gelir ve düşündüğünüz gibi tek tük değil eskiden içtiğiniz tempoda sigaraya devam edersiniz.
Her alışkanlık vazgeçilmez bir unsur gibi görülür önce ama bırakılabilir. Sigaranın kölesi olmadığınızı,ona bağımlı olarak yaşamak istemediğinizi kanıtlamak için bu ramazanda sigarayı bırakmaya çalışın.