Şehitlik olarak korunmalı

Güncelleme Tarihi:

Şehitlik olarak korunmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2022 01:04

Milli Mücadele döneminde şehit düşen askerin defnedildiği ‘Namazgâhtepe’ye anıt inşa edilmesi’ konusu, ABB Meclis’i gündemine tekrar geldi. AK Parti Meclis Üyesi Recep Taş, “Şehitlik olarak koruma altına alınması, görünür bir yere de bir anıt yapılması çok önemli dedi.

Haberin Devamı

Milli Mücadele yıllarında şehit düşen binlerce askerin defnedildiği, günümüzde Numune Hastanesi, Etnografya Müzesi, Türk Ocağı, Türk Hava Kurumu gibi yapıların bulunduğu ‘Namazgâhtepe’ye anıt inşa edilmesi’ konusu bir kez daha Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin gündemine geldi. Meclis, önceki günkü oturumda, CHP Meclis Üyesi Sait Atalay’ın ‘Numune Hastanesi yakınına Namazgâh Tepesi Anıtı yapılması’na ilişkin önergesi üzerine hazırlanan Kent Estetiği Komisyonu Raporu’nu da görüştü. Raporla ilgili söz alan Ankara’nın Tarihini ve Kültürünü Araştırma Komisyonu (ATAK) Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Recep Taş, 2020’de Namazgâhtepe’ye anıt için karar aldıklarını hatırlatarak yeni teklifle mükerrer bir durum oluştuğuna dikkat çekti. Bölgenin koruma altına alınmasının ve görünür bir yere anıt yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Taş, şunları söyledi:

Şehitlik olarak korunmalı


MANEVİ OLARAK BORCUMUZ VAR

“Bu konuda 15 Aralık 2020’de verilen bir önergeyle oy birliğiyle aldığımız karar var. Afaki söylemiyorum son yıllarda yapılan jeoradar çalışmasıyla da oradaki şehitlerin mezarları bilimsel olarak da ispat edilmiş durumda. Kurtuluş Savaşı’nın bu kahramanlarına karşı manevi olarak bir borcumuz var. Şu anda otopark gibi birilerinin menfaati için kullanılan ve gerçekten onların ruhlarının yeterince saygı görmediği bir noktada bulunan yerin şehitlik olarak koruma altına alınması, görünür bir yere de bir anıt yapılması çok önemli.

Şehitlik olarak korunmalı


AYNI KONULARDA TEKRAR ÖNERGE

Görünür bir yere anıt yapılması şart. Sait Atalay’a bu konuda tekrar önerge verdiği için duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Ama doğrusu aynı konularda tekrar önerge verilip görüşülmesi de sanki bu Meclis’in itibarını yükseltecek bir olay değil diye düşünüyorum. Bu konular tartışılacak konular değil. Hepimizin milli hassasiyet gösterdiği konular olması o ölçüde de dikkat edilmesi lazım.”

Haberin Devamı

29 Aralık 2007

Haberin Devamı

4 Nisan 2016

17 Ocak 2018

ANIT YILLARDIR DİLLENDİRİLİYOR

Üzerinde Etnografya Müzesi, Türk Ocağı Resim ve Heykel Müzesi, TRT Ankara Radyosu, Türk Hava Kurumu, Ankara Lisesi, Türk Tarih Kurumu gibi birçok binanın bulunduğu bölge, geçmişte Namazgâhtepe olarak adlandırılıyordu. Sakarya Meydan Savaşı’nda yaralananlar o günkü adıyla Gureba Hastanesi olan Numune Hastanesi’ne getirildi, şehit olanlar Namazgâhtepe’deki şehitliğe defnedildi. Şehitlerin defnedildiği bölge için koruma ve anıt önerisi yıllardır dillendiriliyor. Ancak bugüne kadar bir ilerleme sağlanamadı. Hürriyet Ankara, Namazgâhtepe’deki şehit mezarlarını, ‘ŞEHİTLERİMİZİN MEZARI NEREDE’, ‘NAMAZGÂHTEPE’Yİ ANITLA YAŞATALIM’, ‘NAMAZGÂHTEPE ŞEHİTLER ANITI’ haberleriyle de gündeme taşıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!