Güncelleme Tarihi:
Ertuğrul Günay’a Ankara Kalesi Derneği Başkanı sıfatıyla bir yazı gönderdiğini belirten Yahnici, Namazgahtepe’nin tarihi önemine dikkat çekerek dört büyük toplanmanı burada yapıldığını belirtti.
ANIT ANKARALILAR İÇİN ÖNEMLİ
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinden bir gün önce 26 Aralık 1919’daki Cuma namazı ile Beynamlı Hacı Mustafa’nın halka verdiği büyük nutukları hatırlatan Yahnici şöyle konuştu: “2009 veya 2010 yılları olması lazım Ertuğrul Bey’e bir yazı göndermiştim. Namazgahtepe’nin özelliklerini anlatan bir kitabenin ve Beynamlı Hoca Efendi’nin sözlerinin yer aldığı bir anıtın Etnografya Müzesi ile Türk Ocağı binasının olduğu bölgede müsait bir yere dikilmesinin anlamlı olacağını iletmiştim. Ankara emperyalizmin tokat yediği bir şehirdir. Beynamlı Hacı Mustafa’nın konuşması çok önemli ve tarihi sözlerdir. Buraya bir anıt dikilerek hatırlatılması Ankaralılar için önemlidir. Ertuğrul Bey de bana bu anlamda olumlu bir yanıt vermişti. Ama bir gelişme olmamıştı.”
BAKAN GÜNAY: HATIRLAMIYORUM
Ankara Hürriyet’in ulaştığı Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ise, o dönemde böyle bir öneriyi hatırlamadığını söyledi. Hava Kuvvetleri Misafirhanesi’nin kaldırılarak anıt yapılabileceğini söyleyen Günay şu ifadeleri kullandı:
“Öyle bir teklif ve proje bana gelmedi. O bölgede Atatürk döneminde dikilen iki büyük yapı var. Atatürk anıtı da var. Milli Mücadele döneminde asıl dua ve namaz için kullanılan mekan Hacıbayram. Hacıbayram Camii’nin etrafı o zaman böyle dolu değil kocaman boşluklar var. Bugün de düzgün olmayan bir takım yapılaşmalar söz konusu. Öbür tarafta Numune’ye çıkan yer, hastane var. Önünde eski Türk Ocağı binası, önünde Etnografya Müzesi var. O zaman önünden Hava Kuvvetleri’nin misafirhanesini kaldırsınlar, rahat yapsınlar. Şu anda Türk Ocağı ve Etnografya binasının bulunduğu alanda anıt yapılacak bir mekan yok. Bana böyle bir proje gelmedi. Üzerinde çalıştığımız bir dosya da hatırlamıyorum. Ben o bölgede çok çalıştım. Salaştı, bahçeler döküntüydü, üç çeşit kaldırım vardı. Bütün o mekanı yekpare hale getirmek için müzenin birleşip, bütün haline gelmesi için arkadaşlarımızla bayağı uğraştık. O sırada bana böyle bir anıt yapalım şeklinde öneri geldiğini hatırlamıyorum.”