Paylaş
Her ne kadar işin kahramanı Şanlıurfalı olsa da, Kebapix, Denizli’de 2009’da doğdu... Kısa sürede Türkiye’nin yedi kentinde sekiz şubeye ulaştı. Bunlara yakında Uşak ve kebabın anavatanlarından Şanlıurfa da dahil olacak. Önümüzdeki yıl ise bir 10 şube daha açmayı planlayan Kebapix’in kurucu ortağı Cevdet Çiftçi, sektörün önemli sıkıntısı olan kalifiye eleman ihtiyacına yanıt vermek için de ‘Kebap Akademisi’ kurmayı hedefliyor.
Kebaba gizemi ekledi
Kebapix’in ortaya çıkış öyküsü hayli ilginç... Çiftçi, çocukluk yıllarında Şanlıurfa’da kebap ve ciğer ustalarının yanında çırak olarak sektöre adımını atar. Asker dönüşü Denizli’de bulunan akrabalarını ziyarete gelir ve buraya yerleşmeye karar verir. Cevdet Çiftçi, girişimcilik öyküsüne şöyle devam ediyor:
“O yıllarda bu işimizi Batı illerinde yapma isteğimiz vardı, ailece Denizli’ye yerleştik. 1993’te ‘Urfa Sofrası’ diye bir mekan açtık. 2008’e kadar burada Urfa yöresine özgü kebap, döner ve lahmacunla Denizli’de kendimize bir yer edindik. 2008’de sektörde daralma yaşanınca kardeşlerimle olan ortaklığımı bitirdim. O yıllarda Denizli’de Forum Çamlık açılıyordu. Bir kardeşimle ortak burada yer almak istedik. Yerel markayız diye bizi kabul etmediler. Biz de bir marka kuralım o zaman dedik. Tabii bu marka hem kebabı çağrıştırsın istedik hem de salaş ve köhne bir yer akla getirmemesi adına modern bir isim arayışına girdik. Sonuçta kebabın arkasına ‘X’ işaretini koyduk. Malum, Latince’de ‘bilinmeyen, gizemli’ gibi bir anlamı var. Sonuçta ortaya ‘Kebapix’ çıktı.”
AVM’de odun ateşi
Yeni isimleriyle birlikte Denizli Forum Çamlık AVM’ye 2009’da giriş yapan Kebapix, kısa zamanda hızlı bir üne ulaşır. İki ay sonra Forum Aydın AVM’den teklif gelir ve ikinci şube açılır. Bir sonraki yıl Aydın Söke ve İstanbul, 2011’de Kütahya ve Konya, geçen sene ise Samsun ile Kahramanmaraş’ta Kebapix’ler hizmete girer. Cevdet Çiftçi, o döneme kadar AVM’lere kebapçıların giremediğini söylüyor ve ekliyor: “Malum, kebap odun ateşinde pişiyor. Bu nedenle AVM’lerde kebapçı yoktu. Ama bizden sonra şu anda İstanbul’da bazı AVM’lere de kebapçılar girmeye başladı.”
KEBAP DİYARINDA MAĞAZA AÇIYOR
Bu yıl AVM dışında ilk cadde mağazasını Bodrum’da açan Cevdet Çiftçi, önümüzdeki sene bu kapsamda İzmir’de de yer almak istiyor. Tabii cadde şubeleri AVM’lerden farklı olarak 7/24 formatında çalışıyor. Bu yıl Bodrum’un ardından Uşak ve Şanlıurfa’ya da şube açacaklarını söyleyen Çiftçi, “Bu yılı memleketim olan Şanlıurfa ile kapatmak istiyorum. Böylece toplam şube sayımız 10 olacak. Çevremde birçok insan, ‘Kebabın merkezine gidiyorsun’ diye uyarıda bulunuyor. Aslında Urfa beni korkutmuyor. Ben cadde üzerinde bir yer açsam sıkıntı olabilirdi. Ama AVM’de yer alacağız ve oranın müşteri profili çok farklı” diyor.
AKADEMİ MEZUNU KEBAP USTASI GELİYOR
Şanlıurfa’ya yönelik farklı düşüncelerinin de bulunduğunu paylaşan Cevdet Çiftçi, burada kebapçılık üzerine ‘akademi’ kurmayı planlıyor. Çiftçi’yi buna iten neden ise sektörde yeterli kalifiye elemanın olmaması. Birçok girişimcinin bu alana yatırım yapmak istediğini ancak ocak başına geçecek ustanın zor bulunması nedeniyle bu planların rafa kalktığını anlatan Cevdet Çiftçi, “Bu açık beni memleketimde bir akademi kurma isteğine yönlendirdi. Burada kebap ustaları yetiştirmek istiyorum. Hem kendi işletmemin hem de sektörün talebine yanıt vermiş olacağız. Şu anda bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuşuyor.
YEDİ DAKİKADA MASANIZDA
Bugün yedi ilde bulunan sekiz Kebapix’in dördü franchnise. Yıl sonuna kadar açılacak iki şubenin de kendi bünyelerinde olacağını söyleyen Cevdet Çiftçi, “Bu işte iki önemli unsur var. Biri et, diğeri de usta. Biz tüm şubelerimize eti tek bir noktadan gönderiyoruz. İstanbul’da yediğinizle Kahramanmaraş’taki kebabın lezzeti aynı. Ayrıca ustaları da biz yetiştirip gönderiyoruz. Şu anda AVM’lerdeki yerlerimizde 7-8 dakikada kebabı masaya getiriyoruz. Bütün her şeyi hesaplayarak bunları yapıyoruz. Buna göre bir ekibimiz var” bilgisini paylaşıyor.
Paylaş