Yeni başlangıçlar için uygun bir gün değil

İkizler burcunda dolaşan Ay, öğle saatlerinde Yengeç burcuna geçecek. Bugün yeni girişimlerde bulunmak için pek uygun değil.

Çünkü Ay’ın görünmediği bir dönem ve bu tip dönemlerde başlayan işler istediğiniz ölçüde verimli olmaz. Mümkünse yeni başlangıçlarınızı yarından sonra yapın. Hatta yarın öğleden sonra da başlayabilirsiniz. Çünkü Yeni Ay dönemi başlayacak ve istediğiniz verimi elde edebileceğiniz çalışmalar ortaya koyabileceksiniz.

Dikkati yoğunlaştırma çalışması

Dikkati bir nokta üzerinde uzun süre odaklayabilmek oldukça zor. Çünkü, zihin hızlı hareket eder ve biz farkına varmadan dikkatimizi yönelttiğimiz konudan tamamen uzaklaşabiliriz. Bu durumu anlamak için hemen bir çalışma yapabilirsiniz.

Şimdi bir konu üzerinde düşünmeye başlayın. Aradan 10-15 dakika geçtikten sonra ne düşündüğünüze dikkat edin. En başta düşündüğünüz konudan ne kadar farklı düşünceler içinde bulunduğunuzu göreceksiniz. Hatta bunu bir çalar saatin yardımıyla daha kolay yapabilirsiniz. Saati 15 dakika sonra çalacak şekilde ayarlayın ve bir konu üzerinde düşünmeye başlayın. Saat çaldığı andaki düşüncenizi yakalayın. Başladığınız noktadan ne kadar uzaklaşmış olduğunuzu daha iyi anlayabilirsiniz. İnsanın zihni hülyalara dalıp gitmeye hazırdır.

Bu durumu tıpkı bacak adalenizi ya da herhangi bir kasınızı güçlendirmek için düzenli yaptığınız egzersizlere benzetebilirsiniz. Şimdi dikkatinizi üzerinde tutacağınız bir obje ile alıştırmalara başlayabilirsiniz. Genellikle başlangıç olarak etrafınızda bulunan tanıdığınız cisimlerle çalışmanızı tavsiye ederim. Örneğin, üzerinde oturduğunuz koltukla başlayabilirsiniz.

Dikkatinizi yönelttiğiniz koltuğun biçimi, üzerine kaplanan kumaş, nasıl yapıldığı üzerine zihinsel olarak yoğunlaşın ve inceleyin. Odaklandığınız koltukla ilgili yapılışından sizin oluncaya kadar geçirdiği tüm aşamaları sırasıyla düşünmeye çalışın. Zihniniz bu sırada başka konulara kayabilir, dikkatinizi toplayıp yeniden konsantre olmaya çalışın. Bu çalışmayı yaparken zaman belirlemek de oldukça önemli. Bu nedenle bir arkadaşınızla, eşinizle ya da sevgilinizle birlikte dikkati yoğunlaştırma çalışmasını yapabilirsiniz.

Alıştırmaya başladığınız saati not edin. Ve zihninizin başka konularla ilgilendiği anda saate bakarak dağıldığınız zamanı da kaydedin. Tabii bu çalışmayı yaptığınız tarihi de yazmayı unutmayın. Böylece yaptığınız alıştırmaların arasındaki farkı ve gelişmenizi tespit edebilirsiniz.

Her yaptığınız çalışmada dikkatinizi bir önceki çalışmadan daha uzun süre odaklayabildiğinizi göreceksiniz. Çevrenizde bulunan, alıştığınız hemen bütün objelerle bu çalışmayı yapabilirsiniz. Her alıştırmada kendinize farklı bir obje seçin. Ve yoruluncaya kadar çalışmayı sürdürün. (Zihniniz dağıldıktan sonra biraz ara verin ve tekrar aynı çalışmaya başlayın.) Bu çalışmayı her zaman yapabilirsiniz. Tatilde dinlenirken, deniz kıyısında güneşlenirken, otobüste giderken... Bir noktaya dilediğimiz sürece konsantre olabilmek, irademizle zihinsel güçlerimizi kontrol altına alabildiğimizin göstergesidir.

Dikkatinizi bir noktada tutmayı başardığınız zaman iradeniz de güçlenmeye başlar. İradenin güçlü olması, isteklerinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Başarının sırrı, güçlü bir istek, güçlü bir dikkat ve güçlü bir iradeye sahip olmaktır.
Yazarın Tüm Yazıları