DÜNYA Bankası’nın son raporuna göre Türkiye’de en zengin yüzde 10 ile en fakir yüzde 10 arasındaki uçurum daha da derinleşmiş.
En zengin yüzde 10’un yıllık kişi başına gelir ortalaması 13 bin doların üzerinde. Bu gruba girenlerin çocukları ‘gameboy’ oynuyor. Diğerleri muhtemelen oynamıyor.
Gameboy, dünyanın en popüler video oyunu diye tarif ediliyor. Gameboy advance’i internetten almak isterseniz yüzde 15 indirimli fiyatı 255 milyon TL. Bunun oyun kasetleri ise 10 milyondan başlayan fiyatlarda satılıyor. 6-7 yaş grubunda en popüler kasetler ‘Sonic’,‘Spiderman’ ve ‘Ninja Kaplumbağalar’.
Gameboy kuşağı tuhaf bir dil konuşuyor. İnternetteki gameboy forumlarından seçtiğim bir cümlede şöyle deniyor: ‘Bu adalara (Büyükada’dan söz edilmiyor!) gerçek gameboy advance olanlar (demek ki sahtesi de var) wireless adaptör yolu ile gidilio. (Gameboy kuşağı Y’leri iptal etmiş).’‘Yu-Gi-Oh’lar, ‘Avatar’lar... Farklı dünyanın farklı dili çocuklarımızı bizden uzaklaştırıyor.
* * *
Dünyada da çocuklar ‘gameboy oynayanlar ve oynamayanlar’ diye acımasızca ayrılıyor. Bilgi çağına erişim ve hatta Türkiye’nin geleceği bu çerçevede belirleniyor.
Gameboy’un zararları üzerine binlerce yazı çıkıyor. Bu yazılara bakarsak çocuğunuza bu aletlerden aldınızsa geleceğin suç örgütü üyelerini ya da iletişim kurmakta zorlanan asosyal tipler yetiştiriyor olabilirsiniz.
Benim oğlum da gameboy kuşağı. Okul servisinde normalde başka araçta olmaları gereken yaşça büyük çocukların oğluma söz geçirememeleri üzerine çıkan kavgaları yatıştırmak için eline bir gameboy tutuşturmamız tavsiye edilince biz de Akmerkez’in yolunu tutup ‘kurbanlar’ arasına girdik.
Test sonucu şunları söyleyebilirim: Gameboy sonuçta bir alet, her şey sizin çocuğunuza verdiğiniz eğitimle ilgili. Oğlum gameboy’unu, ikinci haftasında bir sınıf arkadaşına hem de 1 haftalığına ödünç verdi. ‘Cem’in gameboy’u yok anne, biraz da o oynasın’ dedi. Demek ki gameboy’un gücü 6 yaşındaki bir çocuğu egoist ve paylaşıma kapalı hale getirmeye yetmedi.
İzlediğim kadarıyla çocuklar arasında gameboy oyunu değiş tokuşu var. Dolayısıyla paylaşımcı olmadıklarını kimse söyleyemez.
Gameboy iletişimi engellemiyor, onun bir parçasına dönüşüyor. Rekabet de yine bu çerçevede öğreniliyor. Kim hangi oyunda hangi evreye geçti? Kendini kanıtlama zevkini çocuklar o küçük ekranda yaşıyor.
* * *
Nüfusun yüzde 30’unun 15 yaş altı olduğu genç Türkiye’de kamuoyu önderleri hem çok yaşlıyız, hem de hálá geçen yüzyılın meselelerini çözümlemiş değiliz.
Güncel sütunlarda hálá ‘Atatürk iyiydi, İsmet Paşa kötüydü’ diye polemik yapılıyor. Biz geçen yüzyılda kaldıkça da, gençlerle aramızdaki uçurum gelir dağılımını aratmayacak derinlikte büyüyor.
Yine de umutsuzluğa kapılmak için neden yok. Oğlum gameboy’unu cebine koyup 23 Nisan törenine gidiyor. Bayrak çekilecek, Ata’ya saygı duruşunda bulunulacak, coşkulu şarkılar söylenecek.