Şarkı, ruhun sesidir

Herkes şarkı söylemek ister. Hatta kendi başına kalabildiği zamanlarda gizli gizli söyler de...

Kendi şarkımıza ve içimizden gelen sese teslim olduğumuzda büyük bir rahatlama hissederiz. İşte bunun farkına varan ve 20 yıldır uygulanan ses terapisini denedim.

Sevgili Fulya Eyilik, beni Türkiye’de ilk kez yapılacak bir ses terapisine çağırdığında biraz tereddüt ettim açıkçası. Tamam, bu tarz aktivitelere genellikle alışığımdır, ancak konu ‘ses’imle ilgili olduğu için çekindim. Çünkü benden ses çıkabileceğini hiç kestiremedim! Ama merak işte, bir gün iş çıkışı gittim OWO’ya.

Büyük bir odada, minderlerin üstünde, Pratibha De Stoppanni adlı, aslen İtalyan olan ve ‘Voicing’ denen ses terapisini bulan kişiyle konuşmaya başladık. Bana ilk sorusu ‘ne istersin?’ oldu. Oldukça genel bir soruydu, ama bi anda cevap verdim:

‘Herkesi affedebilmek isterim’ dedim. Çünkü negatif duygulardan kurtulabilmenin hayatımız için öneminin fazlasıyla farkındayım. Bunu başaran insanlarla sık karşılaşır oldum.

SINIRLARIMI GENİŞLETTİM

Pratibha, çocukluğumla ilgili sorular da sorduktan sonra beni ayağa kaldırdı. Gözlerimi kapatıp derin derin nefes almamı söyledi. Bir süre sonra güzel bir şeyler düşünerek sesler çıkarmamı istedi. Benden pek ses çıkmadı ilk denemede; insanların taklit yeteneğinin çok iyi olduğunu söyleyerek bana yardımcı oldu.

Ben bir anda kendimi anlamsız sesler çıkarırken buldum. Hatta o kadar ki nefesimi unuttum! Yorulunca durdum. Ama hiç gözlerimi açmadım. O sırada neler hissettiğimi sorduktan sonra, şimdi de negatif şeyler düşünmemi. ‘Mümkünse öfkeyi hisset’ dedi.

Karnımdan nefes vererek ‘hoh’lattı beni. Sonra da yine yüksek sesle harfleri anlamsızca kullanarak ses çıkarmamı söyledi. Bu kez benden çıka sesler oldukça farklıydı! Epeyce uzun sürdü.

Pratibha, boynumun arkasına ve birinci çakramın olduğu kuyruksokumu bölgesini elleriyle ovuşturdu. Ve bi anda ağlamaya başladım! Asla şarkı söylemeyi bırakmamamı söyledi. Zorla da olsa ses çıkarmaya devam ettim. Bir süre sonra da sustum.

Çok yorulduğumu ve terlediğimi fark ettim. Gözlerimi açtım. Su içtim. Şaşkındım. Çünkü asla yapamayacağımı düşündüm bir şeyi yapmış; sınırlarımı genişletmiştim!

Herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir çalışma olan ses terapisini, herkese tavsiye ediyorum.

(Özellikle ses ve tiyatro sanatçılarına, topluluk karşısında konuşması gerekenlere, derinde oluşmuş iç yarası olanlara ve kendisiyle tanışmak isteyenlere!)

Voicing nedir Pratibha kimdir

Zamanında hippi olarak epeyce dünyayı dolaşan bu güzel İtalyan kadın, Osho ile tanıştıktan sonra hayatını değiştirmiş. 1976’dan itibaren Hindistan’da Puna’da yaşamış. İlk defa 1974’te Güney Amerika’da Amazon ormanlarında spiritüel araştırmalar yaparken Şamanizm’le ve dolayısıyla seslerin gizemiyle tanışmış. Daha sonra farklı bilgi ve öğretileri Osho’nun vizyonu ve Sufizm ile birleştirerek Voicing adlı çalışmasını geliştirmiş. Son 20 yıldır da dünyanın pek çok ülkesinde Voicing gruplarını yönetiyor.

‘Şarkı, ruhunun sesidir’ sözünün anlamını seanstan sonra daha çok kavradım.

Pratibha, her duygunun farklı bir sesi olduğunu ve insanlarla konuşurken kaşımızdakinin nasıl bir ruh hali içinde olduğunu bu şekilde anlayabileceğimizi de söyledi. Bunun için o dili bilmeye bile gerek yokmuş!

Pratibha ile ses terapisiyle ilgili ayrıntılı bilgi için: www.voicing-institute.com
Yazarın Tüm Yazıları