Asthanga yoganın en ünlü ismi Türkiye'ye geliyor. Manju Jois ismini sık sık duyacaksınız; kim olduğuna dair biraz fikriniz olsun dedim. Manju Jois’in kursunda görüşmek üzere... Şimdiden iyi bayramlar!
Yogaseverler arasında bir heyecan var ki sormayın! İstanbul'a, Yoga Şala'da kurs vermek üzere, 10-18 Şubat 2006 tarihleri arasında Asthanga yoganın efsane ismi Manju Jois geliyor! O tarihler arasında ne yapın edin, kendinize Yoga Şala'da bir yer ayırtın derim.
Bu arada aklıma gelen ilk soru, "Bu kadar usta bir kişinin vereceği kurs, ileri seviyedekiler için midir acaba?" oldu. Yoga Şala'nın sahiplerinden Can Malta, üstüne basa basa kesinlikle böyle bir 'ustalık' gerekmediğini, hayatında bir kez yoga yapmış kişilerin bile kursa katılıp büyük fayda göreceğini söyledi. Bilginize...
Kursa katılmak isteyenler (0212) 241 00 67 numaralı telefondan veya info@yogasala.com adresine e-mail atarak YogaŞala'ya ulaşıp kayıt için gereken bilgileri alabilirler.
- Ashtanga yapmaya ne zaman başladınız?
Ciddi olarak Ashtanga yapmaya 13 yaşımda başladım. Babam beni çalıştırmaya 7 yaşında başladı; ancak ben o zaman çeşitli duruşları yapmayı sadece bir oyun olarak düşünüyordum, zamanla ciddiye aldım.
- Babanız yoga hocası olmanız için herhangi bir baskı uyguladı mı?
Hayır, aslında doktor olmamı isterdi. Genellikle Hindistan'da aileler çocuklarının ya doktor ya da mühendis olmalarını isterler. Ancak ben kararımı vermiştim; Hindistan'ın dört bir yanındaki kutsal kişilerle tanışmak, konuşmak ve kariyerimi bu yolda sürdürmek üzere yola çıktım.
- Bu durum babanızın onayladığı bir şey miydi?
Hayır, aslına bakarsanız babam ona haber vermeden evden ayrıldığım için bana gerçekten çok kızgındı. Ben kutsal kişilerle tanışmak ve konuşmak istiyordum. Onların yaşam tarzları ve hiçbir şeye bağlı olmamaları beni çok etkilemişti. Çok özgürdüler. Sonra kutsal kişilerle dolu Benares'e gittim. Bana biraz korkutucu göründüler, çünkü her yanları çamur kaplıydı. Oldukça vahşi görünüyorlardı. İçlerinden biraz daha az çamurla kaplı olanla konuşmaya ve önünde yoga yapmaya başladım. Ona Kriya öğrenmek istediğimi söyledim. O da bana Jala-neti, sutra-neti ve dhauti yapmayı öğretti.
- Sizinle çalışmadan ya da Mysore'da hiç eğitim almadan Ashtanga öğretenlerle ilgili herhangi bir endişe taşıyor musunuz?
Yüzlerce hoca var, ama geleneksel Ashtanga öğretisinde bir değişiklik yapmadan uyguluyorlarsa benim için fark etmez, istediklerini yapabilirler. Ashtanga'yı yaymak için tohum ekiyorlar ki, bu iyi bir şey.
- Chanting ve pranayamaya oranla duruşların önemi nedir?
Jnana yoga da dahil olmak üzere hepsi yapılmalı. Felsefeyi anlamak için günlük ritueline hepsini koymalısın. Asanalar fiziksel sağlığın için, pranayama ve chantingler içsel vibrasyon için gereklidir. Ne zaman ki hepsini yaparsın işte o zaman Ashtanga'nın sekiz basamağını tamamlamış olursun. Sadece asanaları yaparsan kendini fiziksel olarak iyi hissedersin, ancak Ashtanga yogadan öğrenmen gereken her şey bu kadar değildir.