İstanbul’da bir efsane

Ashtanga yoganın en ünlü ismi Manju Jois, 10 Şubat’ta İstanbul’da YogaŞala’da olacak.

Onu tanımayanlara tanıtmak, tanıyanlara hatırlatmak amacıyla yaptığımız röportajın devamını yayımlıyorum bu hafta. Evli ve çocuklu yogi nasıl olunur, yoga yaparken nasıl beslenmek gerekir, dünyayı yaşarken ondan nasıl etkilenmezsiniz sorularının yanıtları burada!

- Biraz kendinizden bahseder misiniz? Amerika’ya nasıl geldiniz, bir Amerikalı’yla nasıl evlendiniz?

Hindistan’da seyahat ediyor, kutsal kişilerle konuşuyor ve ashramlarda kalıyordum. Sonra Pondicherry’de /images/100/0x0/55eadc2bf018fbb8f89b4ef3yaptıklarımdan çok etkilenen biriyle karşılaştım. Bana bunu nereden öğrendiğimi sordu, ben de ona "Mysore’da babamdan öğrendim" dedim. O da babamın yanına gitti ve Amerika’ya dönünce kendi yoga okulunu açıp, babamla beni eğitim vermek üzere oraya davet etti. Ben gitmek istemedim, annem gitmem için ısrar etti. Amerika’da David Williams’la iki ay workshop yaptıktan sonra, David Hawai’ye gitmek istedi ve bana orada kalıp derslere devam edip edemeyeceğimi sordu. "Olur" dedim ve kaldım.

- Bu ne zaman oldu?

1975 yılında. Babama orada kalmak istediğimi söyledim, önceleri biraz bozuldu ama annemin "Orada kalma fırsatın olursa kal" dediğini hatırlattığımda kalmama razı oldu. David’in okulu bana bırakması da onu ikna eden nedenlerden biriydi. Ama onu tek başına uçağa bindirip göndermek o kadar da kolay olmadı benim için. Ona Hindistan’a geri döneceğimi söyledim, ama bu sözümü ancak 11 yıl sonra tutabildim. Harika bir Amerikalı kadınla evliyim ve çok güzel bir kız çocuğum var.

- Hálá asana çalışıyor musunuz?

Genellikle nerede olursam olayım, sabahları saat 3.00 ya da 4.00’te kalkarım ve yoga öğretmeye başlamadan önce kendi başıma duruşları yaparım. 60 yaşındayım ve sürekli seyahat ediyorum, kendimi formda tutmak zorundayım.

- Yoga yaparken nasıl bir sıra takip ediyorsunuz?

Başlangıç ve orta düzey yapıyorum, sonra biraz ileri düzey ve arkasından yarım saat chanting ve meditasyon.

- Hindistan’daki gezileriniz sırasında ermişlerden öğrendiğiniz en önemli şey neydi?

Özgür olmayı, hiçbir şeye bağlı olmamayı öğrendim. Yanlarında hiçbir şey taşımıyorlar, bu onlara inanılmaz bir özgürlük ve bilgelik kazandırıyor. Onlar, "Hiçbir şeye bağlı olmamak gerekir, çünkü bu dünyadan ayrılırken hiçbir şeyi yanımızda götüremeyiz" diyorlar. Ben de bunu öğrendim.

KIZIM DA ARTIK EĞİTİME BAŞLADI

- Kızınızın Sanskritçe ve yoga ile arası nasıl?

Eğitime başladı. Ona Vande Gurunamı öğrettim ve henüz iki yaşında olmasına rağmen duvara dayanmadan baş duruşuna kalkıyor.

- Hatha yoga çalışan biri hemen yogi olur mu, yoksa bu belli bazı kurallara bağlı mıdır? Yoksa herkes yogi midir?

Herkes yogidir. Sadece asana yapıyorsun diye yogi ya da yogini olamazsın. İşte bu nedenle karma yoga ve bhakti yoga yapmalısın. Herşey seni yogi yapar.

- Anlaşılan herkes yogi olabilir, ama yoga gerçekten nedir?

Yoga birleşmedir. Her zaman bunu başarabilirsin, herhangi bir kuralı yoktur bunu yapmanın. Bu aynı, iyi bir Katolik olmak için Papa'yı görmek gerekmeze benzer. Papa'yı içinde de hissedebilirsin. İşte So-ham budur. Ben gerçeğim. Ancak bunu anlamamız ve kabul etmemiz biraz zaman alır. Çünkü egomuz vardır, bencilizdir, kıskancızdır ve öfkelerimiz vardır. Bütün bunlarla kirlenmişizdir. Bu nedenle arınmamız gerekir. Ancak o zaman gerçeği görürüz. Yoga bunlardan arınmadır ve biz aklımızı gereksiz birçok şeyle karıştırırız.

- Vejetaryen olmak ne kadar önemlidir?

Batılılara tamamen et yemekten vazgeçin demek istemiyorum. Yoga çalışmaya başladıktan bir süre sonra vücudunuz size et yememe zamanını bildirir. Ben doğduğumdan beri vejetaryen olduğum için etin nasıl bir tadı olduğunu bilmiyorum. Belki tatmış olsam ben de eti severdim, kim bilir... Yoga çalışmalarında ilerledikçe, içinize döndükçe beden size değişiklik yapmanın zamanını bildirir. Daha çok sebze yemeye çalışın, size şimdi ancak bunu tavsiye edebilirim.

- İstanbul’da 10-18 Şubat 2006’da vereceğiniz kurslara katılacak kişilerin ne kadar yoga tecrübesi olması gerekiyor?

Bu kurslara yogayı daha önce yapmış olan herkes katılabilir. Daha önceki yoga tecrübesi çok kısıtlı olanlar bile rahatlıkla katılabilir. Hatta yoga tecrübesi kısıtlı olanların 9 günlük programın hepsine katılmaları, onların ilerlemeleri için de çok faydalı olacaktır.

Kursa katılmak isteyenler (0212) 241 00 67 no’lu telefondan veya info@yogasala.com adresine e-mail atarak YogaŞala’ya ulaşıp kayıt için gereken bilgileri alabilirler.
Yazarın Tüm Yazıları