Huzur içinizde bulun onu lütfen

Sizi çok kıymetli bir uzmanla tanıştırmak istiyorum: Dr. Mahan Rishi.

Aralık ayında İstanbul’da. Eğer Rishi ile tanışma fırsatını yakalayamazsanız bile anlattıklarından çok şey öğrenebilirsiniz. Özellikle de uzun ömrün sırrını aklınızdan çıkarmayın: Daha az yemek, daha az uyku, daha çok sevgi.

Mahan Rishi, 1988’de New York College’dan mezun oldu. Kendisi hem bir chiropratic (omuriliğin hizalanması) hem de şifali otlar, beslenme ve sağlık konusunda uzman. 1975’te Kundalini Yoga üstadı Yogi Bhajan ile tanıştı ve Kundalini Yoga & Meditasyon tekniğine başladı. 1989’da ise Amerika’da "Şifa Sanatı ve Yoga" merkezini açtı. Dr. Mahan Rishi, kendisini şifa ve bilgeliğini insanlara öğretmeye, yoga ve meditasyon tekniklerini modern insanların günlük hayatına girmesini sağlamaya adamış.

Rishi, 117 yaşında olup hálá New York’ta yaşayan Swami Bua ve 110 yaşına kadar yaşamış rahip Bhante Dharmawara Mahatera gibi şifacılarla çalışmış. Son 20 yıldır da tongue diagnosis (dile bakarak teşhis) ve iridology (göz bebeğine bakarak teşhis) konusunda uzmanlaşması, insanların bio-kimyası hakkında onu derin bir şekilde bilgilendirmiştir. Bütün bu terapi bilgilerini kendinde birleştiren Dr. Mahan Rishi, insanların daha genç, enerjik, sağlıklı ve bilinçli yaşama adım atmaları için çalışıyor.

Kendisi son 25 yıldır öğrencileriyle, Tibet, Hindistan ve Nepal’de çalışmalar yapıp geziler düzenliyor. Rishi’nin amacı, çalıştığı insanlara kendi içlerinde var olan hayat enerjisini tattırmak, blokajları çözerek, ’chi’ enerjisinin artması sayesinde insanın kendi içinde var olan saf neşe ve huzurla tekrar tanışmasını sağlamak.

Rishi, aralık ayında İstanbul’a gelecek. 14-19 Aralık günleri arasında düzenleyeceği özel seanslar için şimdiden randevu almanızı tavsiye ederim. Kendisi aynı zamanda 19-22 Aralık günleri arasnda Detox (Arınma) programı uygulayacak.

100 yaşını geçmek kolaylaşacak

İstanbul’a gelecek Mahan Rishi ile yoga öğrencisi Esra Banguoğlu konuştu.

Dr. Mahan Rishi size göre detox’un (arınma) yararları neler?

- Sigara dumanı, çevrede bulunan toksinler, alkol, ilaçlar ve yemeklerimizde bulunan daha birçok gizli toksin ve kimyevi maddeler, kahve, kötü beslenme ve günlük stres dolayısıyla bedende artan asit seviyesi gibi durumlar, gün geçtikce daha çok hayatımıza giriyor. Bütün bunlar vücudun bağışıklık gibi birçok sistemine baskı yapıyor. Bu baskı zaman içinde türlü hastalıklara yol açıyor, sürekli yorgunluk yaratıyor. Eskiden detox sadece alkol ya da uyuşturucu bağımlılarında kullanılıyordu, ama artık bu kadar toksine maruz kaldığımız günümüzde, bence yılda 2 ya da 3 kere detox uygulamak sağlık için son derece önemli.

Hasta olan biriyle sağlıklı olan bir kişinin detox’u aynı mıdır? Çok sağlıklı birinin detox’a ihtiyacı var mıdır?

- Hastalar için detox önemlidir, çünkü çoğu fiziksel ya da psikolojik hastalık toksinlerin derin bir şekilde bedene yerleşmesiyle ortaya çıkar. Bu durum bedenin normal kendini koruma mekanizmalarının ve vücudun doğal canlılığının dengesini bozar. Detox üstünde çalıştığım yıllar bana şu bilgiyi getirdi: 3-7 gün arası bir detox programı idealdir. Daha az bir zaman yeterince derine inemiyor, bunun üstünde bir süre ise vücudun dengesini bozabiliyor.

Detox sonrası nasıl bir diyet öneriyorsunuz?

- Bol taze meyve ve sebze, lifli, tahil ağırlıklı bir diyet öneriyorum. Daha az pişmiş, mümkünse çiğ sebzeler yiyin diyorum.

Türkiye’ye GMF denilen (Genetically Modified Foods) yani genleri değiştirilmiş tohumların ithali yapılıyor. Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

- Bu tip tohumlar da bedenin doğal dengesini bozar. Daha kırmızı bir domates ya da daha büyük bir elma elde etmek mümkün, ama bu kullanılan genlerin nereden geldiğini kestirmek zor. Uzun vadede insan vücudu üstündeki etkilerini kesin hesaplamak zor. Ama bunlardan uzak durmak en iyisi.

Sizin çalıştığınız iki hocadan biri 110 yaşına kadar yaşamış, diğeri ise 118 yaşında ve hala hayatta. Bu kişilerin hayat tarzı nasıldır?

- İkisi de çok sakin ve basit hayat tarzlarına sahip. Biri Kamboçyalı bir budist rahipti. Normalde saat 12.00-13.00 arası yemek yerdi ve ondan sonra bir şey yemezdi. Bir de çok sık kolon temizliği uygulardı. Öteki hocam ise 118 yaşında ve hálá yaşıyor. Bol yoga yapar, meditasyon yapar ve sebze,meyve yer. Onun da felsefesi ’basit ve öz yaşamak’tır.

Bir doktor olarak, sizce 100 yaşını geçmek kolaylıkla mümkün mü?

- Bence insanlar çok kolay 100 yaşını aşabilirler. Daha basit, huzurlu ve sağlıklı bir hayat stiliyle bu mümkündür.

Sizce bunun altın kuralları nelerdir?

- Yogi Bhaja’nın bir zamanlar dediği gibi ’daha az yemek, daha az uyku, daha çok meditasyon.’ İnsanların daha çok hareket ederek, daha pozitif bakarak, daha çok dinlenerek, daha iyi beslenip daha çok severek yaşamasıyla daha uzun, mutlu ve yüksek kaliteli bir yaşam kolaylıkla mümkündür.
Yazarın Tüm Yazıları