Zevkler ve rakılar tartışılmaz

Türkiye’nin ilk içki kültürü dergisi Gusto’nın son sayısında Mehmet Yalçın ve Ahmet Örs piyasadaki rakıları tadıp, puanlamışlar.

Daha önce Sabah’ın Aktüel Pazar ekinde de benzer bir tadım yapılmış ve tadıma katılan jüri, piyasadaki rakıları puanlamıştı.

Sabah’ta yayınlanan tadım testinin sonuçları garibime gitmişti. Sonucu garipsememin nedeni, tadım puanlarıyla içim sırasının birbiriyle olan sıkı ilişkisiydi.

Jüri ilk tattığı rakıya düşük en düşük puanı vermiş, sonra her kadehte puanlar artmaya başlamış, son tattıkları kadehteki rakıya en yüksek puanı vermişlerdi.

‘Anlaşılan beşinci kadehten itibaren, kafalar da rakılar da güzelleşmeye başlamış, notlar artmış’, diye düşünmemek elde değildi.

Latife bir yana, piyasada sayıları hızla artan rakı çeşitleri için bu tip tadım testleri yapmak hem eğlenceli, hem bilgilendirici.

Bu tip tadım testlerinin sonucu hiçbir zaman nihai olamaz ve tüketicinin kendi kişisel beğenisinin yerini tutamaz. Yine de tadım jürisinin verdiği notların ortalaması tüketici için bir ön fikir verebilir.

Mehmet Yalçın ve Ahmet Örs’ün Gusto dergisi için yaptığı tadım testi, piyasadaki rakıların değerlendirilmesinde ciddi ve objektif bir tadım yöntemi kullanılan ilk test olması açısından önemli.

Gusto’da yayınlanan testin tek eksik yanı, tadımın sadece iki jüri tarafından yapılmış olması. Bu tür testlerde kişisel zevklerin oynadığı rolü minimuma indirmek için jürinin mümkün olduğunca kalabalık tutulması arzu edilir.

Testin kişisel zevklerden yüzde yüz arındırılması için yeterli olmasa da üç, ikiden büyüktür diyerek Ahmet Örs ve Mehmet Yalçın’ın verdiği notlara kendiminkileri de kattım.

İşte Türkiye Rakı Ligi’nde ikinci hafta puan durumu...

Türkiye rakı ligi

Altınbaş

Toplam Puan : 22

Ahmet Örs : 7 Mehmet Yalçın : 7 Yurtsan Atakan : 8

Kulüp

Toplam Puan : 21

Ahmet Örs : 7 Mehmet Yalçın : 7 Yurtsan Atakan : 7

Tekirdağ

Toplam Puan : 21

Ahmet Örs : 7 Mehmet Yalçın : 6 Yurtsan Atakan : 8

Tekirdağ Altın

Toplam Puan : 20

Ahmet Örs : 5 Mehmet Yalçın : 6 Yurtsan Atakan : 9

Efe

Toplam Puan : 18

Ahmet Örs : 7 Mehmet Yalçın : 6 Yurtsan Atakan : 5

Çilingir

Toplam Puan : 18

Ahmet Örs : 6 Mehmet Yalçın : 6 Yurtsan Atakan : 6

Mercan

Toplam Puan : 16,5

Ahmet Örs : 4 Mehmet Yalçın : 4,5

Yurtsan Atakan : 8

Yeni Rakı

Toplam Puan : 15,5

Ahmet Örs : 4 Mehmet Yalçın : 4 Yurtsan Atakan : 7,5

Efe Yaş Üzüm

Toplam Puan : 15,5

Ahmet Örs : 5

Mehmet Yalçın : 5,5 Yurtsan Atakan : 5

İzmir

Toplam Puan : 15

Ahmet Örs : 5 Mehmet Yalçın : 5 Yurtsan Atakan : 5

Burgaz

Toplam Puan : 15

Ahmet Örs : 5 Mehmet Yalçın : 5 Yurtsan Atakan : 5

Las Vegas’ta radyo dalgalı tasmayla dolaştırıldım

Boynumda radyo dalgalarıyla takip edilmemi sağlayan bir etiketle Las Vegas’ta dolaşıyorum.

Kağıt inceliğinde, küçük bir pul büyüklüğündeki akıllı etiket radyo dalgaları yayabilme yeteneğine sahip. Çevrede akıllı etiket olup olmadığını tarayan istasyonların yakınından geçtiğimde, boynumdaki etiket istasyondan gelen dalgayı alıyor ve kimlik bilgimle birlikte geri yansıtıyor. Kimlik bilgimi alan istasyon, etiketimden yayınlanan verileri ana bilgisayara göndererek, istendiğinde incelenebilmesi amacıyla depolanmasını sağlıyor.

Boynumda yerimin saptanmasını sağlayan akıllı bir etiketle dolaşmamın nedeni, Las Vegas sokaklarında kaybolmaktan korkmam değil. Las Vegas’ta bulunmamın nedeni yazılım şirketi Computer Associates’ın CA World konferansını izlemek. CA, şirketlerin bilişim altyapılarını yönetmesini kolaylaştıran çözümler sunan bir firma... Radyo frekanslı etiketler, CA’in önem verdiği yeni teknolojilerden biri.Hal böyle olunca, konferansa katılanlara verilen yaka kartlarına birer akıllı etiket iliştirilmiş olması da olağan.

Bu etiketler sayesinde CA, konferansa katılan 6 bin kişinin, konferans boyunca neler yaptığını, hangi toplantılara katıldığını, mini fuar alanında hangi standlara daha fazla zaman ayırdığını takip edebiliyor.

Hemen söyleyeyim, yaka kartlarındaki sanal kimlik bilgileri, gerçek kimliklerle ilişkilendirilmiş değil. Böyle bir ilişkilendirme kişisel yaşamın gizliliği ilkesi açısından ABD yasalarına aykırı.

Bu nedenle CA, akıllı etiketlerden gelen bilgileri sadece istatistiki olarak kullanıyor. Örneğin konferansa katılanların yüzde 80’i filanca toplantıya katılmış, filanca toplantıya gidenlerin yüzde 35’i de fuar alanındaki şu, şu, şu teknolojilerine ilgi göstermiş diyebiliyor. Ama Yurtsan Atakan şu toplantıya girmiş, bu toplantıya girmemiş diyemiyor.

Tabii bizde böyle bir yasa olmadığı için, radyo dalgalı etiket teknolojisi Türkiye’de ne amaçlarla kullanılabilecek, endişe duymamak mümkün değil.

Teknolojiden kaçmakla bir şey kazanılamayacağına göre, kötüye kullanımını önlemek için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması tek temennimiz...

Ben şimdi boynumdaki yayıncı etiketle Jerry Seinfeld’in şovunu izlemeye gidiyorum. Ertesi akşam da Çırak ve Survivor programlarının yaratıcısı Mark Burnett’i dinliyor olacağım.

Onları da dönünce anlatırım.
Yazarın Tüm Yazıları