Yine mi bu Hint masalı

TEMCİT pilavı gibi ikide bir ısıtılıp ısıtılıp önümüze sunulan bilişimde Hindistan mucizesi balonu geçen gün bu kez İK ekinde çıktı karşıma.

Mucizevi modeller olarak Türkiye’nin önüne ikide bir konan ülkelerin Çin ve Hindistan olması boşuna değil.

Çin dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi. Hindistan ise ikincisi.

Kalabalık nüfuslarından dolayı aynı zamanda iş gücünün de en ucuz olduğu ülkeler bunlar.

Dünya devlerinin, yazılım sektörünün hamaliye işi olan kod yazdırma için bu ülkeleri seçmesinin nedeni de bu. Kalifiye iş gücünün bile bu ülkelerde ucuz olması.

Türkiye gibi butik yazılımlarda şansı olan ülkelere, bıkmaksızın bu iki ülke modelinin pompalanmaya çalışılmasının nedeni de bu...

Geçen gün TÜSİAD ve TBV tarafından verilen eTR ödül törenine jüri üyesi olarak katıldım.

Bu yıl üçüncüsü yapılan eTR ödülleri, bilişim teknolojilerinin kamu kurumlarında verim artırıcı ve vatandaşın işini kolaylaştırıcı şekilde kullanılmasını sağlayan e.devlet uygulamlarını teşvik için veriliyor.

Türkiye Bilişim Vakfı ve TÜSİAD’ın böylesi önemli bir ödüle ön ayak olmaları Türkiye için büyük kazanç.

Türkiye Bilişim Vakfı’nın kurucusu ve duayen başkanı Faruk Eczacıbaşı da, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı da Türkiye için büyük bir şans.

İkisi giderse yerleri ne kadar doldurulabilir kuşkuluyum.

Bu yüzden hazır ikisi de kurumlarının başkanıyken ve üstelik Türkiye’yi Bilgi Toplumu olmaya taşımakta işbirliği içindeyken, bu Hindistan modeli konusuna dikkatlerini çekmek istiyorum.

Dünya yazılım devleri istiyor ki, Türkiye yazılım sektöründe tıpkı Çin ve Hindistan gibi olsun.

Ucuz kalifiye iş gücüyle yazılım sektörünün fasonculuğunu yapsın. Butik işlere girişmesin, niş alanlarlda markalaşmasın.

Bunun için de ikide bir Hindistan modelini dayıyorlar burnumuza.

Yok efendim Hindistan yazılımda ne kadar ileriymiş de, nasıl bir dönüşüm içindeymiş de filan.

Geçen gün gazetede yayınlanan haberde Hindistan’ın bilişim sektöründe ne kadar ileride olduğunu göstermek için "Hindistan’da 1.3 milyon insanın IT ve ’call center outsourcing’i gibi IT’ye bağlı hizmetler sektöründe çalıştığı" örneği veriliyordu.

IT’den kasıtları BT yani Bilişim Teknolojileri. "Kol sentır avtsorsingi"yle ise çağrı merkezlerinde çalıştırılan kişileri kastetmişler.

1.1 milyar nüfuslu Hindistan’da 1.3 milyon kişi BT sektöründe çalışıyormuş. Yani nüfusun kabaca binde biri.

Aynı oranlardan yola çıkarsak bilişimde ileri olmakla övünmemiz için sektörde topu topu 70 bin kişiyi istihdam etmemiz yeterli olacak.

Üstelik Hindistan için verilen rakama, işi kabaca telefona cevap vermek olan yüzbinlerce kişi dahil.

Topu topu 70 bin kişi çıkartamıyorsak bilişimde ileri olmakla övünmek için, biz de sekreterleri dahil edelim BT çalışanlarımıza, oldu bitti.

Adlarını da "voice over IP (Idle Person)" çalışanları koyarız, havalı olur...
Yazarın Tüm Yazıları