Yeni nesil DVD’de Samsung çalımı

Kuala Lumpur havalimanının transit bölümünde mahsur kalarak Spielberg’in Terminal filmini gerçek hayatta yaşama maceramı geçen hafta Kelebek’te yazmıştım.

Olay Samsung’un Filipinler’deki optik disk sürücüleri fabrikasını görmek üzere İstanbul’dan Manila’ya uçarken başıma geldi.

Çoğunluğu gazetecilerden oluşan 11 kişilik ekibimizle birlikte aktarma yapmak üzere Malezya’nın Kuala Lumpur havalimanında uçaktan indik.

Manila uçağına bindiğimizde pasaportumun yanımda olmadığını fark ettim ve uçaktan inmek zorunda kaldım.

Neyse lafı uzatmayayım, Türk elçiliğinin ilgisizliği, terminalde kısılıp kalmanın çaresizliği içinde geçen beş, altı saatin ardından pasaportumu bulup, özgürlüğüme kavuştum.

Ama Manila uçağı çoktan kaçmış olduğundan, Filipinler’e ancak ertesi gün uçabildim. Böyle olunca da fabrika gezisini kaçırdım.

Fabrika ziyareti sırasında anlatılan bilgileri, gruptaki gazeteci arkadaşlarımdan şifahen dinledim.

Aktardıkları bilgiler arasında en ilginci Samsung ve Toshiba’nın ortaklaşa üretecekleri yüksek çözünürlüklü DVDçalarlarla ilgiliydi.

Yüksek çözünürlüklü DVD’lerdeki format rekabetini daha önceki sayılarımızda birkaç kez işlemiştik.

Yüksek çözünürlüklü DVD’ler artan bellek kapasiteleri sayesinde görüntü kalitesinin katlanarak artmasını ve filmlere etkileşimli ekstra özellikler katılmasını sağlayacak.

Bilgisayar ve ev elektroniği üreticileri yüksek çözünürlüklü DVD teknolojisinde kullanılacak standart için iki farklı grupta kamplaşmış durumdalar.

Bir tarafta Sony’nin başını çektiği BluRay, diğer tarafta Toshiba’nın başını çektiği HD-DVD standardı var.

BluRay, HD-DVD’ye göre çok daha üstün bir teknoloji. Buna karşılık HD-DVD erken davranıp piyasaya şimdiden çıkan ürünleriyle avantaj yakalamaya çalışıyor.

HD-DVD daha çok bilgisayar markalarınca desteklenirken, BluRay ev elektroniği markalarından destek buluyor.

Savaş henüz bitmediği için hangi standardın kullanıcılarca benimseneceği şimdilik meçhul. Dolayısıyla satın alma kararı vermek de güç çünkü yeni nesil teknolojiler olması nedeniyle zaten pahalı etiketlere sahip olan ürünleri alıp, tarih olacak bir teknolojiye yatırım yapma riski yüksek.

Toshiba ve Samsung kullanıcıların bu endişesini gidermeyi amaçlayan bir çözüm düşünmüşler.

Ortak kurdukları TSST isimli firmayla her iki teknolojiyi birden destekleyen, çift fonksiyonlu sürücüler üretmeyi planlıyorlar.

Seçim yapmakta zorlanan kullanıcı açısından gerçekten güzel bir çözüm.

Ancak dezavantajları da var. Bu dezavantajlardan en önemlisi artan maliyetten kaynaklanan fiyat sorunu.

Zaten pahalı olan bir ürünü, daha da pahalı bir fiyattan satmak zor olacaktır.

Öte yandan savaşı kazanan teknolojiyi bilgisayarlarda kullanılan sürücülerden çok evin salonunda TV setinin hemen yanıbaşına kurulacak DVDçalarlar belirleyecek.

Dolayısıyla çift fonksiyonlu DVD sürücülerin bir geçiş ürünü olacağı anlaşılıyor. Standart savaşları bitene kadar kuşkusuz önemli bir boşluğu dolduracaklar ama savaşın sonucuna etkileri olmayacak.
Yazarın Tüm Yazıları