Telekom’a selam nanoya nanik

Bilişim Fuarı ve Bilişim Zirvesi heyecanı yaklaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir bayram havasında geçmesini temmenni ettiğimizden, Hürriyet e.yaşam olarak bu önemli etkinliği Ağustos sayımızı Bilişim Özel Sayısı olarak çıkarak destekleyeceğiz. Önümüzdeki sayımızda dolu dolu, süper içerikli bir e.yaşam’a hazır olun.

Tabii birbirinden ilginç konulara dalmak için bir sonraki sayımızı beklemek zorunda değilsiniz. Elinizde tuttuğunuz bu sayımızda da zengin bir içerik sizleri bekliyor. Erdinç Köroğlu, ‘Uzun lafın kısası’ isimli köşesinde her ay olduğu gibi bu ay da sürekli duyduğumuz ama ne anlama geldiğini tam bilemediğimiz bir teknolojiyi alıp, kolay anlaşılır bir dilde anlatıyor. Köroğlu’nun bu ayki konusu Geniş Bant. Yani hızlı İnternet. Türk Telekom’un iki yıldır sürdürdüğü yılan hikayesi sayesinde ADSL’i artık duymayan kalmadı herhalde. Kullanabileni bu kadar az, ama duyanı bu kadar çok başka bir teknoloji yoktur herhalde. Erdinç Köroğlu ‘geniş bant’ teknolojilerini anlatırken ADSL’e değiniyor. Ve tabii alternatiflerine de: Kablo İnternet, Metro ethernet, uydudan bağlantı ve UMTS. Hızlı İnternet’e geçmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.

Türk Telekom iki yıldır bir ADSL tutturdu ama ADSL hizmetlerini söz verdiği kadar yaygınlaştıramaması bir yana Türkiye’nin İnternet altyapısına yıllardır çivi bile çakmıyor. Hep dediğim gibi Türk Telekom ADSL’i yaygınlaştırmayı başarırsa, bu ADSL kullananların hızlı İnternet’e kavuşacağı anlamına ne yazık ki gelmiyor. Hatta ADSL’in yaygınlaşması ne kadar yavaş olursa, bu mevcut ADSL kullanıcılarının o kadar yararına. Çünkü Türkiye’nin İnternet omurgasını ve yurtdışı çıkışlarını adam etmeden, evlere ADSL’le hızlı bağlantı götürmek Keban Barajı’ndan İstanbul’a bahçe hortumuyla taşıdığınız suyu, evlere içinden kamyon geçebilen borularla dağıtmaya benzer.

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri denilince Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Netaş’ın Genel Müdürü Sait Gözüm de, dördüncü sayfamızda okuyabileceğiniz söyleşide, ADSL teknolojisinin Türkiye’de uygulanması planlanan şekliyle demode bir teknoloji olduğunu ima ediyor. ADSL2 teknolojisinden ve evlere 100 Mbit’e kadar bağlantı sağlayan ADSL2+ teknolojisinden söz ediyor. Sait Gözüm hızlı İnternet için CDMA teknolojisine yönelinmesi gerektiğini, üzerine basa basa söylüyor.

Hızlı İnternet’in önemine sık sık değinen yazarlarımızdan, Silisyum Vadisi’ndeki casusumuz Batuhan Okur ise bu sayımızda Nano teknoloji üzerinde durmuş. Nanoteknoloji pazarının 2015 yılında toplam 1 trilyon dolara ulaşacağını söylüyor. Okur’un aktardığı bilgilere göre sadece 2003 yılında 8 binin üzerinde nanoteknoloji patenti alınmış. Okur nanoteknoloji konusunda çeşitli bilgiler aktardıktan sonra, konuyu haklı olarak yine geniş banta, hızlı İnternet’e getiriyor:

‘Aklıma yine telekomünikasyon alt yapısına yapılan senelik 40 milyon dolarlık yatırım geliyor. Hele diyorum şu iletişim altyapısına yapılan yatırımlar milyar dolar seviyesine çıksın, Türkiye’nin her noktası fiber ağlarla örülüsün sıra bu tip yeni teknolojilere gelecek, evvela şu alt yapı işini bir çözelim.’ Yani biz şu hızlı İnternet’i halledemezsek, nanoteknolojiyi filan hayal bile etmeyelim.
Yazarın Tüm Yazıları