Sigaraya Hayır Günü’nde sıkıysa sigaraya hayır de

Bazı konular vardır adapla, görgüyle çözebilirsin. Toplum içinde yellenmek gibi mesela.

Adam ya da kadın artık iyice hödüğün teki değilse, yemek yediği restoranda, çalıştığı ofiste yellenmeye kalkışmaz. Ama bazı konular da vardır ki görgü kurallarıyla filan çözmen mümkün değildir, illa katı yasaklar getirmen gerekir. Toplum içinde sigara içmek örneğin. Adam ya da kadın eğer sigara tiryakisiyse, ne kadar kültürlü, ne kadar görgülü olursa olsun, yemek yediği restoranda, çalıştığı ofiste sigara içmeye kalkışabilir gönül rahatlığıyla.

Çünkü o bir bağımlıdır. Hastalığıyla giriştiği savaştan galip çıkabilecek kadar gücü olmayan biridir. Ve kendi iç huzurunu sağlayabilmek için sigara içmeyi öyle çok da büyük bir sorun diye görmemesi gerekir. Savunma mekanizması devreye girer ve sigaranın zararının az olduğunu kabul ettirir. Sigaranın kendisine bile zararlı olmayacağına inanan birinin, savurduğu dumanların başkalarına zararlı olacağına inanmasını bekleyemezsiniz herhalde. İnanmaz da.

Geçtiğimiz salı günü Dünya Sigaraya Hayır Günü idi. Kimse çıkıp sigaraya hayır filan diyemedi. Evet belki toplantılar filan yapıldı, konferanslar düzenlendi ama kimsenin birlikte yemek yediği, birlikte aynı ofiste çalıştığı arkadaşına ‘yanımda sigara içme lütfen’, diyebildiğini sanmıyorum.

Sigara içenler demin saydığım nedenlerden dolayı kimseye zarar verdiklerini düşünmediklerinden, sigara içmelerine karışmaya çalışanlara karşı saldırgandırlar da. Hele bir uyarmaya kalkışın. Sanki sizin özgürlüğünüze saldıran kendileri değilmiş de onun özgürlüğüne saldıran sizmişsiniz gibi zıvanadan çıkarlar.

Toplu alanlarda sigara içme terbiyesizliği ile bilinçlendirme gibi uygar yöntemlerle başa çıkılamaz. Yaptırımsız yasaklar koyarak, sigara içenlerin saygılı olması beklenemez. Bilakis bu tür gevşek ve uygar taktikler, sigara içenlerle içmeyenleri birbirine düşürme tehlikesi yaratır.

Sigara içenlerin savunma mekanizması, pop yıldızlarının sahnede sigara içmesine methiyeler düzecek kadar mantıksız çalışabilir. Sigara tiryakisinin mantığı, pop yıldızlarının davranışlarının gençler tarafından taklit edildiğini hesaba katmadan çalışmaya eğilimlidir.

Sigara tiryakilerinin, toplu alanlarda sigara içerek başkalarını zehirlemelerini önlemenin tek yolu ağır yaptırımları olan kesin yasaklar getirmektir. Sigara içenler ve içmeyenleri karşı karşıya getirip, arzu edilmeyen tatsızlıklara yol açmamak ancak bu yolla mümkün olabilir.

Onlara kızmak yerine, içinde bulundukları zor durumu anlamaya ve katı yasaklar getirerek çevrelerindekilere istemeden zarar vermekten uzak tutmaya çalışalım.

Nice yıllara Erol Günaydın

Sadece performansçı değil aynı zamanda sanatçı da olan nadir oyunculardan Erol Günaydın, 50’nci sanat yılını, özel bir geceyle kutluyor. Bu pazar günü Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 20:30’da başlayacak tarihi gecedeki yerinizi biletix.com’dan ayırtarak, garantilemeyi unutmayın.

Mastercard hatalı ama taksilerimiz ak kaşık mı

Mastercard’ın sponsorluğunda dağıtılan İstanbul rehberinde, Türkiye aleyhtarı bazı ifadelerin olması çok tepki çekti. Türkiye tarihiyle ilgili siyasi amaçlı yorumlara verilen tepkiler çok yerindeydi, diyeceğim yok. Ama İstanbul’la ilgili bazı olumsuz turistik ipuçlarına verilen tepkiyi anlayamıyorum. Rehberde ‘Şehrin muhafazakar semtleri olan Fatih, Eminönü ve Sultanahmet’te kesinlikle eşinize ve sevgilinize sarılmayın’ deniyormuş. Yerinde bir uyarı değil mi yani? İstanbul taksileri için de, ‘Gündüz yerine gece tarifesi açarlar. Emniyet kemeri diye bir şey aramayın, taksilerde emniyet kemeri yok derecede azdır’ denmiş. Doğru söze ne hacet! İhmali için Mastercard’a ılımlı bir tepki göstermek yeterli. Ama biz asıl yeterince özeleştiri yapamadığımız için kendimize kızalım.

Sorumlular pişkin çıkınca kabak Hagi’nin başında

Galatasaray Spor Kulübü’nün (dikkat futbol değil spor kulubü) 100. kuruluş yılı. Kurucusunun adını taşıyan stat dökülüyor. 40 yıllık Galatasaray Adası’nın adı BuzAda’ya çıkmış. 100. yıl logosuna ezeli rakibinin başharfleri sızmış. Galatasaray Spor Kulübü hemen hemen tüm branşlarda dökülmüş. Futboldan sonra geleneksel olarak en önemli branşı basketbolda, bayan takımı küme düşmüş, erkek takımı küme düşmekten kılpayı kurtulmuş.

Öte yanda Galatasaray Futbol Takımı Türkiye Kupası’nı almış ve ligde de son anda üçüncü olmuş.

Ve Galatasaray Spor Kulübü’nün Başkanı ile Yönetim Kurulu üyeleri koltuklarında otururken, futbol takımının teknik direktörü istifaya zorlanıyor. Pişkinliğin bu kadarı olur...
Yazarın Tüm Yazıları