RTÜK kumar oynatıyor

Sudan sebeplerle TV kanallarının işine maydanoz olan RTÜK, apaçık kumar oynatılan "Var mısın Yok musun" yarışma programına seyirci kalmakla yetiniyor.

Haberin Devamı

Acun Ilıcalı’nın yaptığı ve sunduğu "Var mısın Yok musun" isimli yarışmada yarışmacılar hiçbir beceri ya da bilgi sergilemeden sadece şanslarıyla yarışıyorlar. Yarışmacı 20 kutudan birini seçiyor. Yarışmacı seçtiği kutuda kaç YTL ikramiye olduğunu bilmiyor. Üçer üçer diğer kutuları açtırıyor. Her üç kutu açılışından sonra banka adı verilen program görevlisi, açılan kutulardan arta kalan ikramiyelerin tutarına göre bir olasılık hesabı yapıyor ve yarışmacıya kutusunda kazandığı ikramiyeden vazgeçmesi koşuluyla bir ödül teklifinde bulunuyor.

Program görevlisinin yaptığı teklif, kumarhanelerde kullanılan klasik olasılık hesaplarına dayanıyor.

Oynatılan tam anlamıyla bir kumar çünkü yarışmacı o sırada bankanın teklifindeki parayı zaten kazanmış durumda. Kazanmış olduğu bu parayı riske edip yarışmaya devam edip etmeme arasında seçim yaparak kumar oynaması isteniyor. Aslında yarışmacının bu aşamada kumardan kaçma şansı da yok. Teklifi kabul etse de kumar oynamış olacak, etmese de...

Haberin Devamı

Huysuz Virjin’in zenne olarak sahneye çıkmasına tahammül edemeyip, kanal yöneticileri üzerinde baskı yaparak kırk yıllık Huysuz Virjin tiplemesinin ekrana Seyfi Dursunoğlu olarak çıkmasını sağlayan RTÜK, TV ekranlarında kumar oynatılmasına bir şey demiyor.

Türkiye’nin bilgi ve kültür seviyesini gözler önüne seren Güzel ve Dahi yarışmasına tahammül edemeyen Bakan Nimet Çubukçu’nun talimatlarıyla kanal üzerinde baskı kuran ve kanal yönetimi herhangi bir duyuru yapmamışken yarışmanın yayından kaldırıldığını kendi kendine duyurarak işi oldu bittiye getiren RTÜK, TV ekranlarının kumara özendirmek için kullanılmasına sessiz kalıyor.

Canlı yayına bağlanarak, spor programı sunucusunu azarlamaktan kaçınmayan RTÜK Başkanı Zahit Akman, TV ekranlarında oynatılan kumarı seyretmekle yetiniyor.

Şaşırdım mı? Ne münasebet? Kimi kurumlara ve kerameti kendinden menkul kurum başkanlarına böylesi otoriter yetkiler vermenin sonu, işte böyle keyfi uygulamalardır. Yeni yürürlüğe giren İnternet Yasası’na dayanılarak kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda da iş buralara gidecek. Çünkü yeni yasa, hükümetin hoşlanmadığı siteleri, başı açık kadın fotoğrafı yayınladı diye müstehcen yayın yapma bahanesiyle kapatmasına olanak veren bir yasa.

Haberin Devamı

Şarap Divan’da içilir

Türkiye’deki restoranlarda şarap içmek için insanın iki kez düşünmesi gerekir. AKP hükümetinin uyguladığı Türk şarapçılığını öldürmeyi amaçlayan düşmanca ve geri kafalı vergi politikası yüzünden zaten pahalı olan şaraplar, restoran mönülerine şişe fiyatları batılı ülkeler örnek alınarak üçle, hatta dörtle, beşle çarpılıp girdiğinden iyice yanına yanaşılmaz bir hal aldılar.

Halbuki Avrupa’daki restoran, şarabı listesine şişe fiyatını 2,5-3’le çarparak sokar ama şarabın fiyatı düşük olduğundan kárı da düşüktür. Yani örneğin 5 avroluk bir şarabı 15 avrodan sattığında 10 avro kár eder. Buna karşılık 30 YTL’lik şarabı listesine 90 YTL’den sokan Türk restoranının bir şişeden ettiği kár 60 YTL’dir. O da restoran insaflıysa. Çoğunluk dörtle çarpıp 120 YTL fiyat koyar çünkü...

Haberin Devamı

Divan grubu kendisine bağlı restoran, lokanta ve pub’larda başlattığı yeni bir uygulamayla, bu saçma gidişe bir dur dedi.

Fikir Divan Genel Müdürü Joep Bakx’tan çıkmış. İyi bir şarapsever olan ve piyasada satılan şarapların fiyatlarının çoğunlukla kaliteleriyle doğru orantılı olmadığını yakından bilen Bakx, Koç grubu çalışanlarından oluşan 50, 60 kişilik bir panel kurmuş. Yiyecek İçecek Müdürü Ergün Demiray’ın liderliğinde birkaç kez bir araya gelen panel üyeleri, tedarikçilerden temin edilen numune şaraplarla kör tadımlar yapmış ve her şarabı uluslararası kriterlere göre puanlamışlar.

Aylar süren çalışma sonucunda ortaya bir skala çıkmış. Profesyonel otel yönetimi bu skalayı baz alarak zengince bir şarap listesi hazırlamış. Fiyatları da diğer restoranların aksine çok makul seviyelerde tutmuşlar.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan benzersiz şarap mönüsünün bir özelliği daha var. Listedeki her şarabın karşısında, kör tadımlarda elde ettiği puan ortalaması yazılı. Bu puana ek olarak bir de "fiyat değeri" konulmuş her şarap için. Bu değer şarabın fiyat/kalite dengesini gösteriyor.

Divan’ın değerlendirme paneli bence çok iyi bir iş çıkartmış. Puanlama çok büyük bir çoğunlukla yerinde. Ben artık çok iyi bir yemek yerken şarabın da keyfini çıkarmak istediğimde Divan restoranlarına gideceğim. Divan’ın bu yeni uygulaması umarım tüm restoranlarımızca örnek alınır da, biz de Türkiye’de şarapla kazıklanmadan yemek yeme keyfine kavuşuruz.

Yazarın Tüm Yazıları