Pilotlar yüzünden THY uçuşları duman altı

Sigara bağımlısı pilotları yüzünden THY’nin ismi Tütünlü Hava Yolları’na çıkarsa şaşırmayacağım.

Yılda yaklaşık 250-300 bin mil uçtuğum için belli başlı havayolu şirketlerinin hemen hepsiyle ilgili deneyim sahibiyim. Ve bugüne kadar THY dışında hiçbir havayolunda, uçuş sırasında sigara dumanına boğulmadım.

Geçen çarşamba günü, CeBIT fuarına katılmak üzere THY’nin TK1663 nolu seferiyle Hamburg’a uçtum.

Uzun bir süredir THY ile uçmamış olduğum için merak içindeydim. Uçuş kayıt bankosundaki yer hostesinin suratıma bir kez bile bakmadan, yanındaki görevliyle makyaj sohbeti yapmayı seçerek işlem yapması dışında, her şey çok güzel gidiyordu.

Bir yan bankoda işlem yaptıran arkadaşımdan öğrendiğime göre, oradaki yer hostesi de yanındakiyle izin kullanımı konusunda derin bir sohbete dalmayı tercih etmiş.

Durumu orada görevli yöneticiye şikayet ettim. "Her gün yüzlerce müşteriyle muhatap oluyoruz", "Şu anda çok önemli bir işim var ama sizinle ilgileniyorum", gibilerinden bir şeyler söylemekle yetindi.

Biniş kapısındaki THY görevlilerince güler yüzle uğurlandık, uçak kapısında güleryüzlü hosteslerce karşılandık. Uçak kalktı, servis gecikmeden başladı. Sunulan üçüncü sınıf Fransız şarabını geri çevirip, Türk şarabı vermelerini talep ettiğimde, nazlı bir ifadeyle de olsa getirdiler.

Pek çok Avrupa havayolununkinden daha kaliteli ve lezzetli olan yemeğimizi bitirmiştik ki, kesif bir sigara kokusu tüm uçağı kapladı.

Hostese seslenip, uçağın sigara koktuğunu söyledim. "Öyle mi, ben duymuyorum. Sakın siz sigara tiryakisi olduğunuz için kokusunu özlemiş olmayasınız" cevabını aldım. Etraftaki yolcular da sigara kokusunu teyid edince, hostes itirazı bıraktı. Pilotla konuyu konuşması talebimizi ise duymamazlıktan geldi.

Sigara tatsızlığı dışında rahat bir yolculuğun ardından Hamburg’a indik. Pilotlar, diğer tüm havayollarında uygulanan adetin aksine, yolcuları uğurlamak için kokpitin kapısına çıkma zahmetine girmediler. Kapalı kapıların ardında yine sigara tüttürmekle mi meşguldüler, bilemeyeceğim.

Dönüş uçuşunda sigara kokusu almadım ama pilotlar yolcuları uğurlamaya bu uçuşta da çıkmadılar.

İstanbul’a gelince THY Basın Müşaviri Dr. Ali Genç’i arayıp, "THY’de, sigara içme yasağının pilotları da kapsayıp kapsamadığını", sordum.

Tahmin ettiğim gibi kapsamıyormuş. Böyle bir kural yokmuş ama pilotlar uçakta sigara içmemeye özen gösteriyorlarmış.

Meclisten geçmek üzere olan sigarayla mücadele kanununun önde gelen mimarlarından, Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Übeyd Korbey’i de aradım.

Adalet Komisyonu’ndan geçen ve bu hafta Meclis Başkanı’na sunulacak, Başbakan Erdoğan tarafından da desteklenen yeni yasada sigara içmek uçak dahil tüm toplu taşıma araçlarında yasaklanıyormuş. Buna şoförler, kaptanlar ve pilotlar da dahilmiş. Yasada kavram olarak kapsanıyorlarmış ama yönetmeliklerde açık açık yazılacakmış.

THY yönetimi bence yasayı, yönetmeliği filan beklemeyip yolcu ve pilot arasında ayrımcılık yapan yasağı hiç vakit geçirmeden pilotlarına da uygulamaya başlamalı. Denetimi de kokpitlere takılacak duman dedektörleriyle sağlamalı.

Öyle uzun uçuş, kısa uçuş ayrımı da yapmamalı. Yolcu dayanıyorsa, pilot neden dayanmasın. Uçuş güvenliği, pilotun dikkati filan gibi mazaretler de geçersizdir. Eğer bağımlı pilotun sigara içmemesi uçuş güvenliğini gerçekten tehdit ediyorsa, yapılması gereken sigara bağımlısı pilotların işlerine son vermektir.

En iyi mezenin adresi Set Balık

Hürriyet Cuma’nın gazetecilik tarihinin, en fazla bağımlılık yaratan "En iyi 10" dizisinden biri olan "En İyi On Adres" listesinin geçen haftaki konusu "Balık mezesi yapan yerler"di.

Jürinin seçtiği on adres arasında gözüm "Set Balık"ı da aradı ama bulamadı. Jürinin gönlü belki de, bu birbirinden lezzetli, benzersiz mezeleri yemeyip yanında yatılacak türden gördüğü için rakı yanında meze yapmaya razı gelmemiştir diye düşündüm...

Set Balık’ın deniz ürünlerinden yapılmış emsalsiz mezelerini rakıya meze yapmaya benim de gönlüm el vermiyor...

Her zaman dediğim gibi rakı sofrasında balık yenilebilir ama balık sofrasında rakı içilmez. Yani amaç rakı içmekse, rakı sofrasına kurulmaksa yanında balık da yiyebilirsiniz, sorun yok. Ama amaç balık sofrasına oturmak ve lezzet ziyafeti çekmekse rakı ancak yemeğin ardından, dijestif olarak içilebilir.

Set Balık’ın mezeleri de, başta bütün ahtapot ızgara olmak üzere, masaya lezzet için oturanlara hitap ediyor. Lezzetlerini bastıracak anasonlu rakıdan çok nefasetlerini artıracak şaraba meze olabilirler ancak.
Yazarın Tüm Yazıları