New York benden İstanbul sizden

Kardeşim Ersan Atakan aradı. Arkadaşları New York’a gidiyormuş, tavsiye edbileceğim restoranların listesini istemişler. Farklı zevklere ve farklı bütçelere hitap eden küçük bir rehber hazırlayıp, verdim.

Rehberi hazırlarken, yurtdışındaki konferanslarda, fuarlarda tanıştığım yabancı gazeteci arkadaşlarım, İstanbul için benden böyle bir rehber isteseler, ne kadar zorlanacağımı düşündüm.

New York için bir çırpıda yazdığım aşağıdaki rehberin bir benzerini İstanbul için hemen yapamadım. Ama pes etmedim. Önümüzdeki haftalarda İstanbul için de benzer bir rehber liste yazıp, yine bu köşede yayınlayacağım.

Listeyi hazırlamakta, sizlerden de yardım almayı umuyorum. İstanbul’u ziyaret edecek turistlere önereceğiniz restoranları, iki cümlelik tanıtımınızla birlikte e.posta adresime göndermenizi bekliyorum.

Ama lütfen kebapçı ve balıkçı dışında mekanları da önerin. Gelen turistlere Türk mutfağı diye kebapçı ve balıkçıların yutturulmasına artık dayanamıyorum. Bir de önereceğiniz restoran sakın içkisiz olmasın. Yemeğin yanında bir kadeh şarap, bir bardak bira içilemeyen yerler, yemeği bir keyif olarak sunan ‘restoran’ değil, karın doyurmayı amaçlayan ‘esnaf lokantası’ sınıfına girer.

Gelelim New York için hazırladığım rehbere. Kesip saklayın, belki bir gün lazım olur:

........................................


Haru Sushi
diye yeni açılmış bir Sushi zinciri var. Fazla pahalı olmayan bir fiyata, balığı cömert miktarda servis eden, pirinçle değil balıkla karın doyurmak için ideal, sake mönüsü zengin ve denenmeye değer, öğlen tatilinde New York’lu lokallerin doldurduğu, rezervasyona gerek olmayan, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir yer. Şehrin çeşitli yerlerinde şubeleri var. Şubelerin adreslerini www.harusushi.com sitesinden öğrenebilirsiniz. Öğlen gidecekler için Haru Park Avenue’yu tavsiye ederim, çok nezih bir kalabalık oluyor.

Union Square Cafe (www.unionsquarecafe.com/), yılardır Zagat Guide anketlerinde dünyanın en iyi restoranı seçilen bir yer. Çok pahalı değil ve nefis yemekleri, harika servisi var. Rezervasyon şart, bazen bir, iki ay öncesinden dolmuş oluyor. Ama www.opentable.com sitesinden yer bulmak ve önceden rezervasyon yapmak mümkün. Öğlen de akşam da gidilebilir.

Butter, sosyetenin yeni gözdesi. Özellikle akşam yemeğinde ünlü isimlerle karşılaşma şansı yüksek. butterrestaurant.com. Rezervasyon şart.

Foley’s Restaurant: Büyüleyici bir Times Square manzarası eşliğinde çok güzel balık yemekleri. Manzaranın keyfini çıkartmak için akşam gidilmeli. Rezervasyon şart değil ama sabahtan yaptırmakta fayda var. Times Meydanı’nda, Renaissance Hotel’in ikinci katında. tinyurl.com/7js5u

Smith&Wollensky: Et ve şarap cenneti. Çok zengin bir şarap mönüsü ve hem zengin, hem de çok doyurucu bir yemek mönüsü var. Akşam yemeği için, mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Rezervasyon şart ama hafta sonu değilse, sabahtan bulunabiliyor genellikle. www.smithandwollensky.com

I Tre Merli: SoHo’yu ziyaret gününde, öğle yemeği için ideal bir İtalyan restoranı. Hava güzelse, dışarıdaki az sayıda masada yer kapmak için 12’den biraz önce gitmekte fayda var. www.itremerli.it/ita/ny.htm

Asia de Cuba: Çok çok lezzetli fusion mutfak. Ünlülerle karşılaşma şansı da var. Opentable.com’dan rezervasyon yapılabiliyor.

Russian Samovar: Uygun fiyata, Rus mutfağından çok güzel örnekler yemek için ideal. www.russiansamovar.com

Pasha: İlla Türk yemeği ama NY standartlarında ve NY şıklığıyla diyenler için. tinyurl.com/bmqge

Bilişim savaşçısı trafiğe yenildi

Bir bilişim savaşçısıydı. Bilişim teknolojilerinin yaşantımızı kolaylaştırmak, toplumsal değerlerimizi zenginleştirmek için kullanılabileceğini biliyordu. Yaşamını bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasına adamıştı.

‘Trafik magandalarına maganda cezası kesilsin’ başlıklı yazımın yayınlanmasının ertesi günü kullandığı otomobil, hatalı sollama yapan bir TIR’ın altına girdi.

Trafik cezalarının, vergi borçlarının, üniversite giriş sınavı sonuçlarının İnternet üzerinden sorgulanabilmesi gibi geliştirilmesine doğrudan ya da dolaylı katkı verdiği uygulamalarla, yaşantım üzerinde pek çok magazin ünlüsünden daha fazla etkisi olmuştu.

Ölümü gazetelerde kısa bir haber olarak yer aldı.

Hürriyet e.yaşam ekinin yazarıydı. Üç yıl önce eki çıkarmaya hazırlanırken, düzenli yazarı olmasını istediğimde sevinçle kabul etmişti. İlk sayıdan beri ‘e.devrim’ isimli köşesindeki yazılarıyla, 1,6 milyon e.yaşam okurunu Bilgi Çağı’na davet ediyordu.

Allah rahmet eylesin Sevgili Tuncer Üney. Seni hem çok özleyeceğiz, hem çok arayacağız...
Yazarın Tüm Yazıları