Adam oğlunun pipisini kestiriyor, tüm İstanbul’a havai fişek gösterisiyle duyuruyor.
Adamla kadın gece gerdeğe girecek, havai fişek gösterisiyle tüm İstanbullular’la paylaşıyor.
Havai fişek gösterisi yapma görgüsüzlüğü İstanbul’da her yaz daha da yaygınlaşıyor. Bulaşıcı virüs gibi bir görmemişten, on görmemişe bulaşıyor.
Beş yıl öncesine kadar her yazlık mekanı havai fişek gösterisiyle açmak modaydı. Dört yıl önce havai fişek gösterisiz yaz gecesi düğünü yapılmaz oldu. Üç yıl önce her hafta en az bir havai fişek gösterisine tanık olmaya başladık. İki yıl önce havai fişek gösterisiz hafta sonu gecesi geçirmez olduk. Geçen yıl neredeyse her gece en az bir havai fişek gösterisi yapılır oldu.
Bu yaz ise her gece birkaç havai fişek gösterisi birden yapılıyor. Geçen akşam saydım, tam beş farklı havai fişek gösterisi birden yapıldı.
Hani İstanbullular’a eğlence çıkıyor diye avunalım desek, o da mümkün değil. Her gösteri birbirinin aynı, yavan, yaratıcılıktan uzak, kuru gürültü ve ışıktan ibaret. Kalitesiz, saçma sapan, birbirinin kopyası bir ses ve görüntü kirliliği için her gece paralar havaya savruluyor.
19 Haziran tarihli NY Times’ın kapağının manşeti New York’da yapılan bir havai fişek gösterisine ayrılmıştı. New York gibi dünyanın başkenti bir şehirde bile havai fişek gösterisi ne kadar seyrek yapılan bir gösteri ki, yapıldığında NY Times gibi dünyanın en ciddi gazetelerinden birine manşet olabiliyor.
Tabii New York’ta yapılan gösteriye havai fişek gösterisi deyip geçmemek de lazım.
Geçen gün ABD en büyük bayramını, Bağımsızlık Günü’nü kutladı. 4 Temmuz’un Amerikalılar için önemi büyük. Bağımsızlık Günü ABD’nin dört bir yanında havai fişek gösterileriyle kutlanıyor. New York’ta yapılan gösteri bunlardan en görkemlisi. Ünlü alışveriş merkezi Macy’s’in sponsorluğunda gerçekleşen gösteri nefes kesici bir sanat eseri aslında.
19 Haziran tarihli NY Times’a manşet olan gösteri de muhteşemmiş. Havai fişek gösterisi, Brooklyn Filarmoni Orkestrası’nın 16 Haziran akşamı verdiği Handel konserinin finalinde ve Handel’in "Music for the Royal Fireworks" eseri eşliğinde kullanılmış.
Haham cemaatini etkilemek için sinagogun bahçesinde vaaz veriyormuş. "Allah’ım" diye bağırmış, "Biz kullarına mucizelerinden birini göster".
Tam bu sırada sinagogun damından ışık selleri akmaya başlamış, gök rengarenk bir ışık cümbüşüyle aydınlanmış. Cemaatten şaşkınlık ve hayranlık nidaları yükselmiş.
Haham durumdan hoşnut "Bir daha" diye haykırmış. Gök yine aydınlanmış, cemaatin hayranlığı iki katına çıkmış. Haham daha da aşka gelmiş, art arda yakarmaya devam etmiş. Gök her seferinde farklı bir renk cümbüşüne bürünmüş.
Haham "Bir daha Allah’ım, bir daha" diye bağırmış. Çatıdan bu kez farklı bir ses gelmiş: "Haham Efendi havai fişek bitti, kibrit çakayım mı?"
Bizim İstanbul havailerinin her gece, birbiri ardına bıkmadan usanmadan attıkları fişekler de o hesap, gerçek havai gösterilerinin yanında kibrit ateşi gibiler. Ama adamın parası bol, ne yapacaksın? Gece gerdeğe girecek, elaleme fişek havası atıyor.
Fikir sahibi bir kitap
"Onlara da teşhis şöyle konuldu" diyor Atılgan Bayar; "Fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olanlar". Atıfta bulunduğu teşhisi burada, bu sütunda geçen yıl 18 Ekim’de koymuştum (tinyurl.com/ypnjmg).
Atılgan Bayar’ın yazısını ise yeni kitabı "Atılgan Bayar @ haberturk.com"dan okuyorum. "Google entelektüelleri, Ekşi Sözlük münevverleri bir bakışta yakalanıyor" diyor Bayar geçen yıl 10 Kasım’da haberturk.com’da yayınlanan köşe yazısında (tinyurl.com/ywd8f5); "Toplama, işlenmemiş bilgiyi tuğlalar gibi üst üste dizen, böylece haber veya makale ürettiğine inanan bir tür zuhur etti."
Atılgan Bayar’ın bahsettiği türe girmemek, yazısından alıntılar yaparak makale inşa etmiş durumuna düşmemek adına alıntılamalarımı burada kesiyorum. Meraklısı Atılgan Bayar’ın kitabını okur.
Buraya kadarı yazının bilgi kısmıydı. Gelelim fikir kısmına.
Bugüne kadar gazetedeki yazılarını derleyip kitap yapanlara aşinaydık. Atılgan Bayar’ın yeni kitabı yeni bir geleneğin habercisi sanki, İnternet’teki yazılarını derleyip kitap yapma geleneğinin... Bu yeni uygulamanın öncüsünün Atılgan Bayar olması da doğal. Ne de olsa bir İnternet sitesinden çıkıp medyaya akredite olan, basılı medyadaki köşe yazarlarınca yazılarına atıfta bulunulan ilk İnternet köşe yazarı Atılgan Bayar.
Ama haberi olsun, güçlü rakipleri de yolda. Yakın geleceğin köşe yazarlarına kuluçkalık yapan Onpunto.com’da fikir sahibi köşe yazarlarının çoğunlukta olması umut verici.