24 Mayıs 1998’de, yani neredeyse 6 yıl önce Hürriyet’te yayınlanan ‘Dedi mi kodu mu’ başlıklı yazıda ise ‘Yeni proje dev bir pazar oluşturuyor. Türkiye’de 15 milyon öğrenci var. Bu da her öğrenciden 1 dolar kazanılsa, 15 milyonluk bir pazar’’, demişim.
BDE Türkiye için stratejik önemi olan bir proje. Türkiye’nin geleceği çok büyük ölçüde bu projenin doğru uygulanmasına bağlı. Ancak gündeme geldiği 1996’dan bu yana, okulları bilgisayar çöplüğüne dönüştürecek şekilde uygulandı. Proje ihaleler açıp, okullara üç yıl sonra teknolojisi geri kalacak kişisel bilgisayarlar satın almaktan öteye gidemedi. Okulları bilgisayar çöplüğüne dönüştürecek ihalelerle uğraşılacağına öncelikle tüm okulların İnternet’e bağlanması gerekiyordu. Okullara bilgisayar laboratuvarları kurulacağına, önce öğretmenler bilgisayar sahibi yapılmalıydı. Müfredatın bilgisayar destekli eğitime uygun hale getirilmesi için çalışmalar başlatılmalıydı. Ve en önemlisi teknolojisi üç yılda bir eskiyen, bakımı zor ve pahalı kişisel bilgisayarlara alternatif, Türkiye koşullarına uygun eğitim cihazları geliştirilmesine yönelik, bilişim sektörünün önüne hedefler konmalıydı. Bu hedefler zamanında konulmuş olsaydı bugün önümüzde İnternet bağlantılı, kişisel bilgisayarlarla da uyumlu, merkezi olarak yönetilebilen, pratik kullanımlı ve ekonomik cihazlar çoktan geliştirilmiş olurdu. Ama bunların hiçbiri yapılmadı.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın önüne ciddi bir alternatif konuldu. Linux International önderliğinde BEA, HP, Oracle ve Sun Microsystems firmalarının sponsorluğu ile gerçekleştirilen bir etkinlikte BDE kapsamında okullarda açık kaynak kodlu Linux işletim sisteminin kullanılması önerildi. Linux International Yönetim Kurulu Üyesi Siyami Kahyaoğlu, Okulinux adı altında bir işletim sistemi hazırlığında olduklarını, CD şeklinde ücretsiz dağıtılacak bu sistemin, istendiğinde bilgisayarlara kolayca kurulabileceğini belirtti. Siyami Kahyaoğlu, Linux’un ücretsiz bir yazılım olduğunu ve lisanslandığını ifade ederek, bu lisansın ABD ve AB tarafından ‘kamu yararına’ tescil edildiğini, kullanıcıların kaynak kodları açık kalmak kaydıyla Linux yazılımını kendilerine uygun şekilde geliştirebildiklerini vurguladı.
ALTERNATİF ÇÖZÜMLER
Etkinlikte, dünyada 20 milyon kadar kullanıcısı olduğu tahmin edilen Linux’u Türkiye’de tahminen 75 binin üzerinde kişinin tercih ettiğinin altı çizilerek, gerek firmalara gerek kişilere çok az bir maliyetle etkin ve ucuz sistemleri alternatif olarak sunmanın mümkün olduğu ifade edildi. Kamu alanında ve eğitimde Linux’un giderek artan oranda tercih edildiğinin belirtildiği konuşmalarda Linux, 21. yüzyılın parlayan yıldızı olarak nitelendilirildi.
‘Açık Yazılımlar Dünyası’ adı altında düzenlenen toplantıda, F klavye standardında Türkçe tasarlanan ücretsiz işletim sisteminde İnternet bağlantısından ofis yazılımlarına kadar her türlü uygulamanın bulunacağının altı çizildi. Bakanlık izin verdiği takdirde sistem düzenlenecek bir program çerçevesinde öğretmenlere anlatılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de eğitimde bilişim teknolojilerinin kullanımına büyük önem verdiklerini, 8 yıllık eğitimi tamamlayan öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanabilir düzeyde mezun olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Tüm bunlar Türkiye’nin geleceği açısından çok büyük stratejik önemi olan BDE projesi için çok olumlu gelişmeler. BDE projesi kapsamında mutlaka Okulinux ya da başka bir Linux tercih edilmelidir, Microsoft kesinlikle devre dışı bırakılmalıdır gibi bir önerim ya da tercihim kesinlikle yok. Ancak BDE projesi de bugüne kadar kişisel bilgisayar, Windows, Office gibi kimi unsurlar sanki alternatifleri yokmuş gibi değerlendirilmişti. Ve bu, çok büyük bir yanlıştı. Okulinux BDE kapsamında ilk kez farklı alternatiflerin de ciddi bir şekilde düşünüldüğünü göstermesi açısından çok önemli. Ve bu alternatif üzerinde mutlaka durulmalı. Ama ne Microsoft’a alternatifsizmiş gibi bakılmalı, ne de Linux bedava diye en iyi seçenek olduğu düşünülmeli. Tek dileğim tüm alternatiflerin adil bir şekilde değerlendirilip, kararların öyle verilmesi.