Değişen Türk mutfağı: İmam Ayıldı

Bugün 1 Nisan ve bu sene 1 Nisan’ın şakası yok... Bugün yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu nedeniyle köşemin çizgisini değiştirmem farz oldu.

Hürriyet Pazar’da Arman Kırım, Türk Mutfağı’nın modernleşmesi gerektiğini savunuyor. Bu mücadelesini sonuna kadar destekliyor olmama rağmen verdiği yemek tariflerini yeterince yenilikçi bulmuyorum. Bu yüzden kendi yemek tarifi alternatiflerimi geliştirmeye çalışıyorum. Yeni TCK’nın sağladığı barış ve huzur ortamında bu tariflerimden birini, İmam Ayıldı’yı gururla sunarım.

Malzeme (iki kişilik): 1 iri kemer patlıcanı, 1 iri bostan patlıcanı, birkaç hıyar, bolca maydonoz, 250 gr. kuşbaşı devekuşu, 100 gram mantar, 100 gr. süzme yoğurt, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 1 çorba kaşığı riviera zeytinyağı, yarım litre süt.

Hazırlanışı: Kemer patlıcanı güzelce yıkayın, cilalarcasına kurulayıp kabuğunu nur gibi parlatın. Sivri ağızlı bir bıçak alıp kabuğuna beğendiğiniz bir yazının satırlarını ya da şiirin dizelerini kazıyın. Gerçi acı patlıcanı kırağı çalmaz ama ne olur ne olmaz, jelatinle sarın. Buzdolabına koyun, dolabın kapağını kapatmayı unutmayın. Patlıcanı dolapta bir gün kapalı saklayın.

Soğanı, gözünüzü yaşartmasına aldırmadan iyice rendeleyin. Riviera zeytinyağında bir dakika kavurun. Eti yenen kuşlardan devekuşu’nun etini kuşbaşı doğrayın. Soğanla kavurun. Mantarları ekleyin. Tuz ve karabiber ekerek tatlandırın.

Bostan patlıcanını ikiye bölün, içlerini boşaltıp, kalan etli kabuğunu riviera zeytinyağı ile yağlayın, önceden kızdırılmış fırına verin. Yanmasına fırsat bırakmadan fırından geri isteyin.

Buzdolabına tıktığınız kemer patlıcanı çıkartın, üzerindeki jelatini itinayla sıyırın. Patlıcanın üzerindeki şiir dizeleri, bir gün dolapta beklemenin etkisiyle daha zarif bir görüntüye bürünmüş olacaklardır. Bu zarafeti daha da pekiştirmek için patlıcanı bir saat süte yatırın.

Bu arada kuşbaşlarını bostan patlıcanlarının içine gömün. Hıyarları iyice yıkayın, çığlıklarına aldırmadan kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. İçine kuşbaşı devekuşu gömülmüş patlıcanların üzerine sırasıyla önce hıyarları, sonra süzme yoğurdu, en üste de maydonozları koyun.

Sunumu: Doldurulmuş patlıcanları servis tabağına yan yana koyun, kemer patlıcanı sütten çıkartıp, sapını kesin. Devekuşlu, hıyarlı, süzme yoğurtlu, maydonozlu kitlenin başına dikin.

Değişen Türk mutfağının mümtaz yeni üyesi İmam Ayıldı’yı afiyetle yiyebilirsiniz. Aman dikkat, modern mutfakta süs de, lezzet kadar önemli... İşin sadece süsü olan kemer patlıcanı yemeye kalkışmayın.

Not: Bu tarif 1 Nisan şakası filan değil, tarafımca yapılarak denenmiş, gerçek bir yemek tarifidir, üstelik çok lezizdir. Arman Kırım’ın yerinde çabasına, başka tariflerle de destek vermeye devam edeceğim.

Yazısız yazı

Bugün yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu nedeniyle, aklıma gelen bazı düşünceleri siz okurlarımla yayın yoluyla gazetede paylaşmaktan çekiniyorum. Aklıma gelen düşünceyi merak edip, öğrenmek isteyenler e.posta gönderirlerse, bu düşüncemi e.postayla kendileriyle paylaşabilirim.

Hollywood’la aynı anda bizim köyde vizyonda

Londra’nın 130 km. batısında, Swindon kentinde, Dolby Laboratuvarları’ndayım. Geliştirdiği ses teknolojileriyle, neredeyse her eve giren Dolby Laboratuvarları’nın Avrupa’daki ana üssü olan binada küçük bir de sinema salonu kurulmuş. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yirmi kadar gazeteciyle birlikteyiz. Bilgisayar çipi devi Intel’in gerçekleştireceği şovu izlemek için buradayız.

Kısa bir bekleyişin ardından, perde aydınlanıyor ve ‘5.1 Digital Dolby Surround’ ses eşliğinde George Harrison’ın Londra’da verdiği geçmiş bir konserden iki şarkı seyrediyoruz. Yaşadığımız deneyimin özelliği, gösterim için film makarası kullanılmamasında. Perdeye yansıyan görüntü tamamen dijital ve içinde bulunduğumuz salona kilometrelerce uzaktaki bir film stüdyosundan kablosuz olarak anında aktarılıyor.

Film görüntüsünün aktarılması için kullanılan teknolojinin adı WiMAX. WiMAX 50 km. çapındaki menzil içinde kablosuz İnternet erişimi sağlayan bir teknoloji. Çok yüksek hızda (70 MB/sn) veri iletişimi sağlıyor. WiMAX’in önümüzdeki yıllarda çok sayıda uygulama alanı olacak. Dolby Laboratuvarları’nda tanık olduğumuz gösteri, bu uygulama alanlarından yalnızca biri.

Sinema filmlerinin farklı şehirlerde, farklı zamanlarda gösterime girmesinin, kasabalara ancak aylar sonra gelmesinin başlıca nedeni filmlerin makaralarla dağıtılması. WiMAX sayesinde sinema filmleri yakın bir gelecekte havadan, dijital olarak dağıtılacak. Böylece filmler dünyanın en ücra köşelerinde bile Hollywood’la aynı anda gösterime girebilecek.

Intel, WiMAX teknolojisine büyük destek veriyor. Nedeni WiMAX’in yakın gelecekte, ücra yerleşim birimlerine İnternet bağlantısı götürmek ve mobil İnternet erişimi sağlamak için de kullanılabilecek olması. WiMAX Türkiye gibi bilgi çağına adım atmaya çalışan gelişmekte olan ülkeler için, gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmaya yarayacak bir teknoloji. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılabilmesi için önünde tek bir engel var. Telekomünikasyon Kurumu’nun alacağı kararlar. Telekomünikasyon Kurumu Wi-Fi teknolojisinde yaptığı gibi yasakçı bir tutum takınırsa, Türkiye bilgi toplumuna geçişini hızlandıracak bir başka yeni teknolojiden daha yeterince yararlanamayacak. Telekomünikasyon Kurumu’nun WiMAX konusunda atacağı olumlu adımları merakla bekliyor olacağım. Bu konuya müjdeli haberlerle dönebilmek umuduyla...
Yazarın Tüm Yazıları