İsim hakkı Beatles’a ait Apple markasıyla müzik alanına girmeyeceğine söz veren ünlü bilgisayar şirketi sözünde durmayınca tekrar davalık oldu.
Ünlü bilgisayar markası Apple yeni ekonomi şirketinin ne olduğuna çok iyi bir örnek. Bilgisayar markası olduğu için değil, bilgisayar markası olmasına rağmen teknoloji dışında başka bir sektörde gösterdiği başarılı çıkıştan dolayı. Tabii daha da önemlisi farklı bir sektördeki çıkışını yaparken, bilgi teknolojilerinden en iyi şekilde yararlanmayı bildiği, teknolojiyi rekabet avantajı sağlama yolunda yaratıcı bir şekilde kullanabildiği için... Apple’ı başarılı bir yeni ekonomi şirketi yapan atılımı ne şık tasarımlı bilgisayarları, ne iPod isimli MP3çaları, ne de Windows’a ilham veren Macintosh işletim sistemi... Apple’ın yeni ekonomi başarısı İnternet üzerinden şarkı satan iTunes Müzik Dükkanı...
Ancak yeni ekonomideki bu başarılı çıkış Apple’ın başına eski ekonomide aklına gelmeyen yepyeni bir dert açmış durumda. Apple paşa paşa teknolojik ürünler geliştirip, üretmeye ve pazarlamaya devam etse, yani eski ekonomi şirketi olarak kalıp yeni ekonomiye burnunu sokmaya kalkışmasa yıllar önce kapattığı bir davayla yeniden uğraşmak zorunda kalmayacaktı.
Apple Computer 1976 yılında kurulduktan hemen sonra dünyanın en ünlü Rock grubu Beatles’ın üyeleri tarafından dava edilmişti. Davanın nedeni Apple markasının isim haklarının Beatles’ın 1968 yılında kurduğu plak şirketi Apple Corps’a ait olmasıydı. Apple Computer bu davadan, müzik endüstrisine girmeyeceğine dair söz vererek kurtulmuştu. O tarihte bilgisayar üreticisi bir şirketin müzik endüstrisinde ya da başka herhangi bir endüstride işinin olabileceği kimsenin aklına gelmiyordu doğal olarak. Ancak yeni ekonominin ilk dalgası olan yazılım endüstrisinin şaha kalkmaya başladığı 1980’li yılların sonunda, tam olarak 1989 yılında Apple Computer 13 yıl önce verdiği sözü unutarak müzik yazılımlarıyla piyasaya girdi. Beatles üyeleri Apple’ı tekrar dava etmekte gecikmedi ve bu dava Apple Computer’a dönemin parasıyla 26,5 milyon dolara patladı. Apple Computer paçayı daha da kötü kaptırabilirdi ancak Beatles’ın tescilli markası Apple’ı müzik endüstrisinde kullanmayacağına dair ikinci defa söz vererek ucuz kurtuldu.
Şimdi, aradan bir 15 yıl daha geçtikten sonra taraflar bir kez daha kapıştı. Kapışmanın nedeni Apple Computer’ın iTunes isimli İnternet müzik mağazası. Sitenin adresinin applemusic.com olması, Apple Corp’un şikayetlerini iyice alevlendiriyor. Ve bu kez Apple Computer’ın işin içinden öyle ucuza sıyrılamayacağı bekleniyor.
ERKEK ERKEĞE
Köpüksüz tıraş
Medyanın köşebaşlarını tutan kadınlardan uzak erkek erkeğe muhabbet edebileceğimiz küçük bir köşecik açma fikri ne zamandır aklımdaydı. Geçen hafta yazdığım ‘Vibratörlü jilet’ başlıklı yazıya gelen yoğun ilgiden sonra bu alandaki boşluğun sandığımdan da büyük olduğunu görüp, kolları sıvadım. Yazımda ‘İki bıçaklı, üç bıçaklı derken karşımıza dört bıçaklı makinelerle çıkacak halleri yoktur diye endişelenmiyor da değildim hani’, demiştim. Dört bıçaklı tıraş makinelerinin çıktığını müjdeleyen okur mektubu sayısı da enteresan sayılabilecek çokluktaydı hani. Özellikle Almanya’dan yazan okurlar, Wilkinson’un dört bıçaklı modellerinin Almanya’da bir süredir raflarda olduğunu aktarıyorlardı. Gerçi yazı yayınlandıktan sonra, dört bıçaklı Schick marka tıraş makinelerine rastlamış olduğum benim de aklıma gelmişti ama geçmiş ola tabii ki.
Neyse bıçak sayısının sonu yok, biz yine erkek milletinin ortak sorunu tıraşa gelelim. Tıraş malzemeleriyle ilgili tüm reklamların ortak teması olan ıslık çalarak tıraş olma gibi gerçeküstü bir beklentimiz yok Allah’a şükür. Ama tıraşı işkence olmaktan çıkartıp, en azından eziyet mertebesine düşürecek ipuçlarını da es geçmemek gerek. Geçen hafta müjdesini verdiğim Gilette’in titreşimli yeni tıraş aleti Mach 3 Power, bu cinsten bir tüyoydu. Sakalımı atarsanız, bu haftaki tüyonuz da hazır. İngiliz King of Shaves firmasının K-Series köpüksüz tıraş jelleri, sakal tıraşında gerçek bir devrim. Sakalı köpürmeden yumuşatan silikon bazlı bu jeller, çok daha kaygan ve çok daha az tahriş eden bir tıraş sağlamalarına ek olarak keseceğiniz yeri köpük altında gizlemeden, görerek kesmenize olanak tanıyor.
İngiltere’den sonra bir süredir ABD pazarında da satılmaya başlanan King of Shaves ürünleri Türkiye’ye gelir mi bilinmez ama Gilette’in de benzer özellikere sahip bir jel çıkartığını müjdeleyeyim. Belki bize kıyamazlar da, hem Mach 3 Power’ı hem de Multiglide Shave Gel’i fazla bekletmeden Türkiye’de de piyasaya sunarlar.