Yunanlı çocukken padişahlar ile ilgili masallar dinler annesinden ninesinden. Halılar, çadırlar, cariyeler, haremler... Zaten çoğunun kökeninde var Anadoluluk.
Yunanlı için ‘a la turca’ eğlence, bir o bir bu yana kıvıran dansözler, ‘of yandım anam’ türü gazeller ve tütünü, zıvanası ile nargilelerdir.
‘A la Turca’ eğlencenin mekanları da komşunun hayalinde kırmızı, mor kadife kumaşların hakim olduğu, loş ışıklı ve baharat kokularının buram buram yayıldığı yerlerdir. Bütün bunlarda, grup olarak İstanbul’a gittiklerinde turistik eğlence yerlerine götürülmelerinin de payı var.
Yadırgamayın hemen. ‘A la Grek’ tipi eğlence dendi mi sizin aklınıza ne geliyor? Kırılmamış tabağın kalmadığı, hep sirtakinin oynandığı tavernalar değil mi? Oysa koskoca Atina’da tek bir mekan dışında, tek bir tabağın kırıldığı taverna bilmiyoruz. Sirtaki ise sadece siyah beyaz eski Yunan filmlerinde yaşıyor.
BİRİLERİ KAHVENİN TÜRK OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ
Yunanistan’da bu yıl moda, ‘A la Turca’ eğlence. Geçenlerde de sinemaların, restoranların ve alışveriş merkezinin bulunduğu ‘Village Center’ kompleksinde açılan ‘Tamam’a gittik.
Tamam, çok büyük bir mekan. Giriş bölümünde kafesi, arka bölümde restoranı, birbirinden farklı üç de barı var. Dekoru yukarıda bahsettiğimiz Yunalının kafasındaki eğlence inancının ürünü. Yani tartışmasız ‘kitch.’ Ancak işletmecisinin de, müşterisinin de Yunanlı olduğunu düşünürsek bunu yadırgamamak gerekiyor. Son derece rahat koltuk ve kanepelerin olduğu kafede Türk kahvesi-Yunan kahvesi kavgasına nihayet son nokta konuluyor ve Türk kahvesi, fincanı ve bakır cezvesi ile tepside sunuluyor.
Restoranda Türk yemekleri imparatorluğunu ilan etmiş durumda. Türkiye’den gelen Cahit Usta’nın hazırladığı Urfa, Adana döner kebapları mönüdeki ağır toplar. Barlarda ise her şey iyi de, çalışan birbirinden güzel bedenlerin kış ortasında o kadar kısa tişörtlerle üşütecekleri endişesine kapıldık.
İLK DÜŞÜNÜLEN İSİM SERDAR ORTAÇ
Evet, ‘Tamam’ estetik açıdan bize zevksiz görünse de organizasyon açısından dört dörtlük. Her şey tıkır tıkır işliyor. Koskoca bir mekanda ‘sıcak bir atmosfer’ oluşturabilmek kolay iş değil.
Müziği en sona bıraktık. Çünkü ‘Tamam’ bu açıdan öncü. DJ Mert Levent harikalar yaratıyor. Bir Yunanca şarkının hemen arkasından Işın Karaca’yı, Fransızca bir şarkının hemen arkasından Kayahan’ı, Yaşar’ı çalıyor. İlerleyen saatlerde de eğlence Mustafa Sandal ile Tarkan ile doruğa çıkıyor.
Türkiye’den de sanatçılar gelip ‘Tamam’da sahne alacaklarmış. İlk düşünülen isim de Serdar Ortaç.
Olur ya yolunuz düşerse buralara ve yine olur ya gurbet acısını hissederseniz ‘Tamam’a uğrayın.
MERT LEVENT (DJ)
Yunanlılar İbo ve Volkan Konak ile çoşacak
Türkiye’de Yunan şarkılarının sevilmesine önayak olanlardandım, şimdi Yunanlıların Türk şarkılarını sevmesi için çalışacağım. Emin olun Yunanlılar hem de çok sıka süre içinde sadece Tarkan ve Sertab’ı değil, Volkan Konak’ı, İbrahim Tatlıses’i, Ajda Pekkan’ı, hatta Balık Ayhan’a kadar pek çok Türk sanatçının şarkılarını sevecekler. Biz nasıl Yunanlıların müziğini kabul ettiysek, onların da bizim müziğimizi kabul edeceklerine inanıyorum. Atinalılar Türk gecelerine hazır olsun.
ALEKSANDROS SİROPULOS (İşletmeci)
Sırada İstanbul var
‘Tamam’ Atina’nın gece hayatındaki öncüsü olacak. Her şeyi ile Türk olan bir kafe-club-restoran açtık. Bunun en önemli nedeni Türkiye’yi sevmemiz. Bir sonraki adım ise İstanbul’da Yunanlı bir kafe-bar-restoran açmak.
CAHİT YILDIRIM (Şef Aşçı)
Yunan yemeklerini sevmedim
Gaziantep’in lezzetlerini Yunanlıların çokk beğeneceğine inanıyorum. Türk yemekleri Atina’yı fethedecek. Yunan yemeklerine gelince pek beğendiğimi söyleyemem.